Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 22 oktober 2019

Burgemeesters van Aalst : 2013 - ... Christoph D'Haese

Christoph D'Haese (°1967) is geboren en getogen in Aalst, en huidig burgemeester van de stad. 

Tot zijn achttiende liep hij school in het Sint-Jozefscollege in Aalst. Hoewel zijn grootste hobby het voetbal was, koesterde hij ook een interesse in de Nederlandse taal. Geen toeval dus dat hij op zijn achttiende een wedstrijd in welsprekendheid won. Vaak Bourgondiër, graag de benen onder tafel schuiven, maar wel altijd heel hard werken. Met het evenement ‘Aalst, Stad van mijn dromen’ – een grootschalige culturele happening – bewees hij zijn rethorisch en organisatorisch talent. Christoph houdt van het woord en is dan ook een dankbare en veel gevraagde gastspreker. Vaak ernstig, maar nooit om een kwinkslag verlegen.

Aan de KU Leuven studeerde hij rechten, gevolgd door een Erasmusopleiding aan de Universiteit van Straatsburg. Hij bleef plakken aan de Alma Mater toen hij er na zijn studies werkzaam bleef als assistent strafrecht, strafvordering en criminologie. Hij verzorgde verschillende wetenschappelijke publicaties. Gelijktijdig liep hij stage aan de Balie van Dendermonde met als stagemeester Marc Verwilghen. 

Tussen 1996 en 2013 was hij actief als advocaat aan de Balie van Dendermonde en pleitte hij in heel veel maatschappelijk relevante (straf-)dossiers, steeds op zoek naar het goede in de mens. Een lijn die hij later zou doortrekken in zijn politieke werk.

Zijn politieke roeping kwam er in 2006. Hij haalde toen maar liefst 1217 voorkeurstemmen vanop de 12e plaats van de Open VLD lijst. Hij werd verkozen en was gedurende de zes volgende jaren dus aktief als voorzitter van de Aalsterse gemeenteraad. 

Begin december 2011 kondigde hij zijn overstap aan naar de NV-A. 

Op 14 oktober 2012 won de NV-A (met Christoph als lijsttrekker de gemeenteraadsverkiezingen. D'Haese haalde maar liefst 5799 voorkeurstemmen. Hij won het van de toenmalige burgemeester Ilse Uyttersprot, die 5720 voorkeurstemmen haalde.
Een nipte persoonlijke overwinning dus.

Sinds 2013 is Christoph dus burgemeester van de, volgens hem, charmantste stad van Vlaanderen. Christoph wil een echte burgervader zijn . Bij een brand of ramp is hij steeds paraat om lief en leed te delen. Die bekommernis en het gevoel mee te kunnen besturen overtuigden hem. Christoph is dan ook heel bewust in de nationale politiek gestapt. Ondertussen heeft hij de smaak te pakken en beseft hij als geen ander dat je voor je regio ook in de hoofdstad heel veel kan betekenen. Een steentje bijdragen voor een veiliger en charmanter Vlaanderen dus.
Kwatongen beweren steeds dat hij 'mediageil' is. Overal waar de pers is, is ook hij te vinden. Persoonlijk kan ik me niet vinden in deze stelling, want het lijkt me eerder andersom. Waar Chrisoph is, komt ook de pers aandraven ... Hij is ook op vele plaatsen te vinden, en ook op de meest onmogelijke uren en dagen, waar geen pers is ...   Ik neem als voorbeeld een ongevalletje aan de carnavalswerkhallen, waar hij 'kot in de nacht' paraat was ... zonder pers.

Als burgemeester ziet hij uiteraard veel thema’s passeren, maar de civiele veiligheid en de juridische werking van het land dragen zijn bijzondere interesse weg. Als jurist werd hij jarenlang geconfronteerd met het abominabele niveau van een inefficiënte wetgeving en dat drijft hem om mee te kneden aan doelmatige wetten. Ook veiligheid is een van zijn stokpaardjes. Zijn drijfveer is dat kinderen een veilige plek moeten hebben om op te groeien, te sporten en plezier te maken. Met concrete maatregelen wil hij naar een confederaal land waar de burger niet wakker hoeft te liggen over drugs en onveiligheid. De straffeloosheid en het gedoogbeleid moeten een halt worden toegeroepen. Non multa, sed multum. Niet veel,maar wel grondig (Christoph spreekt graag al eens een woordje Latijn ...)

Christoph D'Haese (N-VA) cumuleerde eind 2013 van alle Belgische politici het meeste bezoldigde mandaten: 17 in totaal, zo is te lezen op cumuleo.be. De meeste van die mandaten zijn een rechtstreeks gevolg van zijn taak als burgemeester van Aalst. Nu hij parlementair is geworden, heeft hij enkele mandaten moeten doorgeven aan collega's. "Ik leef dag en nacht voor mijn job", zegt hij.

In maart 2014 liet de burgemeester zien dat politici niet persé saai hoeven te zijn, maar dat ze ook goed kunnen lachen. Als Aalstenaar ziet Christoph het als zijn opdracht om voor humor en ambiance te zorgen, zonder dat zijn gerechten aan kwaliteit moeten inboeten. Elk bord moet volgens D’Haese een schilderijtje zijn, want je eet ook met je ogen vindt hij. En dus neemt hij deel aan 'Komen eten' het kookprogramma op 'vier'.

Als voorgerecht geen typisch Aalsters gerecht als smoutenbollen met pickles, maar wel een Italiaanse melanzane parmigiane. Als hoofdgerecht serveert Christoph rack van ree met ballade van groenten. Volgens de gastheer van vanavond laat de ware meester zich kenmerken door de beperking: het moet niet overdreven veel zijn, maar wel lekker. Een andere keukenwijsheid volgens D’Haese: “schoon vlees is als een schone vrouw: je moet het respecteren en met zachtheid behandelen.”

Nog in 2014 kwam er opnieuw een klein 'schandaaltje' over een Aalsters burgemeester in de pers. Na 'de torenpoeper' bleken we nu ook te beschikken over 'een muiler'.
6 Oktober van dat jaar : De stadsfuifzaal Cinema in Aalst werd op een wel heel aparte manier geopend. Zangeres Fanny Willen van de groep Kenji Minogue kuste de burgemeester vol op de mond. En dat werd natuurlijk vastgelegd op de gevoelige plaat. 


Uit de website van Christoph, artikel geschreven na de verkiezingen van 2014, waar zijn partij rum 2 procent klom, onthouden we vooral volgende :

>> 
Politiek is er voor de mensen. Misschien ben ik een dromer, maar ik ben in de politiek gestapt omdat ik ervan overtuigd ben dat ik mijn steentje kan bijdragen voor een veiliger en charmanter Aalst. In Aalst werk ik daar nu al meer dan een jaar heel hard aan en ik heb het gevoel dat we goed bezig zijn. De stad zit nu in een positieve, opgaande spiraal. Daaraan mogen meewerken geeft me enorm veel voldoening. 

Als jurist ben ik jarenlang geconfronteerd geweest met een verschrikkelijk, abominabel niveau van inefficiënte wetgeving, zodat ik graag deel zou willen uitmaken van een orgaan dat wetten kneedt en maakt. Voor een meer leefbare samenleving.

Als vader van 2 kinderen en burgervader van meer dan 80 000 Aalstenaars zet ik mij elke dag in om hen een veilige plek te garanderen waar ze kunnen opgroeien, werken, sporten en plezier maken zonder zorgen. Ik streef met concrete maatregelen naar het Vlaanderen van morgen waar u niet wakker hoeft te liggen over drugs en onveiligheid. De straffeloosheid en het gedoogbeleid zullen we een halt toeroepen zodat uw en mijn kinderen kunnen opgroeien in een charmant en veilig Vlaanderen.

In plaats van eindeloos verder te palaveren vind ik het de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken en te werken aan een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis.

Ik heb gekozen voor Vooruitgang. Jullie nu met mij mee.
Bedankt aan de 22677 stemmers!
<< 

22 677 voorkeurstemmen ! ... Hij nam toen het mandaat van volksvertegenwoordiger op. In de Kamer houdt hij zich vooral bezig met binnenlands bestuur, justitie en veiligheid. 

Onzen 'Dozje' doet het dus helemaal niet slecht, ook nationaal laat hij van zich horen.

Een verlengde ambtstermijn was het gevolg van de verkiezingen in 2018, waarbij D'Haese wel onder vuur werd genomen omdat hij niet wilde praten met het Vlaams Belang, die dat jaar ook in Aalst een monsterscore verzamelde. In het kanton Aalst had NVA weliswaar meer stemmen dan Vlaams Belang maar voor het Vlaams parlement was het omgekeerd, en bleek Vlaams Belang de populairste te zijn. 'Ik heb gemengde gevoelens' verklaarde de burgemeester onmiddellijk na de verkiezingen.

De onderhandelingen verliepen dus heel stroef, maar na het nodige 'riezje en krakiel' werd toch opnieuw een akkoord gesloten met CD&V en Open VLD.
Zelf spreekt de burgemeester van een 'veilige, rechtse coalitie, zonder haar sociaal gelaat te verliezen'. 

Dat het zo moeilijk verliep kwam door het feit dat NV-A de verkiezingen won, maar de onderhandelingen met CD&V en Open VLD heel stroef verliepen. De eerste onderhandelingen eindigden in een 'njet', waarna er ook gesproken werd met sp.a en Lijst A. Ook dat draaide echter op nies uit, want er was geen draagvlak voor de rechtse coalitie die D'Haese zocht. 
De onderhandelingen met CD&V en Open VLD kregen een tweede kans en dit keer konden ze wel tot een vergelijk komen.

In 2019 kon de Vlaming stemmen op D'Haese voor het parlement, waar hij opkwam op de tweede plaats. Hij werd herkozen met 31 670 voorkeurstemmen.


2019 werd trouwens ook een 'speciaal jaar' op gebied van carnaval.
Het begon allemaal met een ludiek onderwerp van carnavalsgroep De Vismooil’n.

Zij staken tijdens carnaval 2019, weliswaar volledig ongewild, het spreekwoordelijke vuur aan de lont. Ze zouden dit jaar niet meedingen naar de prijzen, ze kozen om het eens een jaartje rustig aan te doen en dus kozen ze voor het thema 'Sabbatjoor'. 
De verontwaardiging die erop volgde, was ongezien. Joden uit binnen- en buitenland beschuldigden Aalst carnaval van antisemitisme. Er werd gefocust op de haakneus van de ‘joodse’ carnavalskoppen, ook al hadden die carnavalisten alleen maar een carnavalskop gerecycleerd. Dezelfde kop deed het jaar ervoor nog mee in de stoet als kruisvaarder (origineel gemeenteraadslid Michel Van Bremt).

Het schandaal nam (veel te) grote proporties aan, en UNESCO ging er zich ook mee bemoeien.

In september 2019 mochten burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en schepen Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) het gaan uitleggen op het hoofdkwartier van de organisatie in Parijs.  Beide heren schetsten de context van Aalst carnaval aan het twaalfkoppige evaluatiecomité, en achteraf hadden ze het over ‘een goed gesprek’.
Het klonk allemaal goed, en het was nu wachten op een definitief oordeel van de instantie, … maar het zou allemaal zo geen vaart lopen werd geopperd.

In oktober echter, er was dus nog geen uitspraak, leek het allemaal echter opnieuw te gaan escaleren.

In oktober echter, er was dus nog geen uitspraak, leek het allemaal echter opnieuw te gaan escaleren. 
Dit keer waren het enkele carnavals’linjekes’ die de Joodse gemeenschap opnieuw deden briesen. 
Het Forum van Joodse Organisaties (FJO) was helemaal niet opgezet met de lintjes.

"Bij de carnavalsstoet was er duidelijk een gebrek aan inlevingsvermogen en kwam Aalst in de wereldpers. Dat er nu opnieuw afbeeldingen worden gelanceerd, met dezelfde stereotiepe haakneus en hoeden, is een pure provocatie. Dit zijn cartoons met een onvervalste antisemitische insteek", aldus woordvoerder Knoop in HLN.

De burgemeester veroordeelde de actie van de carnavalisten opnieuw niet. “Ik heb geen zin om de vleugels van de carnavalisten te knippen. De timing is niet zo gelukkig, op een moment dat Unesco nog moet beslissen over Aalst carnaval, maar het is niet zo simpel om als Aalsters burgemeester dit aan Unesco te duiden, in tijden dat het antisemitisme in stijgende lijn zit in Europa. Al denk ik niet dat dit de beslissing van Unesco zal beïnvloeden. Het is ook geen actie van de stad, maar van een individu”, zegt de burgemeester van Aalst. 

Het leidde uiteindelijk tot een breuk tussen UNESCO en Aalst. Aalst wou niets meer van UNESCO weten, en omgekeerd. Carnaval 2020 werd een editie die door de hele wereld nauwlettend in het oog werd gehouden, en ja hoor ... die enkelingen die zich verkleed hadden als Jood haalden de krantenkoppen ... 

Een geluk bij een ongeluk misschien (hoewel dit zeker niet de juiste woordkeuze is) dat deze carnavalseditie ook wat in het vizier kwam van Corona. Hoewel er nog niet echt een dreiging was, was er toch al wat onzekerheid onder de bevolking. Ook de daaropvolgende weken, toen het virus echt uitbrak was dit eigenlijk een goed 'afleidingsmanoeuvre' van de Jodenkwestie en werd er over deze zaak met geen woord meer gerept in de pers. 
Uiteraard wordt verwacht dat dit issue aan het eind van dit jaar opnieuw de kop zal opsteken. 

Dat 'Dozje' geen gemakkelijke ambtstermijn zal gehad hebben, dat is nu al zeker. Naast de bovengenoemde 'carnavalskwestie' in 2019, had hij dat jaar ook af te rekenen met een 'schepenkwestie'. Hierover is meer te lezen in het artikel over ex burgemeester Ilse Uyttersprot : HIER
...
En nog is het niet gedaan ... Na de voorgenoemde kwesties was er in 2020 ook het Coronavirus.
De burgemeester had de bevolking beloofd om voor mondmaskers te zorgen die veel beter en sneller zouden aankomen als diegene die de regering had voorzien.
Uiteindelijk - na veel vijven en zessen - werden de mondmaskers ontvangen en bedeeld, maar bleken ze veel te groot te zijn. Uiteraard leidde dit tot grote hilariteit maar ook frustratie bij vele Aalstenaars. Naast de vele selfies met een reuzemasker waren immers ook veel negatieve commentaren te horen via sociale media.
Uiteindelijk een stormpje in een glas water, want het mondmaskerprobleem was niet het belangrijkste. Ook andere gemeenten hadden met gelijkaardige problemen te kampen en hét grote probleem was natuurlijk het virus zelf ... Wat men de burgemeester allerminst kon verwijten is dat hij enorm adequaat communiceerde in deze crisis. Regelmatige updates werden gegeven aan de bevolking en correcte acties werden genomen (zo ondermeer het ter beschikking laten stellen van hotels als opvang, enz).

Het virus was toe aan de tweede golf toen een nieuw drama Aalst overschaduwde. Ex-burgemeester Ilse Uyttersprot werd op 4/8/2020 vermoord aangetroffen.  Christoph D'Haese kreeg opnieuw een moeilijke periode voorgeschoteld, ditmaal uiteraard meer op emotioneel dan op politiek vlak. De politieke 'strubbelingen' tussen de twee wegen uiteraard nooit op tegen leven en dood.

D'Haese is momenteel dus burgemeester met volgende bevoegdheden : politie, hulpverleningszone, juridisch advies, bestuursondersteuning, contracten, GAS, integrale veiligheid & noodplanning, stadsmarketing en communicatie, verzending, preventie en bescherming, strategische planning, ict, livc, evenementen.
Hij zetelt in volgende bestuursorganen : college van burgemeester en schepenen, nv volkskrediet De Toren, vzw beschuttende werkplaatsen (MAAAT), vzw Festival van Vlaanderen Gent en Historische steden, vast bureau OCMW, pensioenfonds - comité van toeziccht, algemene vergadering ASZ av, raad van bestuur ASZ av, directiecomité ASZ av, autonoom gemeentebedrijf stadsontwikkeling Aalst (AGSA), integraal drugsbeleid, managementteam, provinciaal raadgevend comité van Oost Vlaanderen, kenniscentrum Vlaamse steden, audio welzijnsvereniging (OCMW), raad van bestuur ASZ av, besluiten burgemeester, gemeenteraad.

Bronnen

christophdhaese.be
n-va.be/wie-is-wie
Wikipedia 
tv oost
cumuleo.be
newsmonkey.be
showbizzsite.be
fiche Christoph D'haese, kamer van volksvertegenwoordigers
HLN 21/10/2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.