Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 2014 : Werner Kinoo

De Prinsenverkiezing 2014 ging door op zaterdag 1 februari 2014 in de Flora. De verkiezing werd gewonnen door Werner, die daarmee na 20 jaar opnieuw Prins Carnaval werd. De show werd gepresenteerd door Christophe Troch, de opvolger van ‘Nicolleken’ als voorzitter van het Feestcomité en Den Board, Prins Carnaval 2013. 
Er waren twee kandidaten voor de titel van Prins Carnaval in 2014: Bart Neirinckx (46j) en Werner Kinoo (44j), geen snotneuzen meer maar wel twee doorwinterde carnavalisten.

Werner stelde zich voor de tweede keer kandidaat, nadat hij in 1994 al eens Prins Carnaval werd. 

Bart had zich in 1989 ook al laten opmerken op de verkiezingen van de Arendprins, en hij speelde sindsdien met het idee om ook eens zijn kans te wagen op de ‘grote’ verkiezing voor prins van Aalst. 
Met een mooie videoclip, opgenomen in Bowling the New Cat, bracht hij samen met zijn carnavalsgroep Wadesdavoriet-Pompen of Verzoipen het lied ‘Woor bleifde me ons bier’ uit.
Bart had als campagneliedjes nog ‘’k goon ’t me riskeiren’, ‘as echten Ajoin’ en ‘de goeie koort’, een lied dat perfect aansloot op zijn campagne-affiche die een beeltenis van Bart toonde, spelend met kaarten. 

Werner hoefde niemand nog voor te stellen. Hij probeerde het 20 jaar na zijn eerste overwinning nog eens, en het was na het succesvolle TV programma ‘Mijn Restaurant’ waar de Aalsterse kandidaten ‘Carnivale’ wonnen, dat hij op zijn facebookpagina aangaf opnieuw kandidaat te worden. 
Enige voorwaarde was dat zijn pagina 1500 volgers zou hebben, maar dat bleek natuurlijk maar een detail te zijn. 
‘Me ne kam en nen bestel’, verwijzend naar zijn beroep als kapper, en ’t es vedrom patat’ gooide hij zich in de strijd. 

Op 18 januari organiseerden De Zwisjelmoizen al een soort van 'Pré-Kiezing', waarbij Bart en Werner al eens het beste van zichzelf mochten geven in café De Kring. Werner haalde het op deze pré-kiezing nipt van Bart, en het beloofde dus een spannende Prinsenverkiezing te worden op 1 februari. 

Voor het begin van de verkiezingshow moesten de twee kandidaten een kennisproef afleggen achter gesloten deuren. 

Nadat Kamiel Sergant en zijn Kamillekes (voor de laatste keer – Kamiel is ermee gestopt in 2014) de show geopend hadden, mocht Werner als eerste zijn show brengen aan het publiek. 

Werner, de immer sympathieke kapper uit de Koolstraat en zoon van wijlen prins Popoll,  opende met het liedje 'Oilsjteneers', waarin hij de kenmerken van de Aalstenaars bezong. Tijdens zijn show stak hij natuurlijk ook de draak met de Aalsterse politiek. Zo vergeleek hij de stad met een groot monopoly-spel, waarbij burgemeester ‘Dozje’ alles opgekocht had. De besparingen van de stad kwamen aan bod in zijn tweede, heel aanstekelijke, liedje 'Besporingen Begot'. 
Daarna bracht Werner een lied over de nieuwe voorzitter van het Feestcomité, getiteld 'De toeren van de Floeren'. 

Werner eindigde enorm sterk met 'In't Zicht van de Zwette Maan', waarbij hij de carnavaldriedaagse bezong met achter zich poppen van onder anderen Kamiel Sergant en de Ajuinboer. Tijdens het tweede deel van het lied kwam ook ‘Ons Paula’ op het podium, waarop Werner een stukje uit zijn klassieker 'Voil Jeannet' bracht. Heel de zaal stond op zijn kop en iedereen brulde mee. Eigenlijk was het op dat ogenblik heel duidelijk dat Bart met een heel sterke show zou moeten komen om dit ooit te kunnen evenaren.

Als tweede mocht Bart zijn show brengen die volledig in het teken van zijn thema 'Wie wordt de zot en wie ligt er taroef?' stond. Als koning betrad hij het podium en opende Bart met 'Oilsjt Taroef', een lied over het Aalsters carnaval. De show van Bart bestond uit liedjes, afgewisseld met sketches, iets wat al jaren niet meer gezien was tijdens de Prinsenverkiezing. Ex-Prins Balou kroop in de rol van burgemeester D'Haese, met wie Bart een gesprek had over de vele veranderingen in de Stad. Daarna volgde het lied 'Giejl Ons Stad Oeveroeip'. 

Vervolgens wees Bart het publiek erop dat er in de stad twee Christophen aan de macht zijn; Christoph D'Haese als burgemeester en Christophe Troch als voorzitter van het Feestcomité. Hierop volgde het liedje 'Christoph!'. De laatste sketch van Bart was een gesprek tussen hem en een koningin, die hem uit het kaartspel wou doen verdwijnen. Bart eindigde met 'Iederiejn Viert Vastelauved' op de tonen van 'Iedereen is van de wereld'. 

Daarna kreeg het publiek 1 minuut om via een sms te stemmen op hun kandidaat. De tijd werd zo kort gehouden om bedrog met verschillende sim-kaarten te voorkomen. 
Rond 1 u 's nachts, nadat het publiek ook nog onder anderen De Prinsengarde, De Prinsencaemere en afscheidnemende Prins Den Board aan het werk kon zien, werd de uitslag bekendgemaakt. 

De gerechtsdeurwaarder begon met het resultaat van de kennisproef, die Werner gewonnen had met 40 op 50, terwijl Bart 34 op 50 haalde. 
De jury gaf Werner 226 op 250 en Bart 199. 
Het publiek gaf eveneens de voorkeur aan Werner, met 1.070 sms'en, tegenover 523 voor Bart, en 

Werner slaagde dus in zijn opzet en werd hierdoor voor de tweede keer Prins Carnaval. 

Tegenkandidaat Bart nam het verlies heel sportief op. Werner bedankte de zaal voor het laten uitkomen van zijn tweede droom en betrok ook Bart in zijn bedankwoorden. De strijd tussen de twee kandidaten werd immers het ganse jaar op een heel vriendschappelijke basis gestreden. 

Uittredend prins carnaval Werner Kinoo gaf zijn kandidaat-opvolgers trouwens nog drie gouden tips mee om de dag des oordeels goed te kunnen doorstaan : ‘Zorg dat je goed uitgerust bent, herhaal 's ochtends je leerstof en drink tussen je optredens door altijd voldoende water.’

Peter Van Nuffel, de voorganger van Werner Kinoo, was op het einde van zijn jaar als prins maar liefst 12 kilo verdikt en bij prins Werner was de toestand zelfs nog dramatischer. Hij bevestigde ongeveer 14 kilogram boven zijn ‘normale’ gewicht te zijn geraakt. Dat komt er natuurlijk van als je gemiddeld vijf tot zeven eetfestijnen doet op een weekend. 

Ergens wordt dit verwacht, maar het resultaat is natuurlijk navenant.. 

"Vermageren zal sowieso pas voor na carnaval zijn. Maar dan nog betekent dat niet dat ik daarna ga binnenblijven hé", zegt prins Werner.

Werner had ondertussen al gemeld om in 2020 nog eens een gooi te willen doen naar het prinsschap, wat hij ook deed. 
Mocht hij in dit opzet geslaagd zijn, dan zou hem dit meteen ook de titel ‘keizer’ kunnen opleveren. ‘zou kunnen’  … want los van het feit dat dit niet lukte (uit de 'clash der giganten' kwam prinsj Yvan De Boitselier uit de bus al overwinnaar), het is nog lang niet zeker dat het ooit zo ver zal komen. 

Werner zou opnieuw meedoen in 2024 maar met dien verstande dat het niet automatisch zo is dat een drievoudig prinsschap automatisch het keizerschap oplevert. Daar is meer voor nodig.

Drie keer prins, dat zou namelijk evenveel zijn als keizer Kamiel Sergant en Michel Cleemput. 
Aan Kamiel is beloofd geweest dat er nooit een nieuwe keizer zal worden aangesteld zolang hij leeft, maar Kamiel is niet meer ...

Michel Cleemput woont al enkele jaren in Tenerife en zolang hij daar verblijft, kan hij moeilijk Kamiel opvolgen. Een prins moet namelijk in het Aalsterse wonen.

Het is dus duidelijk dat Werner Kinoo er wel van droomt om ooit het keizerschap over te nemen, en wat velen betreft is 'm dat zeker meer dan gegund. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.