Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 2011 : Kristof Devos

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat er zich voor de verkiezing van Prins Carnaval in Aalst maar één kandidaat had aangeboden.  Heel jammer uiteraard, gezien de spanning uiteindelijk volledig verdween.
Kristof stond er echter op om toch deel te nemen aan een volwaardige verkiezing, "om te tonen dat hij de titel wel degelijk waard is".

Ook al had niemand het aangedurfd de strijd aan te gaan, toch bleef hij als enige kandidaat ook een jaar lang campagne voeren ...

Maar hoe kwam het nu eigenlijk dat Kristof de twijfelachtige ‘eer’ had om er alleen een feestje van te maken ? 

De onduidelijkheid was eigenlijk ontstaan toen eind augustus Patrick ‘Patje' Janssens besloot om uit de strijd te stappen, omdat hij sterk onder de indruk was van de populariteit van de andere kandidaat, Kristof Devos. Veel carnavalisten vonden het een schande dat er voor het eerst in de geschiedenis geen echte verkiezing zou plaatsvinden en vroegen om de inschrijvingen opnieuw open te stellen. Kristof Devos was daar aanvankelijk ook voorstander van, maar hij heeft zich uiteindelijk toch neergelegd bij de situatie. 

De burgemeester, Ilse Uyttersprot, en haar schepenen vonden dat het reglement voor de verkiezing van Prins Carnaval niet mocht worden aangepast, zelfs niet na het afhaken van tegenkandidaten. 
In het verleden was dit al wel eens anders, toen de inschrijfperiode omwille van te weinig kandidaten verlengd werd. Toen zorgde dat echter ook voor vele ‘zure’ reakties, zeker toen een laatkomer uiteindelijk met de titel ging lopen. 

‘In het reglement staat dat er ingeschreven kan worden tot en met 1 augustus. Over het afhaken van kandidaten wordt helemaal niets vermeld. Als we het reglement nu wijzigen, zou dat het beeld opwekken dat we aanpassen à la tête du client en zou de overblijvende kandidaat zich benadeeld kunnen voelen. Kristof Devos blijft dus de enige kandidaat voor de verkiezing van Prins Carnaval', reageerde de burgemeester. 

De huidige prins Chris ‘Boein' Boone volgde de redenering van de burgemeester. ‘Het reglement was nog maar net aangepast en het nog eens aanpassen zou niet eerlijk geweest zijn tegenover Kristof, die al meer dan zes maanden campagne voert', vond hij. 
‘Kristof is trouwens zo sterk dat geen enkele nieuwe kandidaat van hem zou kunnen winnen. Hij heeft zowel de Prinsencaemere als de Prinsengarde achter zich, dat is uniek in Aalst. Kristof wordt zeker een goede opvolger', aldus Boein.

Wel ontgoocheld was René Souvagie (56), want die zag het ondertussen ook nog zitten om zich kandidaat te stellen. ‘Ik had al veel mensen rond mij verzameld die wilden meewerken aan mijn decor en aan mijn show. Ik zal me moeten neerleggen bij de regels, maar ik hoop dat ik toch nog iets ludieks kan doen. Misschien mag ik eens optreden op Kristofs verkiezingsavond ?' 

‘Ik ga ervoor zorgen dat de mensen niet kunnen zeggen dat ik de titel te gemakkelijk heb behaald. Ik ga dus alles doen wat ook andere prinsen gedaan hebben: ik blijf campagne voeren, ik blijf hard werken aan mijn show en ik ga met hart en ziel liedjes zingen', verklaart Kristof daarop in de pers.  

Het inleidende Driekoningenfeest vond plaats op 7 januari en de verkiezing zelf op 22 januari. 
Uiteraard diende er geen beslissing genomen te worden over de volgorde van de kandidaten tijdens ‘le moment supreme’ maar er werd toch een mooie show gegeven. 
‘Waar, dat is nog niet beslist’, vertelde Kristof tijdens het jaar, “maar ik zou heel graag een show geven in de Flora”, ‘Het is elk jaar daar al doorgegaan. Ik zou erg ontgoocheld zijn als ik moet verhuizen naar een kleinere zaal waar niet alle carnavalisten binnen kunnen’.

Het werd uiteindelijk toch opnieuw de Flora, en Kristof kon zich dus uitleven in ‘zijn droomavond’ in ‘de grote zaal’. 
De grote afwezige op deze show was trouwens Kamiel Sergant, die na 35 jaar aan de kant geschoven werd als presentator en vervangen werd door ‘Nicolleken’, Nicole Ringoir, voorzitster van het feestcomité.

Hij moest dus (alleen) deelnemen aan verschillende proeven. In een kennisproef over Aalst haalde hij 225 op 250 punten. 
Een meer dan behoorlijk resultaat dus, wat bewees dat hij zeker al heel veel kennis had over Aalst en Carnaval. Uiteindelijk toch belangrijk voor een kandidaat-prins.

Voor de show zelf, die heel vlotjes verliep en waarbij hij dus wel degelijk ‘alles’ gaf,  kreeg hij van de jury 436 op 500 punten. 

Het sms'ende publiek in de zaal gaf daarvoor hem 245 op 250 punten. Het mag dus duidelijk zijn, de jury en het volk stonden achter hem, en hij heeft de overwinning dus zeker niet gestolen.

De kersverse Prins haalde dus in totaal  906 punten op 1.000 en kreeg zaterdagnacht rond half één de scepter van Chris 'den Boein' Boone, de Prins Carnaval 2010, en het lint van burgemeester Ilse Uyttersprot.

Het was een – zeker Kritof toch iet of wat teleurstellende - verkiezing met één kandidaat-prins. 'Maar die wilde wel aan een volwaardige verkiezing deelnemen om te tonen dat hij de titel waardig is', aldus burgemeester Uyttersprot. 'En het feest was er zeker niet minder om.'

De carnavalsdriedaagse in Aalst begon dat jaar op zondag 6 maart met de traditionele carnavalsstoet, waar Kristof natuurlijk ook een ereplaatsje in kreeg.

De stoet kende wel een klein incidentje toen de groep ‘De Saazers’ een ‘gevaarlijk’ onderwerp hadden aangesneden. Zij brachten immers een parodie op de zogenaamde ‘parachutemoord’. 

In het stoetlied was de volgende tekst te horen: "Ik spring oit e vliegmasjien, vér menne Marcel te zien. 'T es moine Marcel, ze wetj ze da wel. Here parachit, die was nor de shit. Mor ik weit van niet."

Het lied werd natuurlijk niet gesmaakt door de ouders van de dader en de echtgenoot van het slachtoffer, die in Het Laatste Nieuws dreigden met een klacht. De twee families verenigden zich en vroegen aan de stad Aalst om De Saazers uit de stoet te weren met hun praalwagen. Saas-voorzitter Tim Schepmans begreep de heisa niet, want volgens hem was de wagen en het lied grappig bedoeld.

De Saazers kregen hierop heel wat steunbetuigingen. Zo lanceerden burgemeester Uyttersprot, Kamiel Sergant, Prins Kristof en de vzw Carnavalist Tot In De Kist een gezamenlijk persbericht, waarin stond dat ze als één blok achter de carnavalsgroep AKV De Saazers stonden en dat de Aalsterse satire niet als doelstelling had om mensen te kwetsen. 
Ze betreurden dat het artikel dat in de pers verschenen was, niet de ware context weergaf. Door de steun van het stadsbestuur mocht de groep toch gewoon deelnemen aan de stoet. 
De Saazers beslisten wel om aan zelfcensuur te doen. In de tekst van het lied vervingen ze de naam Marcel door een bieptoon.

Een klein incident dus eigenlijk, maar al gauw overheerste dit ‘geval’ de pers. 
Jaren later zouden trouwens nog een aantal groepen enkele ‘gevaarlijke’ onderwerpen ter sprake brengen, al dan niet met de nodige commotie achteraf. 
Al vanop de schoolbanken droomde Kristof er trouwens van om ooit eens prins te worden van zijn stad. Zijn pennenzak stond dan ook volgeklad met zaken die naar Aalst en zijn carnaval verwezen en ook zijn agenda bleek leek meer op een affiche voor de carnavalsviering dan een gewoon ‘schoolobject’.

Op 4 december 2012 raakte bekend dat Kristof fractievoorzitter zou worden van NVA Aalst en dus ook op politiek vlak kregen we de prins nog vaak te zien.

Kristof kwam uit een omgeving van zelfstandigen, was mondig en sociaal heel bewogen. 
Dat bleek al onder andere uit zijn politieke carrière, maar ook ruilde hij in 2017 zijn job als werknemer in de interieursector in voor een zelfstandigenbestaan. 

De laatste drie jaar was hij al wat aan het uitkijken naar een horecazaak in het centrum.
Hoewel hij helemaal geen ervaring had in het horeca-leven, zagen hij en zijn vrouw Anissa het van in het begin volledig zitten. 
Anissa heeft wel in de horeca gewerkt, maar wat meer ervaring opdoen, kon zeker geen kwaad. Enthousiasme hebben we des te meer. We waren al even aan het uitkijken om een eigen zaak te starten in de horeca en dit is voor ons een buitenkans die we met beiden handen willen grijpen.

In februari 2018 raakte bekend dat de prins voor het eerst in 20 jaar niet zou deelnemen aan carnaval. Waarom ? Hij en zijn vrouw Anissa werden de nieuwe cafébazen van hét café bij uitstek in Aalst : den Beiaard. 
'Van in het café hebben we een prachtig zicht op de markt' verklaart hij, en hij voegt er meteen aan toe dat zijn café wél open zal zijn tijdens de driedaagse.
De grote werken werden gehouden tot na carnaval, maar het café was open ...

Eventjes toch een bang momentje in 2018, toen in de nacht van 15-16 september het café naast de Beiaard, ‘Café de Paris’ uitbrandde. 
Het café zelf brandde volledig uit, bij chocolaterie Valentino is de schade eveneens immens en café De Beiaard had vooral last van rookschade. Vermoedelijk ontstond het vuur in de keuken van Café de Paris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.