Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 2010 : Chris Boone 'Den Boein'

Vier kandidaten boden zich aan voor deze verkiezingen. 

Chris Boone (den Boein)(°13/04/1982)  was in 2007 al eens kandidaat Prins Carnaval geweest, maar hij verloor toen van Klaus Gabrio. Hij was gekend als tekstschrijver voor verschillende carnavalsgroepen en was zelf lid van 't Es Noig.
Op zijn campagnebal kregen de eerste 500 feestvierders een sjaal met lintmeter op. Dit verwees naar zijn campagnelied Ons nief vastelauvendklied. Om een carnavalskleed te maken had men immers een lintmeter nodig.

Kurt Boriau (Droeve Kurt) Jeugdprins van België in 1992 en werd in 1998 Ajuinprins. 
Kurt was lid van De Droeve Apostelen en kreeg daardoor de bijnaam Droeve Kurt. Zijn campagneliedje was De Kurt Ver Tieng.

Gustaaf Schouppe (De Staaf) begon zijn campagne in oktober 2009 door campagneborden aan de toegangswegen van Aalst te zetten. Op de borden stond de slogan 'Ook hij denkt aan mij', waarbij Voil Jeanet Gunther Kinoo, Etienne Grillaert en een ezel afgebeeld stonden.
Staaf werd in 2006 al eens Arendprins en met de hulp van Frank Van Rymenant en zijn groep De Zjieverleppen hoopte hij om ook Prins van Aalst te worden. 
Al snel werd echter getwijfeld aan de geldigheid van zijn kandidatuur, omdat Staaf niet over een blanco strafblad zou beschikken. Onrechtstreeks zorgde hij er trouwens voor dat het campagnejaar van den Boein heel stroef zou verlopen. 

Peter Van Nuffel (Den Board) was in 1998 al eens Arendprins en wou in 2010 ook Prins van Aalst worden. 
Met ‘In 't joor tieng’, ‘Ier es Den Board’ en ‘As men broeiken zol gebakken zen’ had hij enkele heel goede campagneliedjes te pakken. 
Peter organiseerde in samenwerking met de Broodboetiek een wedstrijd waarbij men een jaar gratis brood kon winnen. Op zijn affiche stond Den Board dan ook met een broodzak afgebeeld.

Het campagnejaar van Den Boein verliep heel stroef doordat iemand van het team ‘Boein’ uitlatingen gedaan had over kandidaat ‘Staaf’ op een vergadering. Die informatie werd uitgelekt, waarna de kandidatuur werd ingetrokken. 

Staaf beschikte blijkbaar niet over een blanco strafblad door zijn betrokkenheid bij een drugszaak uit 2001. Hij had hiervoor in februari eerherstel bij de koning gevraagd, maar had dit voorlopig nog niet gekregen.
Staaf probeerde om alsnog te mogen deelnemen via een klacht bij gouverneur André Denys, maar deze ging niet in op de klacht. Volgens Staaf zou er onduidelijkheid geweest zijn rond het reglement, maar de gouverneur oordeelde dat het stadsbestuur de kandidaturen moest evalueren en dus ook kandidaten mocht weigeren.

Staaf besliste uiteindelijk om het hierbij te laten, waardoor hij niet zou deelnemen aan de Prinsenverkiezing en zijn campagne moest staken

Diegene die de tol moest betalen was uiteindelijk natuurlijk niet dat deeltje van het team die deze informatie gebruikt had, maar wel de kandidaat zelf, de man die ze elk weekend op bals en eetfestijnen zagen. 
Chris werd aanzien als de grote ‘boeman’, terwijl hij eigenlijk geen problemen had met iemand. 
Van hem mocht iedereen meedoen.
In één klap kreeg hij een hele hoop mensen tegen zich. Op vele activiteiten was de spanning te snijden. Dikwijls moest hij na een optreden direct naar huis omdat hij voelde dat er ‘ambras’ zat aan te komen, zelfs de dag dat hij  zijn lint kreeg op het Driekoningenfeest."
Ook voor de verkiezing deden de wildste verhalen de ronde. Zo gingen ze hem bijvoorbeeld ontvoeren of allerlei voorwerpen naar hem gooien tijdens zijn show. Dat bleken achteraf (gelukkig maar) cowboyverhalen geweest te zijn, maar wat er wel was, was veel boegeroep, wat uiteraard ook niet echt motiverend is, als je het beste van jezelf aan het geven bent. 

Het feestje ging uiteindelijk door onder de grote belangstelling van maar liefst 4000 carnavalsvierders.
Het onthaal in de Florahallen was echter niet goed georganiseerd, waardoor velen door het lange aanschuiven pas binnenkwamen, nadat de eerste show al voorbij was. 
Bovendien was ‘de zaak Staaf’ ook nog steeds niet vergeten. 

Kurt mocht de spits afbijten en legde met een goeie show de lat meteen erg hoog voor de twee andere kandidaten. 
Hij had het in zijn show over de grote K's met het lied Het Fiejst Van De K. 
Volgens Kurt was de K de mooiste letter uit het alfabet, waarbij hij allerlei woorden met de K opsomde.

Daarna had hij het over RIP RUP, waarmee hij het over de werken aan de Tragel had. Hij draaide aan het Rad van Fortuin en moest op zoek gaan naar het woord ‘keireken’, inderdaad ook al met de letter ‘k’.
Daarnaast bracht hij ook een heel geslaagde parodie op het telvisieprogramma De Slimste Mens Ter Wereld, waarbij hij het moest opnemen tegen Nicole Ringoir en Antoine Van der Heyden.

Afsluiten deed Kurt met Kaffeklasj over de koffiekoeken van burgemeester Uyttersprot op woensdagochtend na carnaval. Kurt toonde zich podiumvast, zelfverzekerd en kwam erg enthousiast over.

Tweede werd ‘den Boein’. 
In de fictieve carnavalswinkel ‘’t pompierke’  opende hij sterk met ‘Vastelauved in men stei’ en daarna. ging hij, samen met twee tot leven gekomen paspoppen, op zoek naar een vastenavondkostuum voor burgemeester Ilse Uyttersprot. Hij koos er voor de burgermoeder een politie-uniform uit. Dit moest natuurlijk haar vlucht (van 2009) in agentenpak uit de Ridderzaal van het belfort illustreren. De burgemeester diende toen te vluchten voor de fors ‘in hun gat gebeten en luidkeels protesterende’ Aalsterse brandweermannen. 
In E Kostum bezong Chris het verhaal van een carnavalskostuum tijdens de carnavalsdagen.

In de koffer van burgemeester Uyttersprot vond den Boein uiteindelijk enkele attributen, waaronder een vlammende sossis. Hij zette hierop het lied ‘ik speil poliesje’ in, dat ondertussen ook al een echte klassieker geworden is. 
Als slotnummer zong hij Giejl De Stad Es Vedrom Verklidj.

De derde kandidaat, Den Board, ging de culinaire toer op omdat Aalst in 2010 gekozen was als de Stad van de Smaak. 
Terwijl Peter bij het binnenkomen van de zaal aan het begin van de avond nog een baard had, begon hij zijn show zonder. Hij had zich tussendoor immers geschoren. Peter acteerde in een reuzengrote keuken, waarbij alle onderdelen meebewogen op de tonen van de muziek.

Hij opende met 'k ben nen ajoin’ en in ‘Wa ne nest’ nam hij enkele beslissingen van het stadsbestuur op de spreekwoordelijke korrel. 
Zijn tussenacts werden opgevuld door een zwaar stotterende kelner of twee diva's die eens een kijkje kwamen nemen in de keuken van het restaurant ... In ‘Deer ’t Ajoinenland’ verenigde hij de Aalstenaars van linker- en rechteroever door hen hand in hand door het Ajuinenland te laten lopen. Als slot scoorde hij met ‘Fiejsten’.



Alle commentaren waren het voor een keer roerend eens met elkaar : ” Den Boein danste als een gek en zong als een professional”.
Chris straalde veel energie uit en bewijst nog steeds dat hij één en ander in zijn mars heeft. 
Hij bracht, net als de andere twee kandidaten trouwens, dus een prachtige show. 

De drie kandidaten werden op twee fronten beoordeeld; de theoretische proef en de show. De show werd gequoteerd door de jury en het publiek kon hun voorkeur uitbrengen via sms.

Bij de theoretische proef kwam Chris als beste uit de hoek en ook de jury sprak haar voorkeur uit voor den Boein. Het publiek stemde massaal op Den Board, maar Chris had een te grote voorsprong gecreëerd, waardoor hij Prins Carnaval 2010 werd.

Theorie Jury Publiek Totaal

Chris Boone 383 punten (44/50) 786 punten 333 punten (1402 stemmen) 1503
Peter Van Nuffel 304 punten (35/50) 693 punten 417 punten (2749 stemmen) 1414
Kurt Boriau 313 punten (36/50) 520 punten 250 punten (1162 stemmen) 1083


Wie dacht dat zijn lijdensweg van tijdens de campagne nu volledig over was, kreeg ongelijk. 
Het begon al met de scepteroverhandiging. Op dat moment worden normaal gezien de liedjes uit de show van de winnende prins gebracht.. 
Bij Chris bleken dat echter liedjes uit zijn show van 2007 te zijn. Een totale anticlimax dus en totaal niet hoe hij zich het had voorgesteld als kleine jongen. 
Ook de ‘afterparty’ kreeg een negatieve bijklank, en het prinsenjaar zou ook niet worden wat je er als prins zou van hopen. 

Met zijn Prinsenkostuum was hij eigenlijk ook niet tevreden. Hij had liever een traditioneel kostuum gehad uit Maaseik, maar dat liep toch even anders. 
Elke Prins heeft tijdens zijn Carnaval ook de beschikking over de zogenaamde ‘slèppendraugers’. Dat zijn mensen die de prins volgen en enkele van zijn activiteiten overnemen tijdens de grote druktes : nominetten uitdelen, medailles verkopen en dergelijke. Die sleppendraugers had hij echter niet.  Daarenboven bleek hij dan ook nog eens veel te weinig nominetten te hebben, waardoor veel mensen teleurgesteld waren. 

Als nieuw Prins Carnaval mocht Chris meteen het nieuwe monument voor de overleden carnavalist inhuldigen op het kerkhof. Hij deed dit in het bijzijn van burgemeester Uyttersprot, Feestcomité-voorzitter Nicole Ringoir en Keizer Kamiel Sergant.

Ondanks de tegenkantingen van de supporters van Staaf en den Board, verliepen de drie carnavalsdagen voor Chris goed. Het was ijzig koud tijdens carnaval, maar dat kon voor Chris de pret niet bederven. 
Nicole Ringoir noemde hem tijdens de popverbranding 'Foto Prinsj', omdat iedereen met hem op de foto wou. Zijn prinsenjaar werd bovendien nog extra speciaal gemaakt door de erkenning van Aalst Carnaval als UNESCO-werelderfgoed in november.

Na de carnavalsdriedaagse ging het echter  bergaf. 
Een paar weken na de prinsenverkiezing liep de relatie van Chris stuk, waardoor ook enkele bevriende prinsen en teamleden hem plots de rug toekeerden.

Chris deed zijn uiterste best om overal aanwezig te zijn maar op het laatste kon hij het gewoon niet meer opbrengen. Op veel plaatsen waar hij verscheen, gingen spontaan middelvingers omhoog, werd de muziek stopgezet of vertraagd als hij aan het zingen was. Ook de geruchtenmolen hield aan en op de duur waren mensen meer bezig met zijn privéleven dan met Carnaval zelf. 
Dat hij het zwaar gehad heeft, hoorde men trouwens ook in zijn afscheidsliedje, “Als alle lichten zijn gedoofd”.

Nadat hij bij zijn campagne en show steun had gekregen vanuit De Prinsencaemere, koos hij na zijn prinsenjaar om aan te sluiten bij deze vereniging. Chris zou met de Caemere meespelen in een 4-tal revue's tot 2013.
Na het Driekoningenfeest van 2014 verstuurde hij een brief naar alle leden van De Prinsencaemere om te melden dat hij voor onbepaalde tijd inactief zou zijn. Hij bleef wel lid van de vereniging maar toen hij zijn creativiteit wel kwijt bleek te kunnen bij De Prinsengarde begon hij vanaf 2015 liedjes te schrijven voor de cd's van De Prinsengarde.
Na de prinsenverkiezing van 2017 deed hij zijn aanvraag bij de Prinsengarde en op prinsendag 2018 werd Chris officieel opgenomen in de vereniging voor ex-prinsen. Ter gelegenheid hiervan maakte hij het lied ‘Na ben'ek bè de Garde’, dat hij bracht op Prinsendag 2018.

Hij zou zich actief blijven inzetten voor de Garde en eind 2018 was hij ook voor het eerst te zien in de carréshow van de Prinsengarde. Opnieuw schreef hij enkele liedjes voor de show.

Gezien de overheersend negatieve herinnering aan zijn tweede deelname, zou hij toch alles nog eens willen ‘te goei’ overdoen. Een jaartal plakte hij er echter niet op. Hij zou zich dan wel nog eens volledig willen ‘smijten’ in een ‘deftig’ prinsenkostuum, en mét sleppendraugers die genoeg nominetten kunnen uitdelen. Hij wil gewoon nog eens op de planken staan, want dat vindt hij toch ‘de max’. 
Den Boein produceerde ondertussen ook enkele carnavalsCD’s waarvoor hij het gros van de teksten voor zijn rekening genomen heeft. Bovendien wordt zijn inbreng in de jaarlijkse prinsenrevue meer en meer naar waarde geschat. Onder andere de geslaagde finalesongs van de edities 2012 en 2013 zijn door hem geschreven.
De voormalige Prins Carnaval beloofde al tijdens zijn verkiezingscampagne om Kamiel Sergant bij wijze van eerbetoon een monument te laten bezorgen. Het plan dat Boone in gedachten had, liep echter niet zoals gehoopt. 

'De pins, die verkocht werden om geld in te zamelen voor het beeld, deden het in eerste instantie niet zo goed. Omdat muziek het ‘in Oilsjt’ altijd beter lijkt te doen dan andere promotiemiddelen, heeft hij uiteindelijk besloten om het eens met een single-cd te proberen. Die kon hij betalen met het geld van de pins, en de kosten voor Sabam heeft hij zelf bijgelegd.
Voor de realisatie van die cd kon Chris rekenen op de hulp van carnavalsgroep De plekploosters, een tiental ex-prinsen onder wie Wim, Werner en Christoph 'de Floeren' Troch. Ook Hendrik Daelman, wereldberoemd in Aalst (en omstreken) omwille van zijn pakkende lied 'Oilsjt goi stad van men droeimen' droeg graag zijn steentje bij.

De cd bevatte vijf liedjes, waaronder twee nieuwe songs: 'Een oede on Kamiel', dat door Hendrik Daelman wordt gezongen en 'E standbèldj vér Kamiel', dat werd gezongen door de ex-prinsen en waarvoor Clark Van Mere de muziek schreef. Clark heeft trouwens nog enkele pareltjes op zijn palmares staan.
Chris Boone kreeg (uiteraard) wel eens commentaar over zijn project. Volgens sommigen is het ‘not done’ om al een monument te willen voor iemand die nog niet dood is. 
'Voor mij heeft Kamiel dat zonder twijfel al verdiend. Hij is al jaren onze keizer en als je ziet wat hij hier allemaal voor de mensen doet, zie ik niet in waarom we zouden wachten tot hij er niet meer is. Anderzijds is er nog veel werk aan de winkel alvorens het standbeeld hier zal staan. Er zullen nog veel cd's moeten verkocht worden', verklaart hij.
De cd-single 'E Standbèldj Vér Kamiel' was te verkrijgen voor tien euro bij Van Nuffel, Liebaut, Kapsalon Knipperdeknip en Frituur ’t Snacksken

In 2015 komt ‘den Boein’ opnieuw in de pers. Echter niet als nieuwe kandidaat-prins, maar wel met een alweer nieuw initiatief omtrent carnaval.
De ex-prins carnaval en cameraman Jan Waegeman maken dan namelijk bekend dat ze aan een documentaire aan het werken zijn die zal gaan over de Aalsterse carnavalsprinsen. In 'Prinselijke verhalen' vertelt elke prins over zijn ervaringen in zijn (of haar) campagne- en prinsenjaar. De opnames lopen op hun einde tegen september 2015 en het eindproduct zou moeten af zijn tegen carnaval 2016.
De documentaire begint met Karel De Naeyer - prins in 1961 en 1962 en tevens de oudste nog levende prins - en zal eindigen met de 60ste prins Stephanie Daeleman.
In de zomer van 2018 is Chris trouwens ook begonnen met 'De Mobiele Nachtwinkel' in Aalst. Dat is een nachtwinkel waarbij de goederen die je koopt binnen de 30 minuten bij jou thuis worden afgeleverd. 
“Het bestaat al in andere steden en dus mocht onze wereldstad Aalst niet ontbreken”, zegt Chris, die denkt hiermee een gat in de markt te kunnen vullen.

Na veel nadenken besloot Chris om het in 2017 toch nog eens te proberen. Ondertussen had hij er twee dochters bij gekregen en wou hij dat zij dit ook eens konden meemaken. Hij was toen lid van de nieuwe groep Gebosjt, die voornamelijk bestond uit leden van zijn campagneteam. Hiervoor liep hij ook nog stoeten met De Plekploosters (2011) en Oeverboeft (2015).

Chris moest het opnemen tegen drie andere kandidaten: Raf Sidorski, Ronny Eemans en David Bockstael.

De show van Chris bestond vooral uit zelf geschreven liedjes en ideeën, en draaide rond de filmwereld. Zijn show startte voor bioscoop 't Fiestpalois, waarna hij zijn lied Oilsjt e Fiejstpalois inzette. Daarna ging hij de emotionele toer op, door de overleden carnavalisten te herdenken met Steiren oon't heimelroik. Hierbij verscheen een Wall Of Fame achter hem, met daarop 12 topcarnavalisten die de afgelopen jaren overleden waren.

In ‘E Fisjtjen vér d'ajoinen’ zong hij over het nieuwjaarsfeest dat de burgemeester voor het stadspersoneel georganiseerd had. Bij de finale van de show verscheen Chris in een glitter-narrenpak. Hij eindigde met Oilsjt, ik zing a geren, terwijl op de achtergrond karikaturen van burgemeester D'Haese, een Voil Jeanet en een gille te zien waren. Chris bracht een sterke show en zo was de toon meteen gezet voor de rest van de avond.

Bij de proclamatie bleek Chris de meeste punten behaald te hebben op de kennisproef, waardoor hij meteen een voorsprong had op zijn medekandidaten. 
De jury en het publiek gaven echter de voorkeur aan Raf, waardoor deze met 861 punten Prins Carnaval werd. Chris eindigde als tweede met 720 punten.

Als tekstschrijver blijft hij gegeerd bij kandidaten Prins Carnaval of Arendprins en ook heel wat groepen deden ondertussen al beroep op Chris voor het schrijven van stoetliedjes.  Daarnaast schreef hij ook nog liedjes voor De Beaters, De Romingo's, De Prinsencaemere en De Prinsengarde.

Sinds 2019 maakt hij ook steeds een muzikaal jaaroverzicht met ‘Adieu, tot ziensj’, dat hij samen met Bart Marcoen opneemt 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.