Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 22 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 1958 : Robert Waterschoot 'Seignor Alostino' (+2012)

In 1958 was het Robert Waterschoot die met de eer zou gaan lopen. 

Robert was afkomstig uit ... jawel hoor ...Dendermonde, maar had het Aalsters carnaval leren kennen via Jean en Lucien Schellinck, waarmee hij elk jaar als losse groep in de stoet ging. Het carnaval vieren was hem dus niet vreemd en hij wou dan ook eens een gooi doen naar de gegeerde prinsentitel.

In zaal ‘Rink’ had op zondag 9/2/1958 voor een bomvolle zaal de verkiezing plaats van prins carnaval. 
Het 'Comité voor de verkiezing van Prins Carnaval' (de Bond der Politieke Gevangenen), het Stedelijk Feestcomité en de Vereniging van Aalsterse Komische Groepen dienden uit te wijken naar deze zaal omdat de Madelon ondertussen te klein geworden was voor dit evenement. 
Wie erbij wou zijn, kon een ticket kopen voor 30 Frank. Wie aan een tafel wou zitten, betaalde 5 Frank extra.

De kandidaten moesten deelnemen onder een deknaam en de kandidaten mochten niet ouder zijn dan 50 jaar. Voor de rest bleef men bij de gekende formule; de Prins werd enkel verkozen door het publiek en de leden van het inrichtend comité mochten zelf niet meestemmen. Een jury kende men toen nog niet, het volk moest kiezen, en de verkiezing was toen eigenlijk nog een onderdeeltje van een grotere showavond. 

Het comité, onder leiding van Gustaaf De Stobbeleir, had opnieuw gezorgd voor enkele bekende artiesten. Zo waren o.a. conferencier Maurits Callaerts, zangeres Adele Bal, sneldichter Louis Tovora, muzikant Willy Lamotte, zanger Luc Arno en Toto De Wandel gecontacteerd om het publiek te komen entertainen.

Het was, net zoals de vorige jaren, na een optreden van Keizer Carnaval en een introductie door S.Verhulst, dat de kandidaten tijdens de pauze van het spektakel 
op het podium verschenen. De kandidaten werden op voorhand geheim gehouden en niet een show maar wel het kostuum was de bepalende factor voor de verkiezing.  

De stembulletins werden ingevuld en in afwachting van de uitslag werd de avond verder opgeluisterd door muziek, zang en dans.

Vooraleer over te gaan tot de uiteindelijke bekendmaking van de uitslag, dankte schepen De Stobbeleir alle medewerkers. Hij huldigde ook de heer Prosper De Gendt en Mevr. Cornand, om hun meer dan 30 jaar medewerking aan Aalst Carnaval. Ook de Gilles van Aalst werden betrokken in deze hulde.

Daarna maakte de heer S. Verhulst de uitslag bekend :

- Seignor Alostino behaalde met 557 stemmen een overweldigende overwinning
- Louisiana (Alfred De Gendt) werd tweede  
- Duc Del Carno (Louis Van Pottelbergh) behaalde de derde plaats  
- Lou Jeanne (Louis Janssens)  eindigde vierde en 
- Prinsj Danny (Frans De Cuyper) werd hekkensluiter  

In totaal werden 966 stembiljetjes afgegeven, 7 ervan werden nietig verklaard.

Als overwinningsgeschenk kreeg Robert een kristallen beker, een oorkonde (gemaakt door Frits Kiekens), 1500 Frank en - top of the bill - maar liefst 5 bierbonnetjes.

Seignor Alostino begroette de aanwezigen onder het zingen van de officiële mars van Carnaval. De overige kandidaten werden betrokken in dit moment en zongen mee.

Tijdens de stoet van 1958 mocht Prins Robert meerijden op een prinsenwagen maar al gauw zakte hij door de bodem en daarenboven vatte de prinsenwagen ook bijna vuur omdat men er een kacheltje op geplaatst had ... Het jaar daarop moest deze prinsenwagen noodgedwongen plaats maken voor een platte zwarte wagen, waarop het wapenschild van Aalst prijkte.

Onvergetelijk ... en dat was ook het minste wat men kon zeggen over de ontvangst van de Aalsterse Prins in het vrolijk België tijdens de Expo '58 te Brussel later dat jaar. 

Tijdens de feestelijke receptie kreeg de prins er een geschilderd bord waarop de expo-ster stond afgebeeld samen met een landkaart waarop de schilden van de negen Belgische provincies prijkten. 

Robert, die als geen ander moppen kon tappen, zorgde er uiteraard voor de animatie. 
Later zou Aalst hem blijven kennen als een man die regelmatig uitpakte met leuke teksten op amusante deuntjes.

--- Een overzicht van alle prinsen die onze stad kende tot hiertoe is HIER te vinden ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.