Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 1997 : Dirk Van De Velde 'De Foef'

Op 18 januari 1997 stond het weer in ieders agenda : de prinsjenkiezink waar zo naar uitgekeken wordt …  Opnieuw stond alles klaar in de Keizershallen om een grote massa volk te kunnen ontvangen.
De beide kandidaten, 'Foef' en 'Viette' zouden zorgen voor één van de spannendste verkiezingen die de stad ooit mocht meemaken.

De toeschouwers kregen bij het binnenkomen een stempel op de toegangskaart. Bij vertoon van kaart mét stempel later die avond mochten ze dan één stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. 
Het publiek werd dit jaar opgedeeld in verschillende groepjes, elk met een andere kleur van kaart, om zo files aan de stemhokjes te kunnen vermijden.

De avond werd - uiteraard - opnieuw aan mekaar gepraat door onze keizer Kamiel :
Het begon allemaal met wat carnavalsmuziek gebracht door de firma 'Soundfield', waarna keizer Kamiel de avond officieel opende met zijn klassieker 'Oilsjt viert carnaval'

Kamiel stelde jury, deurwaarder en kandidaten voor en zo werd het tijd voor de eerste proef
Als naar goeie gewoonte moesten de kandidaten verschillende opdrachten uitvoeren, waarbij taalvaardigheid, podiumvastheid, kennis over Aalst en 'showvermogen' op de proef worden gesteld.

Nadat de proeven afgelegd waren, volgde opnieuw carnavalsmuziek die de aanwezigen in de sfeer moest brengen voor de vrije optredens van de kandidaten. 
Zij moesten een eigen show brengen van minimum 5 en maximum 15 minuten. Play  back werd niet toegestaan, iets wat tegenwoordig wel de regel is om het verloop vlotter te laten gaan en beter de tijdsduur te kunnen timen.

'De Foef' mocht beginnen en bracht een knallend optreden. 
Dat hij over een prachtige stem beschikte mocht al blijken vanaf de eerste noten. 

Met een geweldig applaus sloot hij zijn set af en was het de beurt aan de tweede kandidaat 'Viette'.
Ook hij bracht een memorabele show en het mocht meteen duidelijk zijn dat beide kandidaten zeker aan mekaar gewaagd zouden zijn. 

Er klonk opnieuw carnavalsmuziek door de boxen en een eerste groep supporters mocht gaan stemmen. 
Na deze eerste groep vonden er verschillende optredens plaats, en men ging zo verder tot dat de laatste groep gestemd had.
Het idee was om deze laatste groep te laten stemmen om 23u45, maar ja ... Aalstenaars en tijdslimieten zijn niet altijd twee goed te combineren gegevens geweest. 

Na nog een geweldig afscheidsoptreden van uittredend prins Kris was het dan uiteindelijk tijd om de uitslag bekend te maken. 
Omstreeks 1u10 werden de kandidaten naar voor geroepen, maar het zou nog tot 2 u duren vooraleer de proclamatie kon platsvinden. 
Er bleken zich toch enkele wachtrijen gevormd te hebben bij het stemmen (Aalst en tijdslimieten, weet je nog) en die hadden de boel natuurlijk wat vertraagd.

Het was uiteindelijk dus ‘kot in de nacht’ toen Nicole Ringoir, voorzitster van het Stedelijk Feestcomité, het podium opkwam en ‘De Foef’ kroonde tot Prins carnaval 1997.
Het werd duidelijk dat het een spannende strijd geweest was, want het puntenverschil tussen beide kandidaten bedroeg minder dan 10 punten. 
Iets wat niet meer zou geëvenaard worden tot in 2016 toen Dennis het pleit won met amper 4 puntjes verschil. 
Hoe kwam ‘De Foef’ nu eigenlijk aan zijn bijnaam? 
Wel, omdat hij niet graag op mensen wacht, had hij de gewoonte aangenomen om zelf altijd te laat op een afspraak te komen. Hij zocht daar telkens een excuus voor ... hij moest nog gaan tanken, of stond voor een gesloten brug. 
Enkelen hadden hem natuurlijk door en zeiden dat hij altijd met valse excuses afkwam, ‘foefkes’ dus, op zen Oilsjters. 
Op de duur werd 'de Foef' een begrip en ondertussen kent iedereen hem eigenlijk beter onder die naam dan onder zijn echte,

Het is wel tof dat ik overal herkend word, want een scheldnaam is zo een geuzennaam geworden. Het enige nadeel is dat de mensen mijn excuses niet meer serieus nemen. Ik heb al dikwijls meegemaakt dat ik een goed excuus had, maar niet werd geloofd.'

De laatste jaren doet Dirk het wat rustiger aan, maar hij kan een mooi palmares voorleggen. 'Ik ben bij Vriet gegaan in 1989. Zo heb ik de gouden jaren van de groep meegemaakt, waarbij we jaar na jaar op het podium eindigden. In 2006 zijn we gestopt, in volle glorie. Nu heb ik een opnamestudio waar carnavalsgroepen hun lied komen inzingen. Al meer dan twee maanden zit de studio elke avond vol.'

Op 16 mei 2014 verscheen volgende aankondiging in de pers : "De Porteplumboys vieren in 2015 hun jubelee ... 'CD volume 10'!
Omdat ze graag één iemand van Porteplum terug als prins wilden met hun jubilee, stelden de drie Porteplumboys (Pascal Solemé (Prins 1992), Dirk Van de Velde (Prins 1997) en Bart de Nys (Prins 2005)) hun kandidatuur voor prins carnaval 2015, met de slogan 'Gelek as vroeger'!"
Tot op het ogenblik dat de Porteplumboys erbij kwamen had Aalst eigenlijk maar één kandidaat 'De Joe'. 
In mei werd dit uitgebreid met de 3 ex-prinsen en stonden er dus vier kandidaten op de lijst. 
Bart diende al snel af te haken wegens gezondheidsredenen ... en toen waren ze nog met drie.

Toen bleek dat in de loop van juni ook nog  'Younes' kwam opdagen, kregen we opnieuw vier kandidaten voor de titel ... en dat vormde toch een klein probleempje. 
Het artikel 4 van het reglement vertelt immers dat het College van burgemeester en schepenen op advies van het feestcomité een preselectie kan organiseren indien er meer dan 3 kandidaturen werden ontvangen.  
Voor de Foef hoefde het allemaal niet meer, en hij trok zich terug uit de wedstrijd. Uiteindelijk waren de ex-prinsen er eerder als steun ingestapt omdat er anders maar één kandidaat zou geweest zijn. 
Nu er nog drie volwaardige carnavalisten tegenover mekaar stonden (de ‘salami’ bleef volharden) restte hem enkel om hen succes te wensen. 

2015 : Dirk Van De Velde, prins carnaval van Aalst in 1997, wil The Voice Van Vlaanderen worden. Dirk deed auditie, maar of hij door is naar de volgende ronde weet hij nog niet. In Aalst staat hij vooral bekend onder zijn bijnaam 'De Foef'. In de streek is hij een veelgevraagd artiest, maar hij wil het nu een niveau hoger proberen. "Ik heb mij samen met mijn broer Kris ingeschreven en we hebben samen auditie gedaan. Jurylid Jos Van Oosterwijck was enthousiast maar pas in juli weten we of het iets zal worden", zegt Dirk.

In 2020 zorgde Dirk tijdens de eerste coronagolf elke dag voor een live concert. Alle dagen stond hij paraat om ons toch een uurtje vertier en ontspanning te brengen, steeds met ‘de cocktail van de dag’ in de hand en met de glimlach op zijn gezicht. 
Liefst 50 optredens gaf hij zo, en ook toen de tweede golf zijn opmars maakte bleef hij ons verwennen met een dagelijks concertje. 
Daaruit bleek dat hij over een geweldige stem beschikt en praktisch alle muziekgenres en talen aankan. 
Hij zong pop, rock, smartlappen en dat in het duits, frans, engels, nederlands en ja hoor ... Oilsjters. 
Dat hij het niet van vreemden heeft, mag blijken uit het feit dat Dirk de zoon is van ‘Roosje Heikant’. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.