Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zondag 20 oktober 2019

Burgemeesters van Aalst : 1919 - 1925 Felix De Hert

Felix De Hert was Burgemeester van onze 'stee' van 1919 tot 1925.

Felix Josephus Maria Antonius De Hert is geboren op 09-08-1860 in Aalst en was de zoon van Petrus Josephus Hubertus De Hert en Huberta Clementina Van De Putte. 
Zijn broer Romaan, werd onderpastoor in de Sint Martinusparochie in Gent.

Hij trouwde op 32 jarige leeftijd, op 06-09-1892 in Aalst met Elisa Felicia Benedicta Maria De Coen, 33 jaar oud.      Elisa is geboren op 16-05-1859 in Aalst, dochter van Joannes Emmanuel De Coen en Joanna Benedicta Moyersoen.
Elisa is overlelden op 24 augustus 1916 in Aalst, op 57 jarige leeftijd. ze werd begraven op 28 augustus in de Sint Martinuskerk te Aalst..


Felix is overleden op 04-02-1925 in Aalst, 64 jaar oud. Hij is begraven op 09-02-1925 in Aalst, St. Martinus.

Felix volgde het middelbaar onderwijs aan het Jezuietencollege in Aalst en de humaniora in het College van Aalst. Nadien studeerde hij Letteren en Wijsbegeerte aan de Katholieke Hogeschool van Leuven.
Aan diezelfde Hogeschool studeerde hij nadien ook nog af als Doctor in de Rechten, en doceerde ook nog in die richting.

Felix was ook een bezige bij in het verenigingsleven. In 1889 was hij schatbewaarder van het Aalsters comité der Maatschappij tegen de slavernij. Deze vereniging verzette zich tegen de slavenhandel in Afrika..
Ook was hij lid van de Katholieke Vereeniging, waarvoor hij zich in 1890 kandidaat stelde om in de gemeenteraad te zetelen, en met succes. 
Sinds 20 november 1890 was hij dus ook gemeenteraadslid (hij vervind de overleden Fritz De Woolf) en hij werd op 8 januari 1900 Schepen van Onderwijs en Schone Kunsten, hij werd eveneens provincieraadslid.

Zijn geliefkoosde hobby was de wijnbouw, maar ook karnaval had een heel speciale plaats in zijn hart. Het is dan ook de burgemeester onder wie het Feestcomité en het officiële carnaval in Aalst tot stand kwam. .

Rond 1908 koopt hij een gedeelte van het “Hof ten Roosen” als buitenverblijf, de omgeving ervan wordt nu nog “den bos van d’Hert” genoemd.

In 1911 riep hij op om het gebruik van de Meiboomplanting opnieuw nieuw leven in te blazen. Hij liet als voorbeeld de meiboom dat jaar dus planten en schilderen aan zijn kasteel (kasteel Blondel op Mijlbeek).

In 1913 werd hij benoemd tot stafhouder van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Dendermonde.  Hij vestigde zich in de Brusselse straat nr. 2 als advocaat.

Tijdens de oorlog werd hij door de Duitsers aangehouden op verdenking van spionage, en werd hij gedurende een drietal maanden opgesloten in de gevangenis van Turnhout. Deze opsluiting zal zijn gezondheid niet ten goede komen.

Aan het einde van WO I werd hij een tijdje de plaatsvervanger van burgemeester Michel Leo Gheeraerdts die nog steeds in Engeland verbleef.
Eigenlijk was het Jaak Van Den Bergh die tijdens de afwezigheid van Gheeraerdts aangesteld was als burgemeester, maar het was toch Felix die als dienstdoend burgemeester de officiële aankondiging van de 'bevrijding van Aalst' mocht doen op 14 november 1918..
Als Gheeraerdts uiteindelijk toch terugkomt geeft deze vrij snel zijn politieke carrière op en Felix wordt op 24 mei 1919 tot burgemeester benoemd, en op 21 juli 1919 officieel aangesteld.

Bij zijn aanstelling zegt hij in zijn toespraak : Ik zal niet uw Burgemeester doch uw Burgervader zijn.
En het blijken inderaad geen loze woorden te zijn. Het is zo, dat hij goed voor de bevolking zorgt, en hij wordt dan ook heel graag gezien.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1921 komt er echter een einde aan de absolute meerderheid van de katholieken.
Er vormt zich een coalitie tussen katholieken, liberalen en daensisten, maar Felix blijft als kopman van de grootste partij uiteindelijk toch burgemeester. De socialisten waren zeker niet akkoord met de aanstelling van De Hert als burgemeester. Zij hadden een akkoord met de liberalen, waardoor een socialist burgemeester zou worden, maar de liberalen braken hun woord, en verbraken het akkoord. 

Felix zou burgervadder blijven tot in 1925. In februari van dat jaar raakte bekeend dat hij ernstig ziek was. Hij zou later dat jaar overlijden. Het afscheid van Felix in de Sint Martinuskerk was indrukwekkend..

De Hert was ook meer dan 25 jaar lang actief als provincieraadslid in Oost Vlaanderen.  

Hij is ook nog bekend als de bezitter van een vrij uitgebreide kunstcollectie en zorgde voor de uitbreiding van de kunst en verscheiden lokale culturele activiteiten.

Functies:

Oud-Prefect der Congregatie van de H. Rozenkrans
Oud-Voorzitter van het Kerkbestuur van St. Martinus
Voorzitter der Katholieke Vereniging van de stad Aalst
Erevoorzitter der Koninklijke Harmonie "Al Groeiend Bloeiend"
Voorzitter en lid van verscheidene maatschappijen van Aalst
Stafhouder der advocatenorde bij de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde
Erevoorzitter van Sportclub Eendracht, afdeling voetbal 
Secretaris van het Bureel der kerkmeesters
Voorzitter van de Kerkfabriek van St. Martinus
Lid van het A.N.V.

Onderscheidingen:

Officier in de Leopoldsorde
Burgerlijk Kruis 1ste klas
Herinneringsmedaille van Leopold II
Orde van het Britse Rijk
Ridder in de Leopoldsorde

De oorspronkelijke Scherrestraat werd in 1901 gewijzigd in Ajuinstraat, en werd op 3 januari 1927 opnieuw gewijzigd in Felix De Hertstraat.

In 2016 opende trouwens een Bed&Breakfast haar deuren in de Felix De Hertstraat. De kamers in deze zaak werden allen genoemd naar oud-burgemeesters van de stad. Eéntje draagt dan ook de naam Felix De Hert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.