Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zondag 20 oktober 2019

Burgemeesters van Aalst : [1940 - 1944] Victor Boque (niet officieel)

(Aalst 18 december 1888 – Aalst 8 oktober 1953).
Victor was de zoon van Felix Bocqué, kleermaker-handelaar en medeoprichter van de SM Volksverheffing. Hij trad reeds zeer jong op als propagandist, en werd één van de leiders der Jong Daensisten. 

Hij is getrouwd met Maria Virginia le Lievre op 13 juli 1910  te Aalst
Omstreeks 1910 was hij medestichter en eerste secretaris van de Kristendemokratische Bond van het arrondissement Aalst. In augustus 1917 traden de Jong Daensisten in groep toe tot het activisme, dat in het arrondissement een sterke daensistische inbreng kende. Bocqué werd bestuurslid van de activistische kring Ontwaakt en redactielid van het weekblad De Nieuwe Tijd.
Na de Eerste Wereldoorlog speelde hij samen met onder anderen Jan-Baptist de Neve en Jan de Beul in het arrondissement Aalst een belangrijke rol in de toenadering tussen de daensisten en de Fronters. In 1919 leidde dat tot een provinciaal verkiezingskartel in Oost-Vlaanderen (3 verkozenen) en vier jaar later tot een akkoord om de Christene Volkspartij en het Het Vlaamsche Front tot één organisatie te versmelten.
Victor Bocqué zetelde in Aalst als gemeenteraadslid, kandideerde op verkiezingslijsten, bekleedde partijfuncties op lokaal en arrondissementeel niveau en werkte actief mee aan de uitbouw van de partijorganisaties die mede aan de basis hebben gelegen van de opgang van het Vlaams-nationalisme in het interbellum in het Aalsterse. Hij was aandeelhouder van de SM Drukkerij Volksverheffing en van de Vlaamsche Spaar- en Leenbank.

Aangezien Alfred Nichels zijn ambt niet meer mocht uitoefenen van de Duitse bezetter, werd hij vervangen door de Vlaamse Nationalist Victor Bicque.
Op 18 oktober 1940 wordt hij bij besluit van secretaris-generaal Jean Vossen tot burgemeester benoemd, wat hij tot september 1944 bleef.

In september 1944 echter eiste Nichels zijn ontnomen functie terug op, en bleef hij burgemeester tot 5 maart 1947. De veroordeling van Victor tot 1 jaar gevangenisstraf werd door het krijgshof op 4 december 1947 in beroep tot een vrijspraak herleid.

Victor is door deze hele situatie niet opgenomen op de officiële lijst van Aalsterse burgemeesters, maar hier krijgt hij natuurlijk wel een plaatsje wegens 'bewezen diensten'.

Hij kreeg, in tegenstelling tot zijn voorganger van WOI, wel een straat in Aalst. Mede met de steun van de socialisten.


Bronnen

B.De Wever, 'Greep naar de macht, Vlaams nationalisme en nieuwe orde, VNV 1933-1945', 1994
nevb.be/wiki 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.