Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 1998 : Yves Van Den Bremt 'Den Bremt'

Dit jaar werd opnieuw een jaar met 4 kandidaten. De keizershallen zaten weer afgeladen vol voor de verkiezing die dit jaar plaatsvond op 31 januari.

Het Feestcomité wilde ervoor zorgen dat de aandacht opnieuw naar het talent van de kandidaten zou gaan, en niet naar de decorstukken, die de laatste jaren steeds maar groter en groter werden. Het werd de kandidaten dit jaar dan ook verboden om nog decors op te bouwen alvorens ze op het podium kwamen.
Er werd gebruik gemaakt van een gemeenschappelijk decor, dat neutraliteit zou moeten waarborgen en de echte creativiteit van de kandidaten zou moeten laten blijken.

De vier kandidaten van dit jaar :

- Yves Van Den Bremt, van carnavalsgroep Drasj, had het pleit al eens verloren tegen Christiaan Van Vaerenbergh. Dit jaar zou hij het allemaal professioneler en grootser aanpakken, en hij organiseerde dan ook een campagnebal.

- Jürgen Cooman, ook al verliezer in 1996

- Pascal 'den bienaver' Brewee voor wie het samen met de Popollekes een topjaar zou moeten worden.

Deze drie waren al volop campagne aan het voeren toen ook nog een vierde kandidaat zich op de valrep kwam inschrijven. 

- Wim Van Sante 'Bronco' was een onbekende in de carnavalswereld, wat de strijd natuurlijk heel spannend zou kunnen maken. Niemand kende hem, en dus zou hij als 'underdog' wel eens hoge ogen kunnen gooien. Hij verzette zich vooral tegen het campagne voeren waar heel veel geld in kruipt. Als lid van de Leedse groep ‘Stampen en Dagen’ wou hij bewijzen dat het ook kon zonder hoge kosten. 

Meer dan 4000 carnavalisten zouden de avond samen doorbrengen in de Keizershallen om er hun favoriet aan te moedigen.

Bronco begon. Zijn kip Desiré en zijn liedje over zijn avonturen met zijn kip werden gesmaakt, en hij bracht ook een parodie over de zogenaamde glitterprinsjen. Het was een simpel optreden, maar hij kreeg enorm veel sympathie van het publiek. Zijn doel : 'bij de eerste vier eindigen' werd zeker bereikt.

Tweede in de rij werd Yves. Hij opende - jawel - in glitterpak met het liedje 'Dag carnaval' (Dag vreemde man van Ann Christy). Hiermee raakte hij heel wat carnavalisten in de ziel, en kon het eigenlijk al niet meer stuk. 
Hij ging verder met het carnavalsnieuws, dat de rode draad zou worden doorheen de gehele show. In zijn lied 'Oilsjt Muzikool' vergeleek hij het stadsbestuur met een groot orkest, maar voegde er fijntjes de raad aan toe om toch maar ook eens naar de muziekschool te gaan.
Na een ‘Classic’ medley met liedjes van Andrea Bocchelli en Helmut Lotti, was een kort reclamespotje te horen voor de cd 'Den Bremt goes plastic nr. 485'. Deze cd was verkrijgbaar in de ‘de betere’ platenwinkel, en hij kon zich dus geen betere reclame voorstellen dan op een podium voor 4000 man. 
De zinderende tonen 'ik leif ver carnaval' zullen vele jaren later nog steeds uit volle borst worden meegezongen.
Yves had bewezen dat er achter zijn stoere uiterlijk een carnavalist zat met een hart en een ziel. 
Toen hij van het podium kwam, beseften de andere kandidaten eigenlijk al hoe ver het was. 

Volgende in de rij werd Jürgen. Hij had de zware taak om zijn show te brengen na het spektakel van Yves en bezocht tijdens zijn optreden de kermis. Hij verwees vaak naar de GFT bak, die hij als ideaal middel zag om kuis te kunnen houden in het stadhuis.
Hij liet zich duidelijk niet imponeren en bracht een mooie show, waarbij ‘t was carnaval, ‘t es assegoensjtdag’ de afsluiter werd.

Pascal tenslotte mocht als laatste het podium betreden.
Den Bienaver had wel wat last van stemproblemen, waardoor zijn liedjes - met heel sterke teksten trouwens - niet altijd overkwamen bij het publiek.
Hij sloot zijn show af als Joodse Rabbi, geinspireerd op de figuur van Louis de Funès in 'les aventures de Rabbi Jacob'.
Wist hij veel dat net een uitbeelding van Rabbis een bom zou leggen onder het Unesco erfgoed na de carnavalsstoet van 2019.

Uittredend prins De Foef kreeg een oorverdovend applaus, en kon zijn emoties maar met moeite onderdrukken. Afscheid nemen deed hij op de tonen van 'zij gelooft in mij' (André Hazes).

Het einde van de avond verliep heel chaotisch omdat verschillende carnavalisten op het podium waren geklommen. Toen ze uiteindelijk verwijderd waren, volgde dan de uiteindelijke uitslag :

Vierde werd Bronco met 477 punten,
de derde plaats was voor Jürgen met 982 punten,
tweede werd Pascal met 1258 punten
en dus kwam Den Bremt als overwinnaar uit de bus, met 1791 punten.

De scepter werd door de Foef snikkend overhandigd aan zijn opvolger. 

‘Den Bremt’ werd een begrip in Aalst en stond steeds garant voor plezier. 
Toen zowel City Music (Ajoin Music) en Goeiedag Radio (Oilsjt Mjoezik) uitpakten met hun Aalsterse zenders, moesten ze natuurlijk ook reclame maken. 
De twee radiozenders deden dat in het Aalsterse dialect uitzenden. City Music kon daarvoor op de humor van Yves Van Den Bremt en Gary Van Overstraeten rekenen.
'De Gary en den Bremt' bleven een voorbeeld voor ‘Oilsjterse reclameboodschappen’ ...

Dat de ruwe bolster en het peperkoeken hartje volledig samen gaan bewees Yves tijdens de coronapandemie in 2020.
“Carnaval is solidair. Ook dat is carnaval. Samen tegen Corona”, klonk het in het voorjaar. 
“Tes ter oever heeft zich georganiseerd om over te gaan tot het aanmaken van stoffen mondmaskers”, zeiden  Kristof Roelandt en Yves Van Den Bremt. “Deze zijn weliswaar niet steriel of voor medisch gebruik, maar het is beter dan niets. Wij hebben besloten dit te financieren uit onze groepskas”, zeggen de initiatiefnemers. “Ondertussen is er ook wel al 1.200 euro steun”.
En daarmee startten ze met een actie om mondmaskers te kunnen bezorgen aan de inwoners van de ajuinenstad.

Het initiatief kende veel bijval en de carnavalswereld sloeg de handen in elkaar.

Vzw Carnavalist Tot In De Kist doneerde 600 euro, welke door Vincent Delforge werd bijgepast met 400 euro. 
Jan Lambrecht schonk aan de actie ook 200 euro en er kwamen nog van alle hoeken en kanten giften binnen, teveel om op te noemen, en gevaarlijk om mensen te gaan vergeten. 
Het was wel een feit dat Aalst nogmaals bewees dat als het er op aankomt ze echt wel solidair kunnen zijn. 
Kristof Roelandt en Yves ‘Den Bremt’ van Tes Ter Oever coördineerden de actie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.