Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

maandag 7 oktober 2019

Burgemeesters van Aalst : 1833 - 1848 Fredericus Van Der Noot

Frédéricus Van der Noot was de tweede burgemeester van Aalst en dit in de periode van 1833 tot 1848.

Baron Fredericus Renerius Josephus Bernardus Van der Noot de Vrechem  is geboren op 15-09-1801 in Brussel als zoon van Baron Joannes Baptista Hendrik Alexander Van der Noot de Vrechem en Barones Petronilla Maria Renerius Josephus Fredericus de Meer van Moorsel.

Andere bronnen geven 27 september aan als geboortedatum, bijvoorbeeld: Poplimont, Charles, La Belgique héraldique: recueil historique, chronologique, généalogique et biographique complet de toutes les maisons nobles, reconnues de la Belgique, 1866 en Goethals, Félix-Victor, Dictionnaire généalogique et héraldique des familles nobles du royaume de Belgique, vol. 1 en 4, 1849 en 1852

Op die paar dagen gaan we nu echter niet kijken, uiteindelijk heeft dat allemaal geen belang meer.

Wat wel heel zeker is :  Fredericus trouwde, op zijn 24 jaar, op 12 april 1826 met Rosalia Paulina Antonia Victoria de Bounder de Melsbrouck, toen 22 jaar oud. Rosalia is geboren op 7 februari 1804 in Brussel en was de dochter van Pieter Antoon Simeon de Bounder de Melsbrouck en Maria Jaqcquelina Antonia Josepha van Heurck. Rosalia is overleden op 15 september 1880 in Aalst. Ze was toen 76 jaar oud. Ze was heel geliefd voor haar inzet voor de liefdadigheid.
Het koppel kreeg twee kinderen : Louise Marie Antoinette Eugénie Van Der Noot en Henriette Van Der Noot.


Ook zeker is dat Fredericus is overleden op 25-04-1883 in St. Jans Molenbeek, op de leeftijd van 81 jaar. Hij werd begraven op 28-04-1883 in Moorsel.

Frédéric was een telg uit een oude Brusselse adellijke familie die ooit eigenaar was van het Waterkasteel van Moorsel en ook een tijd het kasteel Terlinden in Aalst bewoonde.

Hun wapenschild was: In goud vijf St. Jacobsschelpen van sabel (1 3 1 geplaatst), de wapenspreuk was 'Respice finem', wat zo veel wil zeggen als 'denk na over het einde'.   De volledige spreuk luidt eigenlijk 'quidquid agis, prudenter agas, et respice finem' : 'wat je ook doet, doe het verstandig, en denk na over het einde' 

Zijn moeder was de dochter van Baron Jan Josephus Victor Ghislenus de Meer van Moorsel. 

Fredericus was van opleiding advocaat en speelde een grote rol in Aalst tijdens de Belgische Omwenteling.

Hij is populair geworden als Kolonel en bevelhebber van de Burgerwacht in de veldtocht tegen de Hollanders in 1831 wordt hij na een algemene verkiezing op 12-09-1833 verkozen tot burgemeester.

Op 21-09-1833 wordt hij benoemd en blijft burgemeester voor de katholieke partij tot 22-08-1848.

- Onder zijn bestuur komt de Kamer van Koophandel tot stand en worden de gebouwen van de Burgerlijke Godshuizen in de Kattestraat vernieuwd.

- Hij tracht door zijn beleid de werkloosheid op te vangen die ontstaan is door de economische crisis na de Belgische Omwenteling.

- De Esplanade wordt rechtgetrokken en de Sterrevesten worden afgebroken om de verstedelijking verder door te voeren.

- Hij probeert (maar slaagt er echter niet in) een spoorwegverbinding voor Aalst te verkrijgen.

- Hij was ook bekend als de profijtige burgemeester, hij voerde allerhande besparingen door, hij schafte o.a. alle vergoedingen voor de gemeenteraadsleden af.

Op 4 augustus 1902 besliste de gemeenteraad een straat naar hem te noemen, de ‘Van Der Nootstraat’. Omdat in Moorsel echter reeds een “Van der Nootstraat” bestond, werd op 1 januari 2004 de naam gewijzigd in “Frédéric Van der Nootstraat”.


Bronnen:

Aalsterse straatnamen
Wikipedia
Schilderij : (olieverf, schilderdoek), geschilderd in 1903. Belgian Art Links and Tools (balat.kikirpa.be/object/102638)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.