Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 2003 : Chris Baeten 'Den Baal'

Het waren Chris, Kjell en Guy die dit jaar een gooi deden naar het prinsschap over de stad Aalst. 

- Chris, 24 jaar, had als roepnaam ‘Den Baal’ maar mocht deze naam voor de verkiezingen ‘wegens omstandigheden’ niet gebruiken. Het werd dus ‘kandidaat Chris’. Op het moment van de verkiezingen woonde hij reeds twee jaar in Nieuwerkerken, samen met zijn vriendin. Wegens tijdsgebrek waren er nog geen trouwplannen.
De carnavalsmicrobe sloeg al heel snel toe en hij was lid van de Toerenbizjoekes en Possensje vooralleer hij bij De Saazers terechtkwam … sinds zijn 4 jaar ging hij reeds mee in de stoeten en dus kan hem zeker geen gebrek aan carnavalsspirit verweten worden. 

- Guy Claus (ofte Guy’ken) … naar zijn eigen zeggen beter bekend als ‘Guyken Promille’ (naar zijn frequente bezoeken in de gelijknamige zaak, … en van de promille in zijn bloed) was de tweede kandidaat en met zijn 33 meteen ook de oudste van het gezelschap. Hij werkte als verkoper en was op het ogenblik nog vrijgezel, wat hij zelf een voordeel zag ...
Hij maakte de uitspraak dat elke kandidaat eigenlijk verdient om ‘een stukje prins’ te zijn. 

- Kjell Heyman, de jongste van de drie, was 20 jaar op het moment van de verkiezing. Hij werkte als verkoper. Kjell had als enige hobby carnaval en was lid van Geloeif me Goed. Hij genoot in elk geval van de campagne, van de eetfestijnen tot de evenementen en hoopte op een eerlijke verkiezing in vriendschappelijke sfeer. 

Door het verdwijnen van de Keizershallen diende de prinsenverkiezing uit te wijken naar de hallen van de Aalsterse bloemenveiling Flora. Het was niet de eerste keer dat uitgeweken werd naar deze zaal want iets meer dan 30 jaar daarvoor, in 1972, werd ook al eens uitgeweken naar de bloemenveiling …  het zou trouwens ook niet de laatste keer zijn dat het feestje doorging in deze zaal ...
Deze 50ste verkiezing van prins carnaval beloofde er eentje te worden op hoog niveau.

Het was Guyken die de spits mocht afbijten. Hij bracht een heel aangename en vlotte show, maar het ontbrak misschien wat aan échte hoogtepunten om het verschil te kunnen maken met de latere winnaar. 

Tweede in de rij werd Chris. ‘Den Baal’ was al voor de show gebombardeerd tot de grote favoriet en zijn show, met als titel ‘de toekomst is verzekerd’ draaide volledig rond de jeugd. 
Tijdens zijn show stapte hij als het ware uit een groot toverboek en vertelde in ‘De story van den Baal’ zijn levensverhaal. 

Toen bij de slotscène de zaal verlicht werd met vuurwerk, kwamen kinderen het podium op en zongen samen met Chris het slotlied ‘ne goeie carnaval, ten es me joor geslaugd’ mee.
Het was al meteen duidelijk dat dit een show was van hoog niveau en dat de andere kandidaten zeker nog ‘hun tenen zouden moeten uitkuisen’ om hier tegenop te kunnen. 

Laatste optreden was voor Kjell. Hij had een spectaculair einde in gedachten voor zijn finale, maar dat werd een kleine tegenvaller. Normaal gezien zou hij met een lift boven het podium gebracht worden, maar de lift blokkeerde halverwege … wat uiteraard wel wat punten zal gekost hebben.

Na de drie kandidaten werd afscheid genomen van prins Wim. Het werd een heel emotioneel moment. De zaal leefde helemaal mee met hem toen hij zijn vertrouwde nummers nog één keer mocht zingen Zijn optreden zou echter vooral bijblijven door zijn huwelijksaanzoek aan zijn vriendin … iets waar ze niet over hoefde na te denken en waar dus een enthousiaste ‘ja’ klonk voor de duizenden enthousiaste carnavalisten.

De triestheid van het afscheid sloeg om in vreugde toen bekend werd gemaakt dat het Chris werd die de nieuwe prins zou worden. 
Hij behaalde 1813 punten en dat was meer dan genoeg om de andere kandidaten op afstand te houden. Kjell werd tweede, Guyken derde. 
Ongeveer 4000 feestvierders dansten en zongen mee met het bisnummertje dat de nieuwe prins ten beste gaf. 

Om half twee was het feestje gedaan. Het programma was immers heel strikt getimed en Keizer Kamiel die de avond presenteerde besloot met de woorden dat ‘het aardig gelukt was om op schema te blijven, want dat zoiets niet helemaal evident is’.

‘Den Baal’ werd dus prins 2003, een ‘speciale’ carnavalseditie want het werd de 75ste verjaardag van de carnavalstoet. 

Een verjaardag die werd gevierd met een nieuw décor voor het stadhuis, een "spectaculaire" popverbranding en het Brusselse Manneken Pis die tijdens de driedaagse in aangepast kostuum zou verschijnen.

In feite trok de eerste Aalsterse vastenavondstoet al in 1851 door de straten. De vroegste sporen van een carnavalsviering dateren zelfs van lang daarvoor.

Maar we beginnen pas te tellen vanaf 1923, zei burgemeester De Maght, want sedertdien is carnaval een jaarlijks gegeven, met uitzondering van de oorlogsjaren 40-45 weliswaar. 

Met prins ‘den baal’ had carnavalsgroep De Saazers meteen hun eerste prins in hun rangen. Bij het thema van dat jaar brachten ze trouwens een ode aan ‘hun’ prins en verwezen ze met hun onderwerp ‘Weir toeiveren ons ne prinsj’ meteen naar het toverboek van uit de show. Hierbij maakten ze een parodie op ‘leven en werk’ van Harry Potter;

In februari 2020 kwam de prins in het nieuws.

De broers Geert en Raf Philips van Industrial Textile Products in de KMO-zone Evenbroekveld in Erpe-Mere lanceerden net voor de ‘coronastop’ van dat jaar immers, samen met Chris, een nieuwe productielijn. Daarmee wilden ze naast hun groot aantal van Europese industriële - sommige beursgenoteerde -  klanten ook marktaandeel veroveren bij carnavals-, theatergroepen en (sport)verenigingen. 

De voorbije twintig jaar groeide de firma ITP van deze Aalstenaars uit tot een gevestigde waarde voor wat betreft textiel voor de brand- en arbeidsveiligheid van industriële gebouwen en grote magazijnen. 
Enkele jaren terug verhuisden de twee Aalsterse zaakvoerders hun bedrijf samen met hun vijf personeelsleden van Aalst naar Erpe-Mere maar ondanks deze verhuis bleven ze zoals echte Aalstenaars nog steeds een hart voor carnaval hebben. In de werkhal van het bedrijf speelt onafgebroken Oilsjterse carnavalsmuziek. Ideaal dus voor ex-prins Chris Baeten die sinds 2018 aan de slag is bij ITP.

Met een ex-prins in huis gingen de gesprekken al snel over carnaval. En zo ontdekten ze dat nogal wat groepen op zoek waren naar kwalitatief 3D-borduursel voor hun kostuums. 
Na wat gepraat werd in Japan voor 20.000 euro de laatste nieuwe computergestuurde industriële borduurmachine aangekocht en kreeg ‘Den Baal’ de leiding over een nieuw opgerichte borduurafdeling. De eerste klant was niet toevallig zijn eigen groep ‘Bjein Swanjee’, maar ook op het ‘top secret’-kostuum van prins Yvan (2020) prijkt hun werk.

'Bjien Swanjee' is de AKV die in 2016 werd opgericht door Chris en en enkele vrienden als reactie tegen de druk die er heerst bij de traditionele AKV's. Bjien Swanjee staat voor puur plezier, de punten zijn dus van ondergeschikt belang. Onder andere Vincent en Marcel Delforge en Peter Van Keer sloten zich aan bij de groep die niet zinnens is om maanden aan een wagen te werken. Er worden ook geen eetfestijnen, koekenverkopen of wafelbaks georganiseerd om geld in de lade te brengen. Alles is low Budget en dat moet het ook blijven.

Het was natuurlijk een hele eer om het kostuum van prinsj Yvan te mogen ontwerpen. Niet iedereen krijgt het vertrouwen om aan het prinsenkostuum mee te mogen werken”, vertelt Geert fier. Het resultaat van de andere groepen die passeerden, maakte alvast indruk. “Tot carnaval is onze productielijn volledig vol gepland, maar na de drie dagen feest zijn we er opnieuw helemaal klaar voor”, knipoogt ‘Den Baal’. Carnavals-, theatergroepen, (sport)verenigingen alsook iedereen die nood heeft aan kwalitatief 3D borduurwerk kan – mits levering na Aalst carnaval - ontwerpen doorsturen, laten aanpassen of creëren door Chris.

De machine kan oppervlaktes tot 45 x 52 centimeter aan. Daardoor is vanaf tien stuks heel wat mogelijk op onder andere sportkledij, (bad)handdoeken, petten, en alles wat je maar kan bedenken.
Het blijft overigens niet bij hoogwaardig borduurwerk. Samen met Chris wordt onderzocht hoe werk kan gemaakt worden van het borduren met parels en het integreren van ledverlichting.” De carnavalslijn van ITP belooft een blijver te worden. “Het is leuk om eens iets anders en creatiever te doen, maar onze hoofdactiviteit blijft het vervaardigen van hittebestendig en industrieel maatwerk-textiel voor de Europese brand- en arbeidsveiligheidssector”, besluit Geert.

Den Baal is aangesloten bij de Aalsterse Prinsencaemere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.