Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 22 oktober 2019

Burgemeesters van Aalst : 2007 - 2012 Ilse Uyttersprot

Ilse Uyttersprot (Dendermonde, 10 mei 1967 - Aalst 4 augustus 2020) was een Vlaamse politica voor de CD&V.
Ilse was de dochter van Suzanne Moortgat en Raymond Uyttersprot, voormalig burgemeester van Moorsel van 1965 tot de gemeentefusie in 1976 en burgemeester van Groot Aalst van 1983 tot bij zijn overlijden in 1987. Ze huwde met Okapi-speler Frank van Impe. Het koppel had twee kinderen, Janic en Alec. Hun huwelijk eindigde jammer genoeg in een scheiding.

Zij volgde de humaniora aan het Sint-Vincentiusinstituut te Gijzegem en kwam uit in de retorica in 1985. Daarna studeerde ze in 1990 af als licentiaat rechten aan de Universiteit Gent. Van 2007 tot 2010 zetelde ze als volksvertegenwoordigster in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze was effectief lid van de commissie belast met de problemen inzake Handels- en Economisch Recht. Bij de verkiezingen van juni 2010 kwam zij niet meer op.

Ilse Uyttersprot was sinds 1989 in haar stad Aalst gemeenteraadslid en werd ook in 2007 burgemeester in het college van burgemeester en schepenen met de bevoegdheden Politie, Brandweer, Algemene Administratie en Coördinatie, Dienstverlening, Stadspromotie en Feesten, Informatie, Communicatie en Informatica. Hiermee verdween VLD na jaren naar de oppositie. Vlaams Belang werd na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Aalst. Tweede grootste werd het kartel CD&V-NVA (met 9 zetels) en die zou dus de volgende jaren samen met Sp.a-Spirit en VLD-Vivant het stadsbestuur gaan vormen.

In 2009 verkleedde Uyttersprot zich als agente om uit de gemeenteraad te kunnen ontsnappen aan betogende brandweermannen. De brandweerlui protesteerden hevig tegen de geplande hervormingen die toen op de agenda stonden. De burgemeester vorderde 60 politiemensen op om de openbare orde te kunnen handhaven. De Grote Markt werd hermetisch afgesloten, maar men kon toch niet voorkomen dat ruim 70 brandweermannen met zwarte vlaggen kwamen protesteren. De toegang tot het belfort, waar de gemeenteraadszitting plaats vond, werd versperd door een meters hoog turbexschuim. Geweld was er echter niet bij, en uiteindelijk speelden de protesterende brandweerlui ook nog carnavalsmuziek op de Grote Markt

In 2011 werd ze herkend in een filmpje dat toen al enkele jaren op het internet stond, en waarin is te zien dat ze met een ex-vriend op een toren van het Castillo Palacio Real de Olite in Navarra in het openbaar seks heeft. Er werd geroepen om haar ontslag, maar dat kwam er uiteindelijk niet van. De spotnaam 'toerenpoeper' was echter wel geboren, en dat jaar was ze een heel graag geparodieerde gast in de Aalsterse carnavalsstoet. Ilse nam het 'als echte Oilsjtenes' op met het nodige korreltje zout en humor, ... haar enige commentaar hierop was 'et alors' en met karnaval trok ze het kostuum aan van Raponsje. Deze figuur liet haar haar groeien om uit een toren te ontsnappen … sterk staaltje van relativeren dus van de burgemeester. 

Het is onder het bewind van Ilse Uyttersprot dat er eigenlijk voor het eerst echt werd nagedacht over het imago van de stad. 'Aalst is meer dan carnaval' verklaarden de politici die toen aan het roer stonden. Uit die denkoefening kwam 'Aalst, zorgstad'. Ilse en haar team hadden dus de eerste steen gelegd, 'den Dozje' (burgemeester D'Haese) bouwde hierop voort met 'de charmantste stad van Vlaanderen' en 'Aalst vergeet je nooit'.

In het college van burgemeester en schepenen gevormd eind 2012 na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 moest zij de burgemeesterssjerp doorgeven aan Christoph D'Haese en kreeg ze in een bestuur van N-VA, haar partij CD&V en eerst sp.a, vervolgens SD&P, de schepenportefeuille van Sport, Cultuur, Evenementen, Vrije tijd en Facility. Uyttersprot werd tevens eerste schepen. 

Op haar eigen website was toen te lezen :

>>
Na 6 jaar burgemeester te mogen zijn van Aalst,  werd ik op 02 januari 2013 Eerste Schepen van deze stad met de bevoegdheden Sport, Cultuur, Evenementen & Vrije tijd, Facility, ... 
Met een groot enthousiasme beloof ik me in te zetten voor alle Aalstenaars en de vele verenigingen die Aalst rijk is.
Aalst heeft ambitie en daar ben ik van doordrongen.
Ambities die veel aandacht vragen zijn het realiseren van een aantal projecten die het stedelijk weefsel moeten versterken op sportief en cultureel vlak . En dit tegen de achtergrond van een goeie financiële uitgangspositie.

Waar keuzes worden gemaakt is het belangrijk om dit op een open manier te doen en met het nodige draagvlak. Transparant en op basis van argumenten waar sommige mensen zich in zullen kunnen vinden en anderen juist niet.
De schoonheid van de stad, onze uitstekende ligging en de creativiteit van de Aalstenaars vervullen mij met zoveel enthousiasme dat de komende jaren in Aalst bepalend zullen zijn. Om Aalst op de kaart te zetten, een stad om trots op te zijn.
Als schepen ontmoet ik ontzettend veel mensen: inwoners, verenigingen, studenten, ondernemers, mensen die in onze stad werken en vertoeven, bestuurders in de regio. Dat is veruit het meest fascinerende aan deze job.

Een schepen onder de mensen,

Ilse

<< 

In de carnavalsmiddens werden Ilse en haar team ook 'bekend' omwille van hun soepbedelingen in de dagen voor carnaval. De harde werkers in de carnavalswerkhallen werden vergast op een heerlijke kom dampende ajuinsoep, wat weer wat kracht en moed gaf om verder te werken. Hoewel dit natuurlijk een ietwat 'politieke' actie was, toonde dit toch de verbondenheid aan van Ilse met 'haar' Aalst.
In 2014 werd ze opnieuw uitgeroepen tot 'Bjein Treize'. Opnieuw, want dat was in 2013 ook al het geval. Als schepen van evenementen maakte ze het immers mogelijk voor de losse groepen om zich in te schrijven als erkende carnavalsgroep. De Bjein Treizen vonden trouwens ook dat Ilse 'een toffe vrouw' was, en daarvoor ook eens in de bloemetjes mocht gezet worden.

Dat Ilse altijd een 'bjein treeze' was, met zeer veel empathie voor 'de mens', dat mag duidelijk zijn. Ook buiten 'de carnaval' stond ze altijd klaar voor een babbeltje, en als ze ergens mee bezig was, was ze altijd gemotiveerd ...

Aalst is inderdaad meer dan carnaval. Het is ook de locatie geweest van één van de meest besproken gruweldaden die Belgie gekend heeft : het eindstation van de Bende van Nijvel.
De vader van Ilse, Raymond Uyttersprot, was ten tijde van de drieste overvallen burgemeester van onze stad. Uit het boek 'overlever van de bende' haal ik volgende passage :

"Wanneer ik de burgemeester van Aalst, Ilse Uyttersprot ontmoet, ontdek ik hoe het bendeverhaal ook haar leven heeft bepaald, wat ik nooit beseft had. Haar vader was burgemeester ten tijde van de overval. Dat weet ik nog, want hij kwam me elke week in de kliniek bezoeken. Maar dat hij een jaar later zelf gestorven was, wist ik niet. 'En dat wijt ik aan de bende', vertelt Ilse, destijds een jong meisje van achttien. 'Die overval heeft hem geknakt. Hij is nooit meer dezelfde geworden. Hij heeft nooit kunnen verkroppen dat er in zijn stad een bloedbad met acht dodelijke slachtoffers werd aangericht, en dat hij machteloos stond.
Ik heb hem die nacht zien thuiskomen. Een wrak. Vertrokken, aangedaan. Hij is in de Delhaize binnen geweest toen alles er nog onaangeroerd bijlag : een slagveld.
Als burgemeester was hij ook het hoofd van de politie, en die lag onmiddellijk onder vuur.
Ze hadden zogezegd niets gedaan, maar ze waren de enigen die iets hadden gedaan.  Hij heeft ze dan ook met hand en tand verdedigd' ... "

… "Drie dagen na de overval werd hij 50"
"... Hij is er 51 geworden. Er wordt soms beweerd dat kanker een psychosomatische ziekte is, en in zijn geval geloof ik daar in. De overval had zo'n enorme impact op hem, dat hij niet meer de kracht vond om tegen zijn ziekte te vechten. Onrechtstreeks had de bende ook hem dus geraakt. Hij was collateral damage

Ilse riep een jaarlijkse herdenking in het leven, met een samenkomst op het kerkhof en een receptie in het Capucientje.

De verkiezingen van 2018 kondigden zich veelbelovend aan voor Ilse. Op de website van CD&V Aalst leek het al een uitgemaakte zaak te zijn : zij zou de volgende burgemeester van Aalst worden. Een burgemeester die minder zou inzetten op repressie. 'Je kan niet op elke hoek van de straat een agent neerzetten. We willen de interventie proberen voor te zijn', was één van haar uitspraken.

Na de verkiezingen bleek echter dat D'Haese zijn ambtstermijn zou verlengen als burgemeester, en na de nodige Oilsjterse 'riezje en krakiel' kreeg Ilse volgende bevoegdheden : schepen van sport, cultuur, jeugd, vrije tijd, de Werf cultuurcentrum, onderhoud gebouwen & logistiek, gebouwen & technieken, kerkfabrieken.

Ilse Uyttersprot kwam in 2019-2020 in het nieuws toen haar bevoegdheden sport, cultuur en jeugd haar werden afgenomen nadat er vertrouwelijke info zou gelekt geweest zijn naar de pers.
NVA en Open VLD beschuldigden de schepen van deloyaal en onprofessioneel gedrag en Uyttersprot was niet welkom meer aan de onderhandelingstafel.
Schepen Katrien Beulens nam de honneurs waar voor de CD&V.
Zelfs na het akkoord over de meerjarenplanning 2020-2025, dat er op 10/11 kwam, en wat de aanleiding was voor haar schorsing, bleek dat de schepen haar ambt nog niet terug mocht opnemen. Het kwam zelfs tot een splitsing binnen de CD&V. Schepen Beulens en gemeenteraadslid Van Vaerenbergh stapten uit de partij en bleven de meerderheid in Aalst steunen als onafhankelijken.

De burgemeester, Christoph D'Haese, verklaarde in de pers dat hij niet 'zou laten kapot maken wat er in de voorbije jaren in Aalst werd opgebouwd'. Verder zei hij nog dat het stadsbestuur één hechte ploeg moet zijn.
Uyttersprot verklaarde dat een schepen geen bevoegdheden 'afgepakt' kunnen worden en dat een schepen dus ten allen tijden zijn/haar verantwoordelijkheden voor alles behoudt ... en dus bleef ze naar het schepencollege gaan.
In juni 2020 vroegen de socialisten en de groenen aan de CD&V om eindelijk kleur te bekennen. De schepen was nu reeds 6 maanden haar bevoegdheden kwijt maar volgens de CD&V fractieleider Theo Nsengimana was de partij wel nog steeds een meerderheidspartij. De oppositie wou dus nu stilletjes aan wel weten waar men stond.
Ilse Uyttersprot was intussen ook naar de Raad van State gestapt om daar haar bevoegdheden terug te eisen ...

- zou dus vervolgd worden -

'zou', ... want deze actie werd gewelddadig neergesabeld op 4/8/2020 toen Aalst wakker werd met het gruwelijke nieuws dat Ilse vermoord werd teruggevonden in een appartement aan de Meuleschettestraat te Aalst.

Ongeloof en verbijstering alom ...  Reacties over deze plotse dood stroomden binnen op sociale media en officiële kanalen. Over de partijgrenzen heen wordt afschuw uitgedrukt.

Burgemeester D'Haese vat de gevoelens van Aalst samen :

'Met ontzetting en ongeloof verneem ik zopas het overlijden van Ilse Uyttersprot in dramatische omstandigheden. Bij het horen van het nieuws stond ik aan de grond genageld.
Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de twee kinderen van Ilse en haar naaste familieleden. Zij zullen de komende weken en maanden alle steun kunnen gebruiken. Niemand verdient het om zo jong te sterven. Ik hoop dat de omstandigheden snel worden uitgeklaard en dat de dader passend zal worden gestraft. 
Namens het ganse stadsbestuur en mezelf bied ik de familie en vrienden van Ilse onze gevoelens van medeleven aan. Ik wens hen oprecht veel sterkte toe ... "

De dader, een zekere Jurgen D.,  heeft zichzelf aangemeld aan het politiecommissariaat met de melding 'dat hij zijn vriendin iets aangedaan had'.
De 49-jarige vastgoedmakelaar, liep reeds eerder een celstraf op van 6 maanden met uitstel voor slagen en verwondingen en het stalken van een ex-vriendin.
Hij zou Ilse toegetakeld hebben met een hamer.
Het gaat in elk geval om een 'niet politieke misdaad in de relationele sfeer'. 

Dat Ilse een graag gezien persoon was in Aalst mag blijken uit het voorstel om het nieuwe zwembad naar haar te vernoemen. 
En op 7/10/2020 werd bekend dat ze ook een blijvend eerbetoon krijgt in sportcentrum Schotte. Omdat ze ook hier aan de kar getrokken had om het centrum uit de grond te stampen, krijgt ze een gouden zitje tussen de gele zitjes van de tribune. Op de stoel staat 'bedankt Ilse'. 
Wie een goed doel (de vzw 'Zijn' die zich inzet tegen geweld in alle mogelijke vormen) wil steunen, kan het zitje reserveren, maar de plaats mag niet worden ingenomen. Het gaat over een plaats op de centrale tribune, helemaal bovenaan ... de beste plaats voor een VIP als Ilse die heel vaak in de tribune zat als haar agenda het toeliet.



En volgens 'protocol' zal er ook van haar een schilderij gemaakt worden, dat zal bijgehangen worden in de trappenzaal van de feestzaal. Alle ex-burgemeesters van Aalst hebben daar zo'n portret gekregen, en dat zal dus bij Ilse niet anders zijn. 

Hier de laatste foto van Ilse die ze postte op haar Fb-pagina. Dit gebeurde ter gelegenheid van het jaarlijkse pikkelingenfeest (oogstfeest) in Moorsel een week voor het gruwelijke nieuws.

Yordi Ringoir maakte volgende 'afscheidstekening' die via de sociale media druk gedeeld werd. 



Bronnen:

aalst.cdenv.be
ilse-uyttersprot.be
Wikipedia
FB Ilse Uyttersprot (foto pikkeling : DRA TV - Guy Van Vaerenbergh) )
HLN 4/8/2020
reactnieuws.net
'Overlever van de Bende van Nijvel' door David Van de Steen en Annemie Bulté
TV Oost 19/6/2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.