Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 2006 : Michel Picqueur 'Picqueurken'

De verkiezingen van dit jaar vonden plaats op 4 februari, en er stelden zich maar liefst twee oude-bekenden kandidaat voor de titel van Prins Carnaval 2006. 

De eerste was Michel Picqueur (7/8/1973) die zich in 2004 al eens kandidaat gesteld had, maar toen verloor van Tom Vermeir. 
Eigenlijk reeds van het moment dat de uitslag toen bekend gemaakt werd, is zijn campagne nooit gestopt en het was tijdens de Arendprinsenverkiezing van dat jaar dat hij al ‘officieel’ bekend maakte dat hij het in 2006 opnieuw zou proberen. A
ls eigenaar van een drankenhandel sponsorde hij verschillende groepen en ook in steden buiten Aalst ging Michel bij bevriende groepen campagne voeren. 

Tijdens zijn campagnebal bewees Michel dat hij veel geleerd had na zijn vorige deelname. Hij was een podiumvast entertainer geworden met veel meer vertrouwen, e nook zijn zangkwaliteiten mochten er zijn.   

De tweede bekende en geduchte kandidaat was Patrick De Neve.
Hij werd al eens Prins Carnaval in 1986 en probeerde na 20 jaar nog eens om opnieuw prins te worden. 
Hiermee werd hij de eerste prins die zich, nadat een reglementswijziging het opnieuw toeliet, voor een tweede keer aangaf. 
Patrick voerde zijn campagne met een heel bescheiden budget en wou op die manier aantonen dat geld niet het allerbelangrijkste is om Prins Carnaval te worden. Dat was eigenlijk een beetje een reaktie op zijn tegenkandidaat van wie bekend werd dat hij in 2004 maar liefst 1 miljoen belgische frankskes had geïnvesteerd … om als tweede tee indigen. 

Zijn campagnebal hield Patrick in het zaaltje naast de kantine van de carnavalswerkhallen.  De eerste 500 aanwezigen kregen een gratis pin opgespeld en zijn affiche werd er op een spectaculaire wijze onthuld. Zijn campagnelied werd geschreven door Frank Van Rymenant.

‘De Pat’ was reeds een begrip geworden in Aalst, maar ook ‘Picqueurken’ (ne grote gaat men er nooit van maken) had in de loop der Jaren al bewezen een groot carnavalist te zijn. 

Dat de twee voor heel wat popelende fans zouden zorgen was op voorhand al duidelijk. 

Ook de avond zelf zou verlopen op hoog niveau. 

Patrick bewees dat hij de kneepjes van het vak nog steeds niet verleerd was, en kon de zaal meteen op zijn hand krijgen. 
Een groot publiek entertainen ? Geen probleem voor Patrick die niks noppes podiumvrees had, en er een sterk moment van Aalsterse humor bracht. 
Een show dus die heel goed in mekaar zat. 

De show van Picqueur zat echter meer dan heel goed in elkaar. 
Doorheen de hele show werd op meesterlijk ludieke manier de draak gestoken met de politieke situatie in Aalst en de tanende ster van burgemeester Anny De Maght. 
De grappen waren meer dan geslaagd maar ook bij de liedjesteksten sloeg Picqueur meermaals de spreekwoordelijke nagel op de kop. 

Hij doorspekte zijn show ook met filmpjes waarin hij een satirische blik wierp in de kabinetten van schepenen en burgemeester. 
Na een geweldig optreden sloot hij af met een oproep aan zijn fans: ,,Ik ben twee jaar geleden sportief verloren, hou het dit jaar ook sportief, wat straks ook de uitslag wordt''.

Een oproep dus naar de carnavalisten om het sportief te houden, want de laatste Jaren waren er steeds meer incidenten op te merken na de verkiezingen. 
Natuurlijk is het jammer om te verliezen, maar dat mag zich niet uiten in geweld of vandalism. 

Die uitslag werd een duidelijke triomf voor Picqueur. 

Van de 2447 carnavalisten die hun stem uitbrachten, maakten er maar liefst 1540 het bolletje achter zijn naam rood. Patrick kreeg er 907.

Bij de jury was het verschil zelfs nog groter: maar liefst 21 van de 25 juryleden vonden Picqueur de beste kandidaat waardoor hij het met 1120 punten haalde van Patrick die er 880 achter zijn naam kon laten schrijven. 
Bovendien scoorde Michel op de schriftelijke test met 43 op 50 ook 11 punten beter dan tegenkandidaat Patrick. 
Patrick had dus een verdienstelijke periode achter de rug, maar ook niet meer dan dat. 

Eindscore : 

Op de tweede plaats : Patrick 1677 punten 
Prins van Aalst werd ‘Picqueur’ met 2323 punten

Picqueur mocht dus dik verdiend en met volle vertrouwen aan zijn prinsenjaar beginnen. 
Dat jaar kenmerkte zich trouwens door het feit dat de stoet alweer enorm lang duurde en door het feit dat Possensje – de groep van de prins – voor het eerst de eerste plaats haalde in het klassement bij de Grote Groepen. 

De tweede poging om prins te worden, was dus de goede. De vraag of hij het zou overwegen om nog een derde keer deel te nemen, stuit bij hem op een duidelijke ‘njet’. 
Alhoewel ...
Michel ziet vooral op tegen de campagnes. Mochten er geen eetfestijnen meer zijn die de kandidaten moeten bezoeken, en mocht er geen vermoeiend jaar campagne voeren voorafgaan ... dan misschien wel. 
Enkel de laatste maand, met de repetities, en de show zelf, dat zou hij wel zien zitten. 
Zijn zaak (drankenhandel) slorpt immers heel wat energie op.

Michel sloot zich in 2007 aan bij de Prinsencaemere, voluit de Prinselycke Carnavalscaemere der Aloude kaizerlycke stede tot Aalst, waar hij zich nog steeds elk jaar ‘smijt’ bij hun optredens. 
Hij is één van de weinige prinsen die zich buiten de carnavalsperiode eigenlijk nogal stil houdt. 
Terwijl de meeste zich toch laten horen via sociale media, hoort men van Michel heel weinig tot niets. 
Enkel op affiches prijkt zijn naam heel dikwijls als ‘sponsor’, en dat wordt hem natuurlijk heel hard in dank afgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.