Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

vrijdag 17 mei 2019

Het Sluierstraatje

Het sluierstraatje, een zijstraatje van de Lange zoutstraat, werd reeds in 1400 vernoemd. Het heet dan t Sloyerstraetken, en ook nog 't Parochiaenstraetkin (1446-1669). 

In 1476 heet het dan Sluyenstraetkene en in 1502 't Sluyserstraetken. Midden 18e eeuw wordt dit het 'Kerckhofstratien' en eind 18e eeuw 't Hoogkerckstratien', benamingen die telkens verwijzen naar ligging en relatie met de kerk.


Het zou zijn naam ontleend hebben aan de toen aldaar gevestigde looierij of huidevetterij, maar dit is niet voor 100 procent zeker te staven.

In de buurt vond men in de XVe eeuw ook nog het Walgrachtstraetken en het Persoonstraetken terug, die beiden verdwenen zijn. 
Aanvankelijk waren hier geen winkels en slechts twee herbergen. We spreken dan over de tweede helft van de 18e eeuw. 

Het is een smal, nauwelijks gebogen straatje tussen het Priester Daensplein en de Lange Zoutstraat. Op de hoek met de Lange Zoutstraat 18 is trouwens het alleroudste huis van Aalst terug te  vinden.

Deze 17de eeuwse stadswoning (het zogenaamde huis 'Stadt Van Antwerpen') heeft een hoge trapgevel (10 trappen en een topstuk) in traditionele bak- en zandsteenstijl met enkele barokornamenten. In de zijgevel, met een overkragende bovenverdieping, bleven de sporen van de oudere vakwerkbouw bewaard. 
In 1976 werd het gebouw beschermd als monument.
Hierbij twee foto's van het bewuste huis. Links uit 1978, rechts uit 2008.



Als je het straatje in wandelt is er aan de rechterzijde nog een oud fabrieksgebouw te zien.
Het is momenteel gekend bij de jeugd omwille van de dansgelegenheid 'Factory'.  Over de geschiedenis van 'The Factory' is trouwens heel wat te zeggen. Dat kan HIER gelezen worden.

En het is niet enkel 'The Factory' die een muzikale stempel drukte op dit straatje. In de jaren '70 en '80 kon men hier ook de muziekwinkel 'SolBeMol' terugvinden, een zaak waar je alle 'oude' en 'nieuwe' deuntjes kon terugvinden. Meer over deze zaak is HIER te vinden.

In 2015 was er even opschudding bij de lokale bevolking. 
Via de Facebook-gemeenschap dan nog wel, en dit omwille van enkele foto's van de Sluierstraat in Aalst waarop duidelijk bordelen te zien waren. 
"De hoerenbuurt in Aalst. Wie zou daar z'n goedkeuring voor gegeven hebben? Burgemeester Christoph D'Haese toch niet ? 
Misschien een 10-beurtenkaart of een kortingskaart gekregen?", zette ene 'Serge' op sociale media. 
Zijn foto's deden eigenlijk het ergste vermoeden, maar niet veel later kon Karim Touh, de uitbater van dancing The Factory, gelukkig meer klaarheid brengen in de zaak. 

Het ging om een filmset van '13 Geboden'. De Sluierstraat deed inderdaad dienst als rosse buurt, maar het was dus maar van voorbijgaande aard ... De filmploeg van 13 Geboden was van 3 november 2015 tot 22 april 2016 actief in het Aalsterse om een nieuwe politieserie op te nemen. Ook de pupillensite aan de Graanmarkt was één van de filmlocaties. Marie Vinck en Dirk Van Dijck spelen de hoofdrollen in de serie. Deze serie werd in 2018 uitgezonden en werd geselecteerd voor het 'Panorama International' van het prestigieuze televisiefestival 'Series Mania'.

Het verhaal : 

In Aalst werd een 16-jarig Turks meisje de keel overgesneden. De politie gaat uit van een eremoord en heeft daarvoor een verdachte in het vizier. De familie wil echter niet meewerken, waardoor de zaak dreigt vast te lopen. De dag nadien wordt de verdachte, zwaar verbrand maar nog in leven, teruggevonden onder een brug. Op de brug werd in graffiti de tekst 'Bovenal bemin één God' gespoten.

Iemand die zichzelf Mozes noemt, begaat vervolgens verschillende misdaden, die telkens geïnspireerd blijken door één van de Tien geboden. Hij wil daardoor de maatschappij wakker schudden en laten nadenken over normen en waarden. Overtreders van de regels worden meedogenloos gestraft. Het is aan twee politie-inspecteurs om de jacht op de dader aan te vatten. De ambitieuze Vicky Degraeve (Marie Vinck) en de oudere, ietwat uitbollende Peter Devriendt (Dirk Van Dijck) zitten op de zaak en botsen meer en meer op de sympathie die de seriedader ondanks de wreedheden die hij begaat, toch van de publieke opinie krijgt.

Het Sluierstraatje, een klein straatje met toch heel wat beweging dus ...



Bronnen

Geschiedenis der stad Aalst voorgegaan van eene historische schets van 't voormalige land van Aalst, Frans De Potter en Jan Broeckaert, 1873, deel 1, p 117 ev 
The factory website
Facebook The Factory : foto
13 Geboden, menuet.be

Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Huis Stadt van Antwerpen Geraadpleegd op 17-05-2019

D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Beeldbank onroerend erfgoed : oude en nieuwe foto oudste huis
HLN 15/12/2015 : hoerenbuurt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.