Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 1889: Polydorus, Polydora en Polydoorken

Dit zijn drie Aalsterse stadsreuzen die voor de ommegang van 1889 gebouwd werden door de familie Hippoliet Rogghé. 

Het was aan het einde van de negentiende eeuw toen 'De Rogghéke' ontstonden, een groep rond de liberale familie Rogghé, de drijvende krachten achter de muziekmaatschappij 'Les Vrais Amis Constants' of 'De Oude Garde'.
Voor de liberale cavalcade van 1889 maakten Hippoliet, toen eigenaar van 'A la boite de carton' in de Zonnestraat, en zijn zonen Oscar, Adolf en Kamiel een Ros Beiaard en drie reuzen.



De reuzen waren bedoeld als persiflage op de figuur van de Londense Lord Mayor, Polydoor De Keyser, die  Dendermondse roots had, en dat jaar in zijn geboortestad ook plechtig werd ontvangen. Daardoor stonden de reuzen eigenlijk meteen ook symbool voor de eeuwigdurende rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde. 


Polydoor werd geboren op 13 december 1832 in Dendermonde. In 1842 verhuisde hij met zijn ouders naar Engeland. In 1887 werd de Dendermondenaar gekozen tot Lord Mayor van Londen. In 1888 bracht hij een bezoekje aan zijn geboortestad, een gelegenheid waarop zelfs een speciale reuzenommegang werd georganiseerd. Dit bewijst dat hij heel wat faam genoot in zijn dorp.


De inwoners van Dendermonde kregen hierdoor van de Aalstenaars de spotnaam ‘Polydoorkes’.


Polydorys, Polydora en Polydoorke werden samen met het ‘kartonnen’ Ros Beiaard in 1889 door Hippoliet Rogghé en zijn familie gemaakt ter gelegenheid van de vastenavondfeesten. Later zouden de reuzen, samen met dit eerste exemplaar van het 'Ros Beiaard' trouwens verdwijnen.
Hierbij een afbeelding van het Ros Beiaard en de drie reuzen aan de Oude Vismarkt op de Werf : 



Sinds 1927 maakten een nieuwe reus en reuzin deel uit van de Aalsterse carnavalsstoet. Deze twee reuzen werden in de volksmond natuurlijk ook gauw ‘Polydoor en Polydora’ genoemd, bij gebrek aan officiële naam. Dit duurde tot in 1950, toen ook deze reuzen een officiële naam kregen : Iwein en Lauretta. 
Het kleine reusje, Polydoorke, werd dan ook omgedoopt door kindje Baba, maar die is ondertussen alweer verdwenen uit de straten.



Bronnen

reuzeninvlaanderen.be 
Erfgoedzorgplan LECA 
Aalst in oude prentkaarten - J.Ghysens
Wim Beelaert via zijn blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten