Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : geschiedenis en overzicht

=== Overzicht van de Aalsterse reuzen, met link naar meer uitleg, staat onderaan deze tekst ===

De reuzen hebben in de geschiedenis van het Aalsterse carnaval altijd al een heel belangrijk deel uitgemaakt van de optochten. Men is van de overtuiging dat één van de eerste reuzen, die van Dirk, zoon van Iwein, graaf van Aalst, zou geweest zijn, maar dit kon tot hiertoe jammer genoeg niet gestaafd worden met documenten. 

Wat zeker is :

Vanaf 1492 ging jaarlijks de H. Sacramentsprocessie uit in Aalst met Aalst Kermis. De Sint-Jorisvrienden verschenen in deze processie steeds met hun eigen reus, dewelke in 1447 zelfs op kosten van de stad hersteld werd, waarna hij regelmatig ook deelnam aan de ‘grotere’ optochten in Aalst. 

Later kwamen daar ook twee reuzenkinderen bij: een jongen en een meisje. 

In 1536 werd in Aalst een nieuw reus gemaakt door Olivier Boccaert. Dit exemplaar moest de vorige vervangen, die kapot in 'den blauwen toren' lag. De blauwe toren was gelegen waar de Zonnestraat zich momenteel bevindt.
De zonnestraat werd namelijk aangelegd op het gedeelte van de oude omwalling waarvan de "Blauwe Toren" van 1395 tot 1667 deel uitmaakte. 
Op de "Soutstraetvesten, (1791) of "Rue des Remparts" (1818), gedempt in 1836, opende men in 1839 deze straat. De eerste huizen behoorden aan de gegoede burgerij.

Het hoofd van deze bewuste reus was van hout, het lichaam en de armen waren gemaakt van wijmen. De kleren van de reus waren in het rood, zwart en groen en het beeld was ongeveer 3 meter hoog.

In 1539 werd de reus gekleed door Hendrik Van der Meeren en ook deze reus werd, net als zijn voorganger, bewaard in den Blauwen Toren. 

In 1582 vielen de Geuzen de stad Aalst binnen, waardoor de reuzen uit de processies dienden te verdwijnen. Tijdens de kermisdagen werden ze wel nog van stal gehaald, en één voor één kwamen ze toen naar buiten, onder begeleiding van een trommelaar. 

Er werden nieuwe reuzen gemaakt in 1672. De hoofden van deze reuzen (kinderen) zijn te zien in het Stedelijk Museum van Aalst.

Door het jammerlijk verdwijnen van de stoeten in Aalst, verdwenen meteen ook de reuzen. Er werden wel nog enkele kleine optochten georganiseerd, ter gelegenheid van bepaalde feesten, maar deze waren veel kleinschaliger en bijlange niet te vergelijken met de huidige Aalsterse stoeten. In deze kleinere stoeten waren soms nog wel reuzen te zien, zoals bijvoorbeeld tijdens de stoet van 'Polydoor en Polydoorken'. 

Voor nieuwe stadsreuzen was het wachten tot de oprichting van het Stedelijk Feestcomité en het officieel organiseren van carnaval alvorens ze opnieuw hun opwachting konden maken. 

In 1828 werd de opdracht gegeven voor het maken van een Aalsters reuzenpaar. In de jaren nadien zouden nog verschillende reuzen het reuzenpaar vervoegen. 

Tegenwoordig komen de reuzen enkel maar naar buiten ter gelegenheid van Aalst Carnaval, maar aanvankelijk gebeurde dit dus ook steeds bij de opening van Aalst Kermis op de 1ste zondag van juli.
Hierbij een volledig overzicht van wat in Aalst zoals voorbijkwam als reus.  

De vaste begeleiders van onze reuzen zijn De Stopnoilekes, over wie HIER meer info kan teruggevonden worden.

Voor meer info, klik op de reus van je keuze !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten