Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

vrijdag 17 mei 2019

Cultureel Centrum - De Werf

CC De Werf is het belangrijkste cultuurhuis van de stad.

Het heeft een centrale ligging tussen de Molenstraat en de Onderwijsstraat, op wandelafstand van de Grote Markt en op een 10-tal minuten van het station. 


Het gebouw bevat een foyer/exporuimte (welke officieel uit 3 delen bestaat) en 10 publieke evenementenzalen. 

Op de hoogste verdieping bevinden zich de burelen van de directie en online ticketingdienst. Het gebouw domineert eveneens de skyline van de Aalsterse oude binnenstad. 

Ook de stedelijke bibliotheek was gevestigd in dit gebouw, maar die is in de lente van 2018 naar 'de pupillen' verhuisd.

Een populair verhaal zegt dat de naam 'de Werf' eigenlijk komt door het feit dat er door een reeks omstandigheden een hele generatie opgroeide tijdens de constructie van het gebouw. 

Immers, op 14 mei '64 werd een aanvang genomen met de sloping van het 'Vlaamsch huis' en andere. 
Op 9 november '67 volgde de aanbesteding van de grondwerkengrondwerken.
Op 7 juni '68  werd de 1ste officiële paal geheid in het bijzijn van minister Van Elslande.
De architecten waren W. Van Herreweghe en S. De Neef. 
Op de officiële opening was het dan wachten tot in 1988 (!)

Zij kenden dus eigenlijk tijdens hun hele jeugd (en langer) een enorme werf in het stadscentrum en gingen de site dus automatisch ook De Werf noemen. 
De stad zou deze naam uiteindelijk hebben aangenomen als officiële benaming voor de constructie. 

... niet dus …

De waarheid is dat het is vernoemd als herinnering aan de oude buurt die reeds 'Werf' heette lang voordat er sprake was van deze bouwwerken. Deze buurt grensde aan het Werfplein, Het Eiland Chipka, de Grote Markt, de Pontstraat en de Oude Vismarkt.

Sinds de late middeleeuwen bevond zich hier immers de havenwijk van Aalst', verduidelijkt diensthoofd archeologie van Solva Bart Cherretté. 'De plek werd al in 1298 vermeld als 'de werft'. Die naam verwijst naar loskades binnen de vestingmuren van de stad. Tijdens het onderzoek in 2010-2011 legde het archeologisch team langs weerszijden van het vroegere Bisschopsstraatje ook de funderingen bloot van huizen die teruggaan tot de 16de eeuw.

De foyer van het cultuurcentrum, vanwaar alle evenementenzalen toegankelijk zijn voor het publiek, wordt ook gebruikt als exporuimte en bar. De expo's die plaatsvinden in de foyer van De Werf zijn meestal gratis. De bar gaat doorgaans alleen open voor en na een voorstelling. 

Bij het binnenkomen via de hoofdingang vindt men in de inkomhal de receptie met 2 loketten, waar men info kan ophalen en tickets kopen voor voorstellingen. Wie links daarvan de trap/roltrap naar boven neemt, komt terecht in de foyer.

Er zijn in De Werf 10 zalen beschikbaar voor evenementen:

Een grote schouwburg
Een kleine zaal
Een studio
5 polyvalente lokalen
een hobbylokaal
een Balletzaal

Wie in De Werf naar een voorstelling gaat kijken, komt meestal terecht in de grote schouwburg, welke plaats kan bieden aan 607 personen. In het publieke gedeelte bestaat deze uit een hoofdtribune, een balkontribune en de officieuze zaalregie, welke, wanneer in gebruik, een 10 tot 20-tal plaatsen moet opofferen. Backstage beschikt men over de modernste technieken, een gecomputeriseerde trekkenwand en een technisch magazijn van twee verdiepingen met een hypermoderne backstage regiekamer getuigen hiervan.

De kleine zaal kan tot 200 mensen plaats bieden en wordt vaak gebruikt voor schooltheaters en debatten, maar ook voor kleinere voorstellingen, Ook deze is net als haar grotere zus uitgerust met de modernste technieken.

De schouwburg en de kleine zaal hebben tot zeven vaste technici in dienst.

Nog voor de officiële opening diende men de "roofing" reeds te vernieuwen want deze was reeds versleten en had zijn beste tijd toen al gehad.

Van mensen die nog meegewerkt hebben aan de bouw van het Cultureel Centrum is te horen dat er "kwellem " in de grond zat.

Kwelmgrond is zodanig verzadigd met grondwater dat er zonder speciale voorzorgsmaatregelen niet op gebouwd kan worden.

Het woord Kwelm komt trouwens van het Duitse woord ‘Quelle’ (bron). 

… een waterachtige / moerassige ondergrond dus, maar wat kan je anders verwachten zo net naast de Dender, en met een verdwenen scheepstimmerwerf in de buurt ...

Na heel wat pogingen om toch vaste grond te krijgen besloten ze toen om koeienhuiden uit het slachthuis als basis te gebruiken om daarbovenop het beton van de funderingen te gieten. En het bleek te werken.

De (koeien)vellen werden aangebracht tegen opstijgend vocht en ongedierte, zoals men nu trouwens nog plastieken vellen aanlegt in de muren.

De meeste oude gebouwen (vooral kerken) die dicht bij een rivier gebouwd werden zijn gebouwd op deze vellen. Het was het 'zeil' van de middeleeuwen. Ook de St Jozefkerk (de 'nieve keirk') zou trouwens dezelfde ondergrond hebben. Stel je voor, zo'n gebouw dat eigenlijk steunt op de huiden van een paar dieren …

Volgens de overlevering zou heel de fundering van het CC dus op koeienvellen staan.. Of het waar is of het hier gaat over een fabeltje, is niet meteen duidelijk, er doen hierover verschillende verhalen de ronde, en blijkbaar is er niets deftigs neergeschreven hieromtrent.

De onderste kelder van de Werf staat trouwens al jarenlang onder water en is niet meer toegankelijk.

Maar het is nog niet alles … naast de koeienhuiden, die in de ondergrond zouden zitten, zou er nog veel meer verborgen zitten.

Er was in de originele plannen ook een -2 verdiep voorzien voor een ondergrondse parking (ja, toen al …) , maar omdat de kosten te hoog waren om dit te voltooien, en men ook geen extra geld wou spenderen om de buldozer eruit te halen , heeft men besloten de -2 met buldozer en al dicht te gooien en beton erover te gieten. De motor zou zelfs nog aan het draaien geweest zijn, en ... geloof het of niet ...volgens sommige bronnen brandden ook de lichten nog.

En nog een ander ‘sterk’ verhaal : Volgens een metser zouden ze na een verlengd weekend terug op hun "Werf " gekomen zijn en was hun barak waar ze ’s middags in gingen eten gewoon verdwenen ... weg, ... , verschwunden ... foetsie, ...

Zonder enig spoor van diefstal.... volgens hem weggezakt in de "kwelm" …

De latere archeologen gaan dus nog heel veel puzzelwerk hebben.

… Bulldozer (de lichten zullen tegen dan wel al gedoofd zijn vermoedelijk), dierenhuiden, werfbarak, ...  rare jonges, die Oilsjteneers …


Bronnen

ccdewerf.be
so-lva.be/aalst-werfplein-0
Gidsbeurt met de school (SMI - ergens eind jaren '80)
persregiodender.be voor de foto van de Werf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.