Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiƫle bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 1968 : Hopduivel


De Hopduivel, of ook Hopduvel genoemd, was een reus die in de periode van 1968 tot 1971 in de Aalsterse straten te zien was tijdens de stoet. 


De Hopduvel stond symbool voor de rukwinden die eind augustus en begin september veel schade konden veroorzaken aan de hopvelden, en alle andere problemen waarmee hoptelers te maken konden krijgen. 

De oorsprong van dit gebruik om de Hopduivel hiervoor aansprakelijk te stellen, komt oorspronkelijk uit Griekenland, waar men, net als op andere plaatsen in het oosten, vele winden beschouwde als individuele godheden.


De hopduvel deed dus zijn intrede in de folklore, en het bestuur van de tuinwijk 'Hof Zomergem' besloot dan ook om een eigen reus te maken. Hof Zomergem was in die tijd gelegen tussen de hopvelden, die het centrum vormden van de hopteelt in Aalst. 


Deze reus ging dus mee in de stoet vanaf 1968, maar was daarvoor echter reeds te zien tijdens de Hopfeesten van de wijk Hof Zomergem - Immerzeel, die steeds begin september plaatsvonden.

In 1968 werd dus uitgepakt tijdens de Aalsterse carnavalstoet en Hof Zomergem kreeg hiervoor zelfs de eerste prijs in de categorie 'reuzen'.

De Hopduvelfeesten in Asse zijn een traditioneel eerbetoon aan de hopteelt. Duizenden mensen uit deze regio leefden destijds van de kweek van de hopbelletjes en die traditie wordt dan ook tweejaarlijks verder gekoesterd in Asse met een stoet, verkleedpartijen en een driedaags feest.

In Aalst is, mede door de grote verstedelijking, de hopcultuur een beetje in de vergeethoek aan het geraken, en dat waar we vroeger als draaischijf voor Belgie en zelfs voor de rest van de wereld fungeerden. 


Bronnen


Foto : De Gazette van Aelst 3/9/1966

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.