Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 21 mei 2019

Santiago de Compostella

Ieder jaar trekken duizenden pelgrims te voet of per fiets naar het Noord-Spaanse Santiago de Compostella, één van de bekendste bedevaartsoorden ter wereld. .

Wat minder bekend is, is het feit dat één van de routes naar dit bedevaartsoord ook door onze stad loopt , namelijk de Jacobsroute die vanuit Haarlem via Antwerpen, Aalst, Doornik en West-Frankrijk naar Spanje gaat.


 Oorspronkelijk volgden de pelgrims alle kerken waar een altaar van Sint-Jacob te vinden is, en ‘onze’ Sint-Martinuskerk heeft er ook zo een.

De schelpen (het symbool van de echte pelgrim) in de grond langs de Leirekensroute getuigen trouwens ook van de bedevaartsroute.

Nabij Baardegem vind je trouwens ook een echte mijlpaal 'Santiago de Compostella 2000 km', en dit tussen fietsknooppunt 45 en 50. 
Deze paal duidt aan dat er nog 2000 km te gaan is alvorens het einddoel bereikt is. Het is een werkstuk van Bert Van Den Broeck.

De pelgrims verzamelen op hun tocht stempels in de steden en dorpen langs hun route. Dit dienen ze te doen om  bij aankomst te kunnen bewijzen dat ze wel degelijk pelgrim zijn, of ook om tijdens de tocht bepaalde faciliteiten te kunnen krijgen.

Zo komen jaarlijks ook talrijke bedevaarders aankloppen bij de Aalsterse dienst Toerisme, waar ze een Aalsterse stempel op hun verzamelkaart krijgen.

In ruil voor een goed gevulde stempelkaart ontvangt de pelgrim in Santiago de Compostella een officiële oorkonde als bewijs dat hij zijn camino (tocht) heeft volbracht.

Mocht je dus pelgrims herkennen (met de Sint-Jacobschelp meestal herkenbaar op de rugzak), stuur ze dan zeker naar de toeristische dienst voor hun stempeltje.


Van Aalst naar Tournai (84km) - 7 juli 2011 - Honnecourt-sur-Escaut, Frankrijk

‘s Ochtends gaan Roel en Pien eerst naar een fietsenmaker in Aalst. In en oogwenk zet hij er een nieuwe bout in en klaar! De tocht gaat gedurende 40 km over het jaagpad langs de rivier de Dender.

Grote wilgen en hoge populieren omzomen de rivier. Het is bladstil, het water is als een spiegel. Het is warm en de zon schijnt uitbundig.

En dan verschijnen de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Na Lessines verlaten we de rivier en moeten we onmiddellijk klimmen. Conditioneel gaat dat bij mij prima, vermoedelijk dankzij de rigide trainingen op last van Pim.

Sweerman fietst blijkbaar voor ons uit: we zien op kruisingen en splitsingen steeds een Compostellasticker. We voelen ons net Kleinduimpje. Een aantal kilometers voor Tournai halen we Wobien in. We nemen haar mee op sleeptouw, totdat we haar man zien die in de schaduw van een boom op haar zit te wachten. Zijn tempo ligt veel hoger, maar hij moet natuurlijk stickers plakken en nagaan of de route op alle details nog wel goed is.

Tournai heeft een prachtige Grote Markt met heel veel gebouwen met fraai versierde gevels. De kathedraal is immens groot, heeft 5 torens en stamt uit de 12de eeuw.

Hier een overzichtskaartje van de verschillende 'Caminos' die de pelgrims konden volgen tijdens de middeleeuwen, maar hier is eigenlijk niets in veranderd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.