Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 1932 : De Kat

De Kat was een reuzendier dat vanaf 1932 mee ging in de stoet.

Deze reusachtige kat werd gemaakt en gedragen door de inwoners van de buurt 'De Kat'. 
Deze buurt bestond uit de Ridderstraat, de Keyzerstraat en het Vredeplein. Deze wijk kende ook zijn jaarlijkse Kattekermis, maar in 1929 dreigde deze traditie even verloren te gaan. 

Naar aanleiding daarvan werd de maatschappij 'De Kat' opgericht, met de bedoeling de tradities van de wijk in ere te houden. De oprichters van deze maatschappij waren Jan Roelandt (voorzitter), Donatus Droesbeke (ondervoorzitter), Theophiel Amant (penningmeester), Leopold Strickx (secretaris), Richard Silon en Frans Van den Brande. Het was deze maatschappij die een reuzenkat liet bouwen om mee in de carnavalstoet te gaan. 

De Kattekermis kende haar eigen stoet, waarbij de Kat uiteraard steeds naar buiten kwam. Ook de Ajuingilles namen toen deel aan deze stoet. Een uitzonderlijke gebeurtenis was dat, want normaal kwamen de Gilles enkel en alleen maar buiten met Aalst Carnaval.

De eerste Kat, die in 1932 meeging in de stoet, was een wit exemplaar. Hierbij een foto uit dat jaar, waarop de kat (links) te zien is, samen met kindje Baba op de voorgrond en met majoor Cans ('in den draai').

Deze Kat werd jarenlang op de zolder van Jan Roelandt, die de afbeelding gemaakt had, bewaard. Toen het onderstel op een dag in het stadsmagazijn verdwenen was, werd de Kat op een paardenkar gezet en werd ze zo rondgereden tijdens de stoet. 

In 1950 beleefde de Kattekermis zijn hoogtepunt, waarop de Maatschappij een nieuwe Kat liet beitelen door een beeldhouwer in Zottegem. Dit gebeurde voor de som van 4.000 frank. 
Het dier, dat volledig uit hout bestond en zwart geschilderd was met vurige ogen, bleek echter veel te zwaar te zijn om mee te kunnen dragen in de stoet, waardoor Gillaume Pachter de Kat in 1951 op een onderstel monteerde, dat een burcht voorstelde. 

In 1975 was de Kat aan een herschildering toe. De Kat werd grijs-wit geschilderd en de vurige ogen verdwenen.
Deze Kat was jarenlang spoorloos, tja dat heb je wel eens met die beesten, maar op een dag werd ze toch teruggevonden, ergens verscholen in een hoekje in een Stadsmagazijn. 

De Kat gaat sedert eind van de jaren '70 niet meer mee in de stoeten, maar wordt momenteel wel nog bewaard in het Stedelijk Museum.

Enige herinnering aan 'De Kat' in de buurt tegenwoordig is 'Bowling The New Cat' op het Vredeplein.



Bronnen

reuzeninvlaanderen.be 
LECA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten