Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 1982 : Staaf of ‘Stobbeleir’


Reus Staaf (of Gustaaf) werd op initiatief van De Aalsterse Gilles gemaakt als teken van erkentelijkheid aan hun voorzitter Gustaaf De Stobbeleir.



De Stobbeleir (15/08/1900 - 13/02/1985) was handelaar in olieproducten. In 1926 werd hij gemeenteraadslid van Aalst en van 1935 tot 1947 was hij schepen. Hij was ook een korte tijd waarnemend burgemeester.



In 1949 werd hij verkozen tot liberaal senator voor het arrondissement Aalst-Oudenaarde, in 1950 werd hij gecoöpteerd senator en vanaf 1954 was hij opnieuw verkozen voor het arrondissement Aalst-Oudenaarde, een mandaat dat hij vervulde tot in 1956.

In 1961 wilde hij zich opnieuw kandidaat voor de senaat stellen, maar de liberale partij weigerde dit. Hij presenteerde zich dan maar met een scheurlijst en ontnam hierdoor een zetel aan de liberalen, zonder zelf verkozen te zijn.



Tot zover de politieke carrière … 

De Stobbeleir was echter ook een gerenommeerd carnavalist, en heeft dan ook heel veel betekend voor het Aalsterse carnaval.



In 1922 stichtte hij mee het Stedelijk Feestcomité en werd hij er benoemd tot schatbewaarder.

Met dit Feestcomité lag hij trouwens mee aan de basis van de eerste officiële carnavalstoet in 1923. Samen met Alfred Kelders en Felix De Loose opende hij deze eerste editie.



Gedurende vele jaren zou Gustaaf aan de kop van de stoet meelopen samen met de andere hoogwaardigheidsbekleders. Later werd hij ook nog tot ere-lid van het Feestcomité benoemd.

In 1955 nam hij ontslag als penningmeester van het Feestcomité.



In 1954 werd op zijn initiatief ook voor het eerste een prins carnaval verkozen. Gustaaf organiseerde met het Verbond van Vaderlandslievende Verenigingen de prinsenverkiezing, dit gebeurde toen immers nog niet door het Feestcomité. 


Hij was het ook, die deze eerste prinsenverkiezingen tot 1960 presenteerde. 


In 1971 dreigde er jammer genoeg een einde te komen aan de Gilles-traditie in Aalst.

Gustaaf deed er echter alles aan om deze traditie toch nog in ere te houden en stapte sindsdien zelf mee aan het hoofd van de Gilles in de stoet, en met succes ...

De Stobbeleir was van 1971 tot 1982 voorzitter van De Aalsterse Gilles. Hij zette zich in als promotor van de Gilles en trad mee op met de groep op het Driekoningenfeest en de Prinsenverkiezing.

Ondanks zijn leeftijd, bleef hij steeds onvermoeibaar meedansen met de Gilles.

Op 81-jarige leeftijd gaf hij de fakkel door aan Urbain D'Haese.  

De Aalsterse Gilles werden sinds 1978 (de reus werd plechtig ingehuldigd op 28 januari 1978) in de stoet vergezeld door Reus Gustaaf, een reus die dus gemaakt werd als eerbetoon aan 'Staaf'. 


In 2009 liep de reus Gustaaf niet meer mee in de stoet, want hij was beschadigd geraakt en de Gilles konden de kosten voor de nodige herstellingen niet betalen.

De kop van de reus werd wel gerenoveerd en werd in 2011 onder luid applaus voorgesteld.  Deze kop is dus wel bewaard gebleven en is nog steeds eigendom van de Gilles.


‘Stobbeleir’ werd ontworpen door Fons Huylebroeck en was een voorstelling van Gustaaf in rok, met grijze hoed en witte strik. De reus was ongeveer 4 meter hoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.