Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 14 mei 2019

WSV De Kadees vzw

De wandelvereniging uit Aalst is weliswaar klein geboren, maar heeft als club toch een snelle groei gekend. Het clublokaal bevindt zich in 'De Kring' (Roklijf - achter st Annakerk te Aalst)


Wandelsportvereniging De Kadees ontstond in 1974. Enkele werkmakkers hadden de gewoonte aangenomen om regelmatig al wandelend de natuur in te trekken, en onder andere ook om deel te nemen aan de fameuze “Dodentocht” in Bornem, ingericht door jeugdhuis “Kadee”.

Antoine Cornelis, die later de eerste voorzitter van de club zou worden, bracht de 100 km tot een goed einde, en toen hij over de eindstreep kwam sprak hij de volgende 'magische' woorden : ”wij wandelen hier bij Kadee, dus wij zijn nogal kadees hé”. 
De club kreeg toen zijn naam die eigenlijk nooit meer veranderd is.

In juni 1976 organiseerden De Kadees hun eerste busreis naar Westende bij de Duintrappers. Met maar liefst 56 deelnemers behoorden ze in het lijstje van de grootste clubs.

Stilaan groeide de idee om ook zelf een wandeltocht te organiseren. Om met verzekering, en een aantal andere zaken in orde te zijn, werd besloten om aan te sluiten bij de W.O.W.B (de West- en Oost-Vlaamse Wandelsportbond). De Kadees kregen er het stamnummer 063.

Als datum kozen ze voor de eerste zondag na de Nationale Wandeldag, dit was de eerste zondag van maart. Die datum hebben ze hun achteraf nog dikwijls beklaagd, want ze waren helemaal uit het oog verloren dat die datum ook wel eens kon samenvallen met Aalst Carnaval.

Omdat er onvoldoende geld in kas was schonken de 8 bestuursleden elk 2.500 frank om de eerste organisatie te financieren. De eerste wandeltocht van Groot-Aalst op 6 maart was een succes. De club mocht maar liefst 908 wandelaars verwelkomen.

In de daarop volgende jaren groeide het ledenaantal en bleef er duizendtal wandelaars naar de eigen wandeltocht komen.

In 1980 werd het voorzitterschap overgenomen door Marc De Wolf.

Van 1982 tot 1986 kende de vereniging enkele “ups en downs”.

In 1984 werd Jan Van Impe de nieuwe voorzitter. 

In 1987 kon men vermijden dat de tocht zou samenvallen met carnaval, en dat door een 'sympathieke' datumwissel met de Florastappers uit Gent. Met 1.382 wandelaars werd een record gebroken.

Vanaf dan ging het weer crescendo, met 240 leden en een zeventiende plaats in het wisselbekerklassement.

In 1988 nam Wilfried De Vos het voorzitterschap over. Ondanks het barslechte weer kwamen er toch nog 2.161 wandelaars naar de eigen wisselbekertocht, wat een enorm succes mag genoemd worden.

1989 werd een heus topjaar voor De Kadees.

Een hardwerkende voorzitter en een gemotiveerde bestuursploeg konden volgende resultaten voorleggen:

• 252 zeer enthousiaste medewerkers
• 4.300 deelnemers aan de verschillende activiteiten
• De avondwandeling van 13 mei, de “Pee Klak Route” werd door de stad Aalst bekroond als derde beste organisatie van de sportmaand mei, en dit op 51 sportactiviteiten
• De Kadees werden verkozen als “Sportlaureaat” in de categorie recreatiesport voor clubs
• 13 busreizen werden georganiseerd naar wisselbekertochten
• Men behaalde een schitterende derde plaats in het wisselbekerklassement

De volgende jaren verhuisden men met de wisselbekertocht naar Aaigem, deelgemeente van Erpe-Mere.

2006-2007: De Kadees gaan een nieuwe richting uit

In september 2006 werd het bestuur hervormd tot een groep van 6 personen, Ronny Janssens kreeg de belangrijke functie van voorzitter toegeschoven.

2007 werd opnieuw een moeilijk jaar maar door het doorzettingsvermogen van, onder andere Ronny, liep alles uiteindelijk toch in goede banen. Het bestuur lanceerde tal van nieuwe ideeën, die later succesvol bleken te zijn en ook met lof aanvaard werden door de clubleden.

2007 was pas begonnen en de club telde al 520 leden.

Tussen 2007 en 2013 veranderde de samenstelling van het bestuur meermaals.

In 2013 veranderde de club van feitelijke vereniging naar een vzw.
De nieuwe volledige naam is nu Wsv De Kadees Aalst vzw.

2014 werd een feestjaar, want de club mocht 40 kaarsjes uitblazen. Het feestjaar werd voor de leden afgesloten met een plezante en gesmaakte clubhappening in september.

Dat de club niet stilstaat, is een zekerheid. De ambities zijn groot. Er werden bijvoorbeeld enkele nieuwe bestuursleden aangetrokken, er een wisselbekeractie en een actie met waardebonnen.

Ook de organisatie van de Nationale Wandeldag in 2017 was een nieuw hoogtepunt voor de club. Maar liefst 6500 wandelaars kwamen opdagen op dit evenement. De organisatie van dit evenement verliep niet zonder hindernissen. Zo had 'Brantano' (Erembodegem) eerst hun magazijnen ter beschikking gesteld om te fungeren als startplaats, wat ook meteen zo werd aangekondigd in de promo, maar enkele weken voor het evenement trokken ze hun staartje in, en stonden de Kadees, bij wijze van spreken, op straat. Er werd een alternatief gevonden door een enorme tent op te trekken op de parking van ILVA (industrieterrein Erembodegem). Uiteraard werd de winst die verwacht werd  door dit evenement in te richten daardoor serieus verminderd. Een tentje voor 4000 man kost immers meer dan 100 €. Het weer zat echter mee, en het humeur was er niet minder om. Maar liefst 57 bussen van bevriende clubs meldden zich aan, en het werd een drukte van jewelste. 
Het werd een succes. Iedereen was tevreden, de organisatie was vlekkeloos verlopen.
In 2018 volgden dan opnieuw enkele belangrijke bestuurswissels, waardoor de algemene leiding nu bestaat uit 8 personen.

Komende wandeltochten :

25/05/2019 : barbecuetocht
14/07/2019 : zomertocht
08/09/2019 : ajuintocht
20/10/2019 : Rondom Aaigem

Hoewel de maatschappelijke zetel van de club in Gijzegem ligt, vinden de maandelijkse vergaderingen plaats in zaal 'De Kring' - Roklijf Aalst (aan de St Annakerk)


Bronnen :

Website De Kadees
Eigen info (ex bestuurslid De Kadees)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.