Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiƫle bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

vrijdag 17 mei 2019

Politiereglement in 1901 : Rijwielen


Eens verder duiken in de geschiedenis van de reglementen kan in de eerste plaats eens leuk zijn, maar bevestigt enkel - grotendeels - van wat heden eigenlijk nog altijd mag of niet mag.  


Heel wat reglementen werden, en worden nog steeds, heel vaak met de voeten getreden. Je moet je 's morgens maar eens op straat wagen. Heel veel fietsers zonder verlichting ('lantaarn'), aan grote snelheden, en duidelijk het overige verkeer belemmerend.  Dat mag nu niet, en dat mocht ook toen niet ... Zo stonden in de politieverordeningen van de stad Aalst in 1901 volgende reglementen te lezen in verband met rijwielen.

art.38 : Het is verboden aan kinderen van min dan 10 jaar oud langs den openbaren weg op rijwielen te rijden.

art.39 : De toegang tot de voetpaden, dreven en wegen aan de voetgangers voorbehouden, is aan de wielrijders verboden. De burgemeester mag hun ook zekere deelen van den steenweg verbieden. Hij duidt de lanen, kaaien of wandelingen aan waar het verkeer met rijwielen is toegelaten. Opschriften zullen deze vergunning aanduiden.

art.40 : Elk rijwiel moet voorzien zijn van een helklinkend verwittigingstoestel in het bereik van den wielrijder geplaatst, die er gebruik zal van maken telkenmale het omzichtig zal zijn de voorbijgangers te verwittigen.

art.41 : Van bij het vallen van de avond, tot aan den dageraad, zullen de rijwielen een behoorlijk lichtende lantaarn dragen die hare stralen voor het rijwiel zal werpen.

art.42 : Het is op heel het grondgebied der stad Aelst streng verboden, de rijwielen te doen rollen met eene snelheid, grooter dan die van eenen man op gymniastischen pas, zij 10 kilometer per uur. Deze vaart moet vertraagd worden aan het keeren of het kruisen der wegen, in de smalle straten en op de bruggen.
De wielrijders zullen hun tuig met de hand geleiden, daar waar gedrang of belemmering op den openbaren weg voorkomt.

art.43 : Het is aan de wielrijders verboden zich over te leveren aan loopstrijden of andere oefeningen welke het gemak of de veiligheid van het verkeer der voetgangers in gevaar kunnen brengen.

art.44 : De wielrijders die een ander voertuig kruisen zullen rechts afwijken en op hunne linker zijde eene voldoende plaats vrijlaten.

art.45 : De wielrijder die een ander voertuig verlangd voorbij de rijden, zal bij middel van zijn verwittigingstoestel, den geleider waarschuwen en deze zal gehouden zijn hem eenen voldoenden doorgang te laten.

art.46 : Het is aan de wielrijders verboden kinderen op hunne in gang zijnde machien te plaatsen, te rijden zonder de stuurstang vast te houden, alsook de voettrappers los te laten.

art.47 : Elk wielrijder moet de door het provinciaal bestuur genummerde plaat, aan het hoofd van den kader en in het vlak van het tuig vaststellen, zonder de cijfers om te keeren.

art.48 : De politiebesluiten en voorschriften het verkeer der rijtuigen regelende ter gelegenheid van feesten of plechtigheden, zijn op de rijwielen toepasselijk.

art.49 : Elk wielrijder die ten gevolge van welkdanig ongeval of overtreding aan de huidige verordening zal weigeren op bevel der politie stil te houden, zijnen naam en bedrijf op te geven of op eene of andere wijze zal trachten aan de opzoekingen der overheid te ontsnappen, zal het maximum der politiestraffen verbeuren.

art.50 : Worden begrepen onder de naam van rijwielen niet alleenlijk de gewone tweewielers, maar alle voertuigen van dezelfde soort, welk ook het getal wielen zij.

Over de politieverordeningen van 1901 inzake :

Veiligheid en netheid : is HIER meer terug te vinden
hondenkarren : is HIER meer terug te vinden

... en natuurlijk is er nog steeds dat andere heel belangrijke reglement : 
'Verboeden te zaugen, te kreften, te memmen', waarover HIER meer info. 



Bronnen :

'Stad Aelst, politieverordeningen der stad Aelst, 22 maart 1901', boekdrukkerij Vernimmen-Libaut
Animaatjes.nl : afbeelding fietser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.