Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 14 mei 2019

Intergalactic Lovers

Intergalactic Lovers is een Aalsterse Indie-rockband bestaande uit 

Lara Chedraoui (zang), 
Brendan Corbey (drums), 
Maarten Huygens (gitaar) en 
Raf De Mey (bas)

Hier vierkoppige gezelschap heeft uiteenlopende smaken, leeftijden en roots die gaan van Libanon en Nederland tot Namen en Impe.  Wat hen aan elkaar linkte ? Muziek en natuurlijk ... Aalst !
De leden leerden mekaar immers kennen bij de scouts van Sint Christoffel en hun vriendschap werd verder gezet in de muziek.


Kenmerkend voor Intergalactic Lovers is de mix van melodieuze, soms intieme maar dan weer avontuurlijke rockmuziek met de unieke en bezwerende stem van zangeres Lara.
Het aantal landen waar ze ondertussen al opgetreden hebben, is bijna niet meer te tellen. België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, de UK, de US, Canada, Japan ... je kan het zo gek niet bedenken of ze stonden er wel op een podium.

De groep ontstond in de zomer van 2008.
Voordien namen enkele leden van de band al deel aan Humos' Rock Rally 2008 onder de naam "Free Zamunda!" wat jammer genoeg geen succes werd. 
Hierop veranderde de band van naam en kwam er ook een gedeeltelijk nieuwe bezetting. 

De nieuwe naam heeft, net als bij de meeste groepen, trouwens ook een rare geschiedenis. 
Maarten was te gast op een verkleedfeestje, en had zich verkleed als 'marginaal van de toekomst', compleet met plastic en aluminiumfolie. 
In die hoedanigheid van 'iets wat intergalactisch' zou moeten zijn, verspreidde hij de boodschap van de liefde ...    Intergalactic Lovers was geboren. 

In 2009 wonnen ze de 'Rock Rally De Beloften' (het jaarlijkse Gentse pop- en rockconcours) en even later ook het Oost-Vlaams Rockconcours 
Een eerste succes boekte Intergalactic Lovers met "Fade Away" dat in de playlist van Studio Brussel en Radio 1 werd opgenomen.
Ook live begon de band zich stevig te vestigen in België en ze speelden onder andere op festivals als 'Boomtown' . Ook mochten ze het voorprogramma verzorgen van The Scabs (in de Lotto Arena)

Op 25 maart 2011 bracht de groep met "Greetings & Salutations" hun eerste full-cd uit. Eerder was de plaat al beschikbaar als download. Hun debuut-cd, die volledig op eigen kosten werd geproduceerd, kreeg veel positieve kritieken door onder andere Humo en De Standaard.

Qua sound wordt de groep vergeleken met Feist, PJ Harvey en Yeah Yeah Yeahs. In juli 2011 werd aangekondigd dat de band de soundtrack zou verzorgen voor de film Code 37, welke later dat jaar is uitgekomen.

Daarna volgde "Delay" dat door Studio Brussel verkozen werd tot hotshot.
Hier de videoclip van 'Delay'

2014 werd een druk jaar ...
Ze brachten hun nieuwe plaat, 'Little heavy burdens' uit, een plaat met catchy melodietjes, een 'afgewerkte' productie en enkele prachtnummers die de geschiedenisboeken zouden kunnen halen. 

De groep haalde ook even de nieuwsberichten in 2014, en dit ter gelegenheid van de opening van een nieuwe repetitieruimte te Aalst.
Huh? Moet dat in het nieuws?
Wel, het zit zo.  2014 is voor Aalsterse muziekgroepen belangrijk aangezien ze vanaf dat ogenblik  niet meer in garages, zolderkamers of stallen op weides moeten repeteren. Voortaan kunnen ze immers repetitietijd huren in de twee geluidsdichte repetitieboxen op de Pupillen. De stad maakte 45.000 euro vrij voor de realisatie ervan, en niemand minder dan Intergalactic Lovers kwamen de boxen openen, ook al omdat zij zeker het nut hiervan inzien..

"Een geschikt repetitiekot vinden is niet altijd vanzelfsprekend. Toen wij begonnen hebben we die zoektocht ook doorgemaakt, net als alle beginnende groepen. Je moet eigenlijk al geluk hebben dat een nonkel ergens een stal op een weide heeft waar je mag spelen", zegt Maarten. "Maar dan nog blijft in het achterhoofd de angst dat de buren de politie zullen bellen omwille van het lawaai. In zo'n repetitiebox kan je heel luid spelen zonder zorgen, niemand gaat de politie bellen. We zijn hier dus heel erg voor te vinden."

Er zijn twee boxen en die zijn allebei een beetje anders ingericht. De ene repetitiebox bevat drum zonder cymbalen, twee zangmicro's en drie instrumentenmicro's en vijf statieven, een versterker en boxen en een beperkte mengtafel. De andere repetitiebox bevat ongeveer hetzelfde maar daar moet je het zonder mengtafel doen. Op aanvraag kan je wel gebruik maken van een uitgebreide mengtafel en een Pioneer dj-set.
Meer info en huren via www.jeugdaalst.be.

De groep zelf komt trouwens altijd naar boven met trefzekere arrangementen en houdt een mooie balans tussen droom en dans. Tekstueel misschien wat 'zwaarder' met onderwerpen over het zoeken naar de ware identiteit, het overwinnen van angstgevoelens en het omgaan van een wereld die doldraait, maar zeker de moeite waard om te beluisteren.
Het DNA van de groep is dus gekend, het 'atmosferische' primeert en de verbeelding van de luisteraar moet geprikkeld worden. 
Tot dit resultaat komen ze doordat ze steeds met zijn vieren in het repetitiekot duiken, en er niet uitkomen vooraleer iedereen volledig tevreden is. 

Nog in 2014 werd bekend dat Intergalactic Lovers de titelsong zou gaan leveren voor de internationale politieserie 'The Team'.
Het nummer 'Northern Rd' uit hun meest recente album werd de titelsong, en de serie werd in 2015 uitgezonden op VTM.
'The Team' is een politieserie die werd geproduceerd door maar liefst vijf producenten en acht televisiezenders uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Veerle Baetens, de Deen Lars Mikkelsen (gekend van onder andere 'The Killing') en de Duitse Jasmin Gerat. Ook Koen De Bouw, Hilde Van Mieghem, Filip Peeters, Marijke Pinoy en Line Pillet maakten deel uit van deze geweldige cast.

Nog in 2014 werd de groep genomineerd voor de MIA's en dat in de categorieën 'beste groep', 'beste album' en 'beste alternative'.

Na de release van hun derde album, Exhale, in september 2017 was het succes niet meer te stoppen. De groep toerde onafgebroken door Europa, en genoot zichtbaar van het succes.
Intergalactic Lovers kon rekenen op Gil Norton voor de productie, en dat is natuurlijk niet niks. Gil moeten we kennen van de Pixies, Foo Fighters, Echo & The Bunnymen en Counting Crows.

'Exhale' is nu niet meteen een opgewekte plaat geworden. De teksten gaan vooral over het loslaten, depressies en je plaats vinden in een wereld die niet helemaal oké is. De moraal van de plaat echter straalt wel positiviteit uit : 'het is echt nog oké dat je stilaan beseft dat je nog geen idee hebt waar je eigenlijk heen wilt'.

Datzelfde jaar waren ze ook te gast op Pukkelpop, in de vooravond in de Marquee, een plaats in de spotlights. Ze gaven een optreden dat door iedereen meer dan gesmaakt werd en het was duidelijk dat deze groep er 'live' zeker 'staat'.
Het publiek zong en klapte mee met de energieke zangeres die zoals altijd vol overgave en passie op het podium stond.
Het genre 'pop met een donker randje', ondertussen hun 'specialiteit' geworden, ligt duidelijk goed in het oor bij een heel breed publiek.

In 2015 speelde de groep voor koning Filip en koningin Mathilde tijdens de feestelijkheden van 35 jaar AB. Ze wisten een maand op voorhand dat het vorstenpaar aanwezig zou zijn, en werden dus ook grondig gebriefed over de 'do's' en 'don'ts'.  De koning en koningin dienden te worden aangesproken met 'sire' en 'majesteit', maar toen het grote ogenblik er was, zei Lara : 'goeiendag' ...
De koning en de koningin deden trouwens heel enthousiast mee en het was duidelijk dat ze de muziek wel degelijk kenden.

In 2018 werd de nieuwste single uit 'exhale' uitgebracht. De video van 'My, I' is er trouwens eentje om in te kaderen. Wat wil je immers als je als Aalsterse groep beroep doet op een Aalsterse regisseur (Jeff Bronder) die met wat verkleedkostuums en het kleurrijke decor van een karaokebar in Japan 'zijn gang mag gaan'. Aalsterse creativiteit ten top !

Na twee volledig uitverkochte shows in de Ancienne Belgique dat jaar maakten de dame en heren zich op voor een drukke zomer en een al even druk najaar met een rits aan shows in binnen- en buitenland.  Voorbeelden waren het Openluchttheater Rivierenhof, Cactus, Dranouter, M-Idzomer en Ronquires.

In 2019 stond de groep met 'Delay' op de 27ste plaats in de lijst van de 50 beste Belgische liederen van het decenium, uitgebracht door 'De Standaard'.

2020 Kenmerkte zich, ook voor deze groep, jammer genoeg door afgelaste concerten en microstilte. 
Corona gooide roet in het festivalleven, maar wat nog erger was : ook zangeres Lana kreeg haar portie covid-19 tegenslag te verwerken. Vijf weken lang diende ze in afzondering te blijven op haar kamer, haar vroegere kamer bij haar moeder trouwens, want ze was nog maar pas naar daar teruggekeerd na een relatiebreuk.  Corona werd in één klap een heel persoonlijk verhaal, geen ver van mijn bedshow, maar een realiteit die beangstigend dichtbij was.
Het kwam gelukkig allemaal goed.

Nog in 2020 kregen ze de vraag om een lied te mogen zingen tijdens de uitvaart van Ilse Uyttersprot, de vermoorde ex-burgemeester en schepen van Aalst.
Ilse was een grote fan van de band, en dus was de beslissing om hen mede het afscheid te laten verzorgen eigenlijk een heel logische keuze.


Albums :

Greetings and Salutations (25 maart 2011)

Little Heavy Burdens (14 februari 2014)

Exhale (15 september 2017)

Ook het album 'Live at Ancienne Belgique' (2018) staat inmiddels in het lijstje.

Singles :

Delay (2011)
Shewolf (2011)
How! (2011)
Feel for you (2012)
Islands (2014)
Northern rd (2014)
No regrets (2014)
Great evader (2015)
Between the lines (2017)
River (2017)



Bronnen

Het Nieuwsblad 21/2/2011

Knack Focus 7/2/2018
radio1.be 18/9/2017
snoozecontrol.be
bruxellesmabelle.net
metrotime.be 21/9/2017
frontview-magazine.be 20/5/2018
vrt.be 24/12/2014 - 17/8/2017
TV Oost 14/8/2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.