Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 1988 : Ons Paula

'Ons Paula' dan … 
De volledige naam van deze reus (reuzin) is eigenlijk : Voil Jeanet Paula

Het geslacht ... tja, hoewel een 'voil jeannet' eigenlijk een man is die zich de kleren van de vrouw aanmeet, is dit toch een échte vrouw !

In 1988 brachten De Stopnoillekes een ode aan de typische carnavalsfiguur die toen jammer genoeg uit het straatbeeld aan het verdwijnen was : de Voil Jeannet. Het is vandaag misschien opnieuw moeilijk voor te stellen, maar in de jaren ’80 waren de Voil Jeannetten bijna helemaal uit ons Carnavalsbeeld verdwenen.

Zo zag reus Paula eigenlijk het levenslicht. Het ontwerp van deze nieuwe reus, en tegelijk ook het eerbetoon aan de 'voil jeannetten' leverde De Stopnoillekes het voorstel van de stad op, om zich om te vormen tot de officiële beheerders van de Aalsterse reuzen. 
Voortaan zou de groep dan ook een vast contract krijgen om jaarlijks de stoet te openen en ze krijgen daar dan ook een vaste geldprijs voor.

'Ons Paula' is genoemd naar Paula D’Hondt, een toendertijd een zeer succesvolle Aalsterse politica. De vis in het vogelkooitje kreeg dan weer de naam ‘Jantje’ mee, wat een verwijzing is naar Jan Dooms, voormalig diensthoofd van de dienst Feestelijkheden. 

De bedoeling was oorspronkelijk om vanaf dan om de twee jaar een nieuwe reus te ontwerpen, maar dit idee bleek iets te hoog gegrepen.

Deze reus maakt trouwens deel uit van een heuse reuzenfamilie, gezien 'Ons Paula' ook twee kinderen heeft 'Floreken' en 'Florisken'.

De reus staat op wieltjes, wordt gerold, en wordt daarbei begeleid door de begeleidingsgroep 'De Stopnoilekes', steeds heel herkenbaar aan het geel-rode uniform. 



Bronnen

reuzeninvlaanderen.be 
LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag)
foto : eigen foto zondagsstoet 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.