Deze stoffen hebben allen
gemeen dat ze bestaan uit triglyceriden, esters van vetzuren en glycerine.
Wel wordt het nog steeds her en der beoefend als
hobby.
Het koken gebeurde met
loog, meestal een mengsel van potas en kalkloog.
Door deze behandeling
verzeepte het vet.
Het mengsel van olie en
loog moest geroerd worden tot er een homogene massa ontstond. Deze massa dikte
in door afkoeling, en in een paar dagen ontstond zo een zachte zeep.
Het woord ‘zieden’ betekent
eigenlijk koken, denken we bijvoorbeeld aan: ziedend van woede (= kokend van
woede), of ‘ziedende patatjes’ (= kokende aardappeltjes).
In het
Aalsters wordt 'zieden' ‘zoeien’. Zo zal niemand raar opkijken als je
spreekt over :
- E gezoeien oi (= een gekookt ei),
- De patatten zoeien (= de aardappelen koken),
- De moeir zoetj (= de moor kookt),
- De witte was afzoeien (= de witte was afkoken)
Bronnen :
geni.com
WikipediaZEEPZIEDERS
Cursus Oilsjters aan het CVO Aalst (Jan Louies en Jacqui De Pauw)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten