Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiƫle bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

donderdag 16 mei 2019

Domien Camiel De Rop - Pee Klak

Domien Camiel De Rop (Moorsel (Aalst, 7 april 1860 - Aalst, 30 april 1929) kreeg de bijnaam "Pee Klak" vanwege zijn onafscheidelijke pet die altijd schuin op zijn hoofd stond. Hij was een mager persoon, bezat niet veel geld en kreeg daardoor kledij geschonken van andere mensen. Hij had ook een vinnig kijkend rechteroog en een bijna dichtgeknepen linkeroog. De stevige snor op zijn gelaat leek de richting van zijn scheve pet te volgen. Rond zijn hals droeg Pee meestal een stevige sjaal.


Domien Camiel De Rop werd geboren in de Moorselse wijk 'Steven'. Tot aan de dood van zijn moeder in 1914 zou Pee Klak er blijven wonen. 
Het gezin leefde er in een klein lemen huisje, dat door een gracht van de straat werd gescheiden. Voor de deur lag een bruggetje, en dat werd door de vaak dronken Pee af en toe wel eens  vergeten. 

De vader van Pee, Soo De Rop, overleed snel en liet een groot gezin na. In het boek Pee Klak van Ben Putteman is te lezen dat Pee Klak tot aan zijn eerste communie naar de gemeenteschool ging. Pee bleek heel regelmatig aanwezig te zijn op de lering, deze bereidde de kinderen in die jaren voor op hun enige communie op de leeftijd van 11 jaar.

Na zijn schooltijd ging Pee aan de slag als leurder. Op die manier probeerde hij als jonge knaap in zijn onderhoud te voorzien. 
Zijn kleine hondenkar werd getrokken door een paar magere en onverzorgde honden. 
Pee Klak dreef handel in worsten, haring, zalven en ook geneeskrachtige kruiden. De fabrikanten van die zalven waren Pee en zijn moeder. 

Pee ziet zich op bepaalde ogenblikken zelfs als genezer, en dit werd meer dan eens aanleiding tot het oplichten en foppen van goedgelovige mensen. 

In het boek is te lezen dat Pee vooral in het Brusselse en in Opwijk zijn geld verdiende. Hij was een echte volksmens en beschikte over een heel gevarieerde woordenschat. Het blijkt echter dat heel wat Moorselaars het toch liever niet willen hebben over de eigenaardige "klap" van hun dorpsgenoot.

Na de dood van moeder verhuisde Pee naar de Kattestraat. Deze straat ligt in de nabijheid van het waterkasteel (Moorsel). Hij leefde er in een kleine woning en had zijn leurhandel nagenoeg opgegeven. Het spreekt vanzelf dat hij hierdoor nog meer in de penarie geraakte en zijn buren hem meer dan ooit moesten helpen, anders zou hij zeker van honger en ontbering gestorven zijn.

Op een bepaald moment veroorzaakte het dan ook heel wat sensatie in Moorsel als Pee meetrok naar Frankrijk om er de zware seizoensarbeid te gaan doen.

Op 8 juli 1921 huwde Pee Klak met Clementina Colpaert. Zij was afkomstig van Outer bij Ninove en bovendien een ongehuwde moeder van een jongetje. Zij woonde eigenlijk in Namen. Hoe Pee Klak haar aan de haak geslagen heeft, is in Moorsel altijd al een groot raadsel gebleven. Via ’t internet zal het in die tijd zeker al niet geweest zijn, dat is zeker ... 

Er zijn inwoners van Moorsel die zelfs beweren dat Pee Klak een huwelijksaankondiging in de krant zou hebben geplaatst, want dat bestond wel al. 

Wel is zeker dat Clementina en haar zoon Franske niet echt veel geluk en liefde gevonden hebben bij Pee Klak. De mensen zagen de drie heel weinig samen. Later bleek dat Franske en zijn moeder al vrij snel uit Moorsel verdwenen waren, en teruggekeerd zijn naar Ophin.

Pee Klak woonde ondertussen alleen in zijn arme zielige huisje aan de Kattestraat. In die tijd zocht hij meer dan eens zijn geluk in het bier en raakte hij constant beschonken. Het verwonderde dan ook niemand dat Pee op een morgen dood werd aangetroffen in de omgeving van zijn woning op 30 april 1929.

Pee Klak is niet alleen bekend als volksfiguur maar ook als bier. 

Pee Klakbier is een bier dat gemaakt wordt door Brouwerij Strubbe uit Ichtegem een dorpje in West-Vlaanderen. 

Er zijn twee mogelijke Pee Klakbieren: een donker (amberkleurig) en een licht bier. 
Beide zijn goed drinkbare bieren met een alcoholgehalte van 5,4%.

Ook is er 'natuurlijk' nog steeds een 'Pee Klak'-straat in Moorsel.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.