Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 2000 : Keizer Kamiel Sergant

Na de geboorte van 'Floreken' en 'Florisken' was het wachten tot het jaar 2000 om een nieuwe reus op het Aalsterse volk los te laten. 

Het werd een eerbetoon aan keizer Kamiel, en werd meteen ook hét pronkstuk uit de collectie : een gigantische Kamiel, rijdend op een driewieler, en dat ter ere van het 30 jarig keizerschap.

Nu de Keizer en zijn Kamillekes er niet meer 'live' bij zijn in de stoet, komt de reus zelfs nog meer tot zijn recht, hoewel de laatste jaren blijkbaar toch wel wat beter werk kan gemaakt worden van een poetsbeurt na de stoet.

Aan de prachtige fiets, het kostuum en de mechaniek hing wel een stevig prijskaartje, maar dankzij een collecte van carnavalisten en steun van de stad werd maar liefst 1 miljoen BEF (25 000 EUR) ingezameld. 

"Schrik maar niet van dat bedrag", knikte Paul Backaert, voorzitter van de Stopnoilekes. "Het was een gigantisch werk. We hebben dat ontwerp vooraf wel 100 keer besproken op café!" 

"Om die reus te maken sloten we een overeenkomst met een bevriende groep, de Tettemoesjen", zegt Paul in 'Chipka' van januari 2015. "Wij kregen hun plekje in de hallen en namen hun huurkosten dat jaar over. Zij stapten met ons mee in de stoet. 
We hebben de Tettemoesjen dat jaar gered van het faillissement! (lacht) Maar het was een zware tijd. Na het werk in de hallen, zaten we soms tot 3 – 4 uur in de kantine. En om 7 uur moest ik er alweer uit om te gaan werken voor een advocaat in Dendermonde. Ik was toen 50 jaar, nu zou dat misschien niet meer gaan. Maar toch, je wordt niet moe als je iets met je goesting doet."

Ondertussen is Paul Backaert jammer genoeg overleden, en zijn De Tettemoesjen ook ter ziele gegaan.

De reus werd niet officieel gedoopt, en gaat de stoet in onder begeleiding van de Stopnoilekes, samen met de andere Aalsterse reuzen.



Bronnen

Chipka januari 2015 
reuzeninvlaanderen.be
eigen foto 
LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.