Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

vrijdag 26 april 2019

Technotronic


Ge zetj van Oilsjt as ... ge wetj wie da tees eireke geschreven heeft... 



Inderdaad ... Het was Technotronic … en … 
Technotronic was de Belgische New-Beat groep rond Aalstenaar Jo Bogaert.

De groep werd opgericht door Jo aan het eind van de jaren '80. Jo was één van de drijvende krachten tijdens de hoogdagen van de New Beat. Ook toen de New Beat-rage overvloog stond hij niet stil en hij bleef sleutelen aan een eigen geluid.

Het debuut van Technotronic werd de kassakraker Pump Up the Jam. Op het podium verzorgde Felly Kilingi de play back, maar in de studio werd het liedje gerapt door de Zaïrese Manuela Kamosi (beter bekend als Ya Kid K). Manuela Kamosi is de oudere zus van Karoline Kamosi, die later zelf bekend werd onder de naam Leki.

De single deed het uitstekend in bijna alle landen van de wereld, en het stond zelfs nr. 1 in het grootste deel van die landen. Het nummer bleef in de VS steken op nr. 2, zodat Dominique van Soeur Sourire daar de grootste hit van Belgische bodem bleef. 
In totaal werden van "Pump up the jam" wereldwijd meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht.

Daarna werden nog enkele singles uitgebracht: Get Up! (Before The Night Is Over) en This beat is Technotronic. Deze haalden echter niet meer de gigantische verkoop van het debuut, omdat ze het verrassingseffect niet meer konden evenaren.

Nu nog steeds heeft Pump up the jam de status van jarennegentigklassieker, hoewel het nummer dus eigenlijk al eind jaren 80 werd uitgebracht. Het nummer komt dus voor in de lijstjes van de jaren '80, van de jaren '90 en heeft ondertussen ook de status 'foute muziek' gehaald.

Voor het tweede album, Body to Body, deed Bogaert een beroep op Reggie, een van de twee vrolijke dames die bekend werden met Indeep (bekend van Last night a dj saved my life). Deze plaat genereerde echter niet half zoveel verkoop als de eerste.

Drie jaar na hun eerste succes, werd de single Move this van het debuutalbum (ook met Kamosi) populair dankzij het gebruik ervan in een reclame van Revlon. Het klom op tot nummer 6 van de Billboard-charts in de Verenigde Staten.

In totaal verkocht Technotronic meer dan 14 miljoen albums over de hele wereld.
Ze waren in de jaren 90 o.a een openingsact voor Madonna's Blond Ambition Tour. 

'Additional Keyboards' werden gespeeld door Patrick De Meyer ('den Dino'). Hij vertelt :

>> Awel, 'Pump' was eerst nen instrumental. Een baslijn van William Farley en drums van den Boegord. Daarna heeft Jo mij meegepakt naar de uptide-studio in Zelzate om er een remix van te maken. Ondertussen had Jo ook al een paar keyboardthema's van mij 'en passant' opgenomen op floppy disc. Marc Adam had in Antwerpen een rapster gevonden die hij zo ver gekregen heeft om bij Jo thuis op de trap ne rap te doen op die 'pump' instrumental. Zij heeft de tekst ter plaatse verzonnen, en daarna heeft Boegort mij nog uitgenodigd om nog meerdere synth-thema's toe te voegen. Roef de mixer in, en daar was het toevallige wereldnummer ... Pump up the Jam ... <<

Jo en Marc hadden samen een firma'ken en hebben geïnvesteerd in wat basic studiomateriaal . Semiprofessional uiteraard, wegens redelijk laag budget.

Meer over deze muzikale duizendpoot Jo Bogaert is HIER te vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.