Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 24 april 2019

Het kanton Aalst en het kieskanton Aalst


Kanton Aalst is een kanton in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en het gelijknamige Arrondissement Aalst. Het is de bestuurslaag boven die van de desbetreffende gemeenten, tevens is het een gerechtelijk niveau waarbinnen één vredegerecht georganiseerd wordt dat bevoegd is voor de deelnemende gemeenten. Beide types kanton beslaan niet noodzakelijk hetzelfde territorium.

De vrederechter is bevoegd bij gezinsconflicten, onderhoudsgeschillen, voogdij, voorlopige bewindvoering, mede-eigendommen, appartementseigendom, burenhinder …

Aalst bestaat uit 2 gerechtelijke kantons die elk een vredegerecht inrichten en gelegen zijn in het gerechtelijk arrondissement Dendermonde (gerechtelijk gebied Gent).

Uit : GERECHTELIJK WETBOEK - Bijvoegsel : GEBIEDSOMSCHRIJVING EN ZETEL VAN HOVEN EN RECHTBANKEN van 10 OKTOBER 1967, gewijzigd bij wet van 27-04-2001, gepubliceerd op 28-04-2001
Gewijzigde artikels : M6 *** M8 *** 3
Van kracht tot   01-09-2001

Art. M6. Afdeling 6. - Provincie Oost-Vlaanderen.

De gemeenten Erpe-Mere en Lede, het gedeelte van de stad Aalst ten oosten van de Dender en de voormalige gemeente Nieuwerkerken van de stad Aalst, vormen het eerste gerechtelijk kanton Aalst; de zetel van het gerecht is gevestigd te Aalst (nvdr – Aalst 1)

De gemeente Haaltert en de voormalige gemeenten Baardegem, Erembodegem, Gijzegem, Herdersem, Hofstade, Meldert en Moorsel van de stad Aalst en het gedeelte van de stad Aalst ten westen van de Dender, vormen het tweede gerechtelijk kanton Aalst; de zetel van het gerecht is gevestigd te Aalst (nvdr – Aalst 2)


Het kieskanton Aalst is identiek aan het provinciedistrict Aalst en ligt in het kiesarrondissement Aalst-Oudenaarde en de kieskring Oost-Vlaanderen. Het beslaat de stad Aalst en de gemeenten Erpe-Mere en Lede.

Bij de provincieraadsverkiezingen van 2012 kreeg dit kanton 6 van de 72 zetels van de provincie Oost-Vlaanderen toegewezen (voorheen 7 van de 84).

Het totaal aantal zetels in de provincieraad van Oost-Vlaanderen werd vanaf 2013 herleid tot 72 (voorheen 84).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.