Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiƫle bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

donderdag 25 april 2019

Kaartershuisjes in Aalst

Velen onder ons kennen ze wel nog, maar de jongeren hebben zich misschien wel al eens afgevraagd wat juist de bedoeling was / is van de kleine huisje die men - vroeger meer als nu - wel eens kon terugvinden op verschillende plaatsen in de stad.
Inderdaad : het waren / zijn de kaartershuisjes !

Interieur kaartershuisje stadspark Aalst
De verwarming in deze kaartershuisjes kwam meestal van een ronde buiskachel met kolen, wat er voor zorgde dat, vooral in de winter, de rook en de warmte van de kachel, in combinatie met de tabaksrook van de pijpen, sigaartjes en sigaretten , je er nog met moeite kon ademhalen, laat staan dat je de andere kant van het lokaal nog kon zien.


Natuurlijk stonden er wel altijd wat bakken bier (vooral export of pils) en wat glazen klaar om de uitdrogende kelen wat te besproeien. Een kleine spoelbak moest er voor zorgen dat alles er ook netjes achtergelaten werd, en natuurlijk werd hiervoor gerekend op de discipline van de aanwezigen.

Hierbij een lijstje van de meest gekende.

Een eerste vinden we terug in het stadspark te Aalst.
Het huisje werd in gebruik genomen in september 1945. De initiatiefnemer was Laurent de Wolf, architect, later gemeenteraadslid en schepen.
Dit huisje zou de voorloper zijn van een hele reeks anderen, die in alle ijken van de stad zouden gebouwd worden ten behoeve van de ouden van dagen. 


Het huisje in het stadsperk werd ook wel eens gebruikt tijdens de sterrenkijkdagen. Gezien de ligging in het park (met relatief weinig lichtvervuiling) was dit uiteraard een goede locatie om naar de sterren en planeten te kunnen turen.
De foto's hierboven zijn van het 'nieuwe' huisje.
Inderdaad, er heeft ook nog een andere versie gestaan, maar die bleek al gauw te klein te zijn.
  



Op 14 februari 1948 volgde dan de eerste steenlegging van een nieuw kaartershuisje, in vervanging van het eerste dat te klein was geworden. 

Ook dit gebeurde door Laurent De Wolf. 

Op donderdag 30 september vierden de 'vrienden van het stadspark' hier trouwens hun 20 jarig bestaan. 

Hierbij een artikeltje uit de 'Gazette van Aelst' van 23 september 1965












Na het 'groot park' kon ook het 'klein parksken' natuurlijk niet achterblijven. 
Enkele jaren na de bouw van het kaartershuisje in het stadspark, werd in 1948 een nieuw huisje opgericht in het Koningin Astridpark (beter gekend dus als ’t klein parksken)

Dit kaartershuisje was identiek aan dat van het stadspark, alleen was er hier ook nog een open bollersbaan achter gelegen. 
Het werd opgericht door aannemer Keppens voor de prijs van 89.543 frank. 
Soms kwam men hier wel eens 'gevaarlijke situaties' tegen, zoals het artikeltje uit 'Vies Oilsjt' van 01 maart 1977 verduidelijkt.





Een ander kaartershuisje vonden we aan de Vismijn



Hierbij een artikeltje dat handelt over de kaartershuisjes in het algemeen, met een foto van het gebouwtje aan de Vismijn. 



Het artikel komt uit de 'Nieuwe Gazet van Aalst' van 18 mei 1984















Ook in in de Doolhofstraat (door de oudere Aalstenaars ook wel eens de "Saroepstroot" genoemd) was er een dergelijk gebouwtje. Het lag langs de kant van de even nummers, op ongeveer 150 meter in de straat vanaf de Moorselbaan. Het stond twee huizen voor het huidige Atelier Sandy (Karnavalstoffen).

Een volgend huisje (het 'Slotje') konden we terugvinden tussen de Slotstraat en de Moorselbaan, aan de parking.



Hierbij enkele foto's van dit gebouwtje, 
zowel langs de buiten- als de binnenkant.











In de krant Gazette van Aelst van 15 augustus 1970 (pagina 14) vinden we het volgende over ’t Slotje :

“In de voorbije jaren heeft het stadsbestuur van Aalst een bijzondere inspanning gedaan voor de bouw van kaartershuisjes met het doel de gepensioneerden een aangename ontspanning te bieden.
Op dit ogenblik zijn er al een tiental in gebruik, en tijdens het voorbije weekeinde werd in de Slotstraat een nieuw gezellig huisje officieel geopend.
Bij de opening werd trouwens aangekondigd dat over een tweetal weken ook nog in de omgeving van de Gentse steenweg en de wijk Sint-Anna een nieuw huisje wordt overgedragen aan de mensen die er een kaartje willen leggen. Ook werd een oproep gedaan om alles in goede staat te houden en onder elkaar voor verstandhouding te zorgen. 

Voorzitter Louis Dewolf dankte het stadsbestuur voor dit initiatief en onderstreepte dat men hierdoor ruimschoots tegemoet komt aan de zorgen van de ouden van dagen om de vrije uren aangenaam door te brengen. Hij overhandigde vervolgens bloemen aan de prominenten en meteen stonden de deuren van het kaarthuis ‘Slotstraat’ wagewijd open. Het zal in deze wijk ongetwijfeld bijzonder veel bijval kennen”.

Het huisje waarvan hierboven sprake, was dat tussen de Gentsesteenweg en de Welvaartstraat ('Roklijf' - wijk Sint Anna), net aan de helling van de fietspiste die hier ooit lag. 

Dit heeft eigenlijk nog lang bestaan, maar is ondertussen toch ook buiten gebruik aan het geraken. Er wordt nog wel eens gekaart, maar dat is eerder sporadisch. 

Hier sprak men tijdens de jaren 30 trouwens van de 'Luien Hoek'. 
Het was immers hier dat de werklozen, die tweemaal daags dienden te stempelen, er na hun namiddagcontrole samenkwamen en wat rondhingen om een glas te drinken, een kaartje te leggen en te roddelen ...

Een ander gebouwtje was terug te vinden op de Terlindendreef en ook op de Heilig Hartlaan was er een kaarthuisje... Het bevond zich aan de Weverijstraat, op de hoek van een smal wegeltje en de straat. Het huisje bestond uit enkele betonplaten met vensteropeningen erin gemaakt. 

In de jaren 70 was er achter de parking van de Moorselbaan eveneens een kaarthuisje terug te vinden, en ook op De Houtkaai bevond zich een dergelijk ‘etablissement’

Aan het Guldenboomplein (aan de Blok Borreman) stond er eveneens een kaarthuisje Na de aanleg van het viaduct tussen de Boudewijnlaan en het H.Hart bleef het kaarthuisje nog een tijdje in gebruik, maar werd daarna jammer genoeg gesloten. Er werd druk van gebruik gemaakt om te kaarten en te bakschieten.


Veel van deze huisjes zijn er – jammer genoeg - niet meer overgebleven.


Er staan er nog aan de Slotstraat, (‘t Slotje) en in het Stadspark, (Rust na arbeid), maar ook het huisje in de Slotstraat wordt binnenkort (mei 2019) afgebroken, om er plaats te maken voor ?? 

kaartershuisje, wat eens het favoriete vertier was voor de ‘hang-oudjes’, dreigt  nu jammer genoeg volledig te verdwijnen ... Eigenlijk jammer, want daarmee verdwijnt een stuk traditie en sociaal leven uit onze stad.



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.