Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zaterdag 27 april 2019

Spaans-Franse wandeling in Aalst

Aalst en Spanje ? Ne ajoin en ne paella gekloesjt in e penneken ?

Tja, je kan ‘Spaans’ leren en je kan sedert 2016 ook de cursus ‘Oilsjters’ volgen bij CVO Keizersplein in Aalst. Maar wat heeft dit land met onze stad eigenlijk verder nog te maken ?

Wel, meer dan op het eerste gezicht zou lijken !

Spanje overheerste onze gewesten namelijk gedurende een hele tijd.

We beginnen met Karel V, die in 1516 als zestienjarige koning werd van Spanje en van een zeer uitgebreid rijk ‘waar de zon nooit onderging’.

Ook onze streken maakten deel uit van dit grote rijk.


Onze wandeling starten we aan ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst.

Op deze plaats was reeds van in de 13de eeuw het Aalsterse gasthuis of hospitaal gevestigd en in deze functie was men hier dus zeker betrokken bij de lichamelijke gevolgen van de militaire troebelen uit de geschiedenis. De Aalsterse  bevolking was namelijk nogal dikwijls het slachtoffer van strenge militaire optredens, en het kwam ook regelmatig voor dat men verplicht was gewonde soldaten in het hospitaal op te nemen. Soms werd de toestand echter veel te gevaarlijk. 

Dat is trouwens de reden dat de hospitaalzusters in april 1582 de stad ontvluchtten.

Toen  werd Aalst ingenomen door Oranjegezinde troepen, die de uitingen van het rooms-katholieke geloof hard aanpakten. 
Zo werden 6 monniken van het klooster van Affligem, die zich in hun vluchthuis aan de Werf hadden teruggetrokken, gemarteld en gedood. 

Het zou tot maart 1584 duren vooraleer kerk, kapellen en kloosters opnieuw werden herwijd.


Bij het verlaten van ’t Gasthuys draaien we links de Oude Vismarkt op.


Hier, in de schaduw van het standbeeld van Valerius De Saedeleer,  bevindt zich het Aalsterse Stadsarchief. In dit moderne, geklimatiseerde gebouw worden echter niet enkel de archieven van de stad Aalst bewaard, maar ook die van het Land van Aalst. 
Dit was de bestuurlijke entiteit die ook tijdens de Spaanse overheersing het gebied tussen Schelde en Dender omvatte.

We lopen rechts het kleine Stoofstraatje in, en gaan op het einde links de Pontstraat in.

Hier zien we de gebouwen van het jezuïetencollege.

Dankzij de vrijgevigheid van de magistraat en van de notabelen uit de stad en het Land Van Aalst werd in 1622 deze grond aangekocht door de jezuïeten. De toenmalige klaslokalen (de huidige barokgevel) dateren uit deze periode (de jezuïetenkerk werd pas opgetrokken 1730). 
De jezuïetenorde werd in de 16de eeuw gesticht door de Spanjaard Ignatius van Loyola en vormde onder direct bevel van de paus het elitekorps van de contrareformatie.

In deze context gaven de katholieke aartshertogen Albrecht en Isabella (dochter van Filips II) in 1619

dan ook de opdracht aan hun commissaris, de hertog van Aarschot, om de burgemeester en schepenen van Aalst aan te sporen al het mogelijke te doen om tot de stichting van een jezuïetencollege te komen. Dit gebeurde met positief resultaat, want reeds in 1620 werden de eerste onderwijsactiviteiten van de jezuïeten betoelaagd via de stadsrekening.

In de loop van de 17de eeuw werden ook verschillende Spanjaarden benoemd als rector van het college (Jan-Baptist de Camargo in 1679, Jan de Peralta in 1695). 
In omgekeerde richting gebeurde het ook dat oud-leerlingen als missionaris naar de Spaanse overzeese gebieden reisden (als ze al zover geraakten: Johannes de Smedt diende te worden begraven in Sevilla in 1647 toen hij op heenreis was naar Chili).

Een eind verder in de Pontstraat zien we aan de linkerkant de ingang van het begijnhof, dat rond 1260 opgericht werd onder de naam Sinte-Katharina-op-den-Zavel. De prachtige gebouwen werden in 1955-’56 jammer genoeg afgebroken, behalve de kerk, een kapel en enkel huizen. 

Rechts in de Pontstraat bevond zich het Theresianenklooster (nu Koninklijk Lyceum). 

Waar nu links café 'het Volkshuis' staat, bevond zich vroeger het sterherenklooster of klooster van de Wilhelmieten. 
Hier trok Dirk Martens, de eerste drukker van de Zuidelijke Nederlanden, zich in 1529 terug om er te sterven in 1534. Zijn graf ligt, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, ergens in ‘het Volkshuis’ en dus niet in de St Martinuskerk, zoals de gedenksteen daar zou doen geloven!

Enkele jaren eerder, in 1520, kreeg Martens het aan de stok met de strenge acties die vanuit Spanje en Rome opgezet werden om het opkomende protestantisme te bestrijden. Een aantal van zijn boeken werd in beslag genomen en publiekelijk verbrand. 

Helemaal op het einde van de Pontstraat gaan we rechts de Houtmarkt op. We gaan weer onmiddellijk rechts, de Louis D’haeseleerstraat in.
Op het einde van de Louis D’haeseleerstraat gaan we links de Korte Zoutstraat in.
Op het einde van deze autovrij gemaakte winkelstraat draaien we rechts het Keizersplein op.

Het Keizersplein volgt het traject van de vroegere stadswallen van Aalst.

De Spaanse periode was zeer bewogen en vol van krijgsgeweld in onze streken. De stad werd verschillende keren belegerd, ingenomen, heroverd, ….. en hierbij speelde de kwaliteit van de stadsversterkingen met de imposante walgrachten, muren en poorten uiteraard een grote rol.


Op 25 juli 1576 namen muitende Spaanse soldaten Aalst in, maar kort hierna werd de stad heroverd door de troepen van Willem van Oranje. Om de beschadigde muren te herstellen werd ieder dorp van het Land van Aalst verplicht drie mannen te leveren om mee te werken aan de zware werken. 
Deze inspanningen zouden echter niet veel uithalen.
In 1578 viel Aalst immers in handen van de troepen van aartshertog Matthias van Oostenrijk, en het zou tot 1583 duren vooraleer Spaanse troepen onder leiding van Farnese Aalst opnieuw konden inpalmen.

De oorlogsschermutselingen gingen nog vele jaren door in onze gewesten… 

In 1658 werd Aalst dan weer belegerd door de Franse troepen onder leiding van de Prince de Lisbourne. De Spaanse verdedigers konden de aanval afslaan, maar Franse troepen plunderden toen toch de omliggende dorpen. 
De Fransen gaven niet op, en kwamen terug, nu onder algemene leiding van maarschalk Turenne.
Maar liefst vijf cavalerieregimenten en 1.500 musketiers, geleid door de graaf van Duras, namen op 2 augustus 1667 de stad zonder veel tegenstand in. 

Het werd een 'op en af'-spelletje want de Spaanse troepen heroverden Aalst opnieuw … waarna op 12 september de Franse maarschalk Turenne een nieuwe poging waagde en de stad dus opnieuw in Franse handen viel. Hij nam Aalst na zware gevechten in en liet zijn soldaten plunderen. Tevens gaf hij bevel de stadsmuren volledig te ontmantelen.

De eerste straat (Boterstraat) gaan we rechts in om zo op de Hopmarkt te belanden.

Hier bevond zich eertijds het klooster van de karmelieten, maar daar bleef jammer genoeg helemaal niets meer van bewaard. Op dit marktplein werd, behalve boter (de 'boetermert') en vee (de 'viemert') vooral hop (de 'hopmert') verhandeld. 
De streek van Aalst en Asse was vroeger immers tot heinde en ver vermaard voor de hopteelt, en op deze plaats werd deze voor het brouwen van bier onmisbare plant verhandeld. 
In 1613 verleenden de aartshertogen Albrecht en Isabella Aalst zelfs het monopolie op de hophandel, wat natuurlijk zeer winstgevend was! Zo winstgevend dat de hophandelaren zich een schilderij van Rubens konden veroorloven om hun altaar in de Sint- Martinuskerk te sieren!

We gaan de Hopmarkt links over, om zo aan de Nieuwstraat te komen. Deze gaan we even links in, om onmiddellijk rechts de overdekte winkelgalerij Pieter Van Aalst in te slaan.

Deze recente galerij is genoemd naar Pieter van Aelst (alias van Edingen), een internationaal vermaard tapijtwever en -handelaar. Hij leverde wandtapijten aan zowat alle machtigen uit zijn tijd; en ook in de Spaanse (koninklijke) verzamelingen zijn nog vele van zijn werken te bewonderen.

Op het einde van deze galerij bevindt zich de tot winkel omgebouwde Heilige Geestkapel.


Bij archeologische opgravingen in deze kapel (in 1989) werden enkele graven blootgelegd. In één hiervan werden resten gevonden van een skelet dat op de schedel ernstige sporen van geweld vertoonde. Mogelijks kwam deze man tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw om het leven en kreeg hij hier een ere-begrafenis….

We gaan links van de kapel (nu klerenwinkel) en steken de Kattestraat over om het kleine Peperstraatje in te gaan.


Hier kunnen we na wat zoeken in de zijgevel van huis nr. 16 (links van de ‘private parking’ links in de straat) resten van het Schuttershof van Sint-Sebastiaan ontdekken. Niets spectaculairs meer hoor ... we kunnen enkel nog wat zandstenen fragmenten van een raam ontwaren. 
De schuttersgilden, bestaande uit burgers, stonden eertijds mee in voor de verdediging van de stad, wat in de 16de en 17de eeuw dikwijls het geval was wegens de voortdurende oorlogsperikelen.

Na de scherpe bocht naar links gaan we voorbij de nieuwe bibliotheek 'Utopia' en bij het verlaten van dit straatje rechts de Esplanadestraat in, om iets verder rechts de Graanmarkt op te gaan. 

Hier vestigden zich rond 1614 de kapucijnen en bouwden er een klooster. Zij waren, in vergelijking met de jezuïeten, minder actief met de contrareformatie begaan.

De Graanmarkt mondt uit in de Zwarte Zustersstraat, genoemd naar het klooster dat hier eertijds gevestigd was, en waarvan de gebouwen nog ten dele in gebruik zijn (stadsadministratie in de kloostergebouwen, een ribbetjesrestaurant in de kapel). 

Op het einde van deze straat gaan we rechts de Molenstraat in om zo op de Grote Markt te komen.


Deze plaats met onder andere het schepenhuis met belfort (vroeger het ‘stadhuis’, waar burgemeester en schepenen van de stad Aalst vergaderden) en het landhuis (hoofdzetel van het Land van Aalst, een regionale bestuursvorm van het gebied van Rijks-Vlaanderen tussen Schelde en Dender) was het politieke en burgerlijke hart van de stad. Hier vonden dan ook de meeste officiële plechtigheden plaats. 
Zo werd in 1550 Karel V hier ontvangen: bij zijn intrede ontving de bevolking hem geestdriftig en speelden de rederijkers ‘De Catharinisten’ twee toneelvoorstellingen op de Grote Markt.

Ook Filips II werd te Aalst ontvangen. 
In 1555 legde hij op de Grote Markt zelfs de grondwettelijke eed af als Graaf van Vlaanderen. 
In tegenstelling tot Karels intrede in 1550 werd dit een plechtigheid in mineur. Er werd namelijk gerouwd om Filips overleden grootmoeder Johanna.

Geen triomfbogen, toneelspelen of muziek dus, enkel het afleggen van de verplichte eed. 

Hoewel het gebeuren in mineur verliep, blijft deze plechtigheid tot vandaag de dag heel zichtbaar in het stadsbeeld. De lijfspreuk van Filips ‘Nec spe nec metu’ (noch hoop noch vrees) werd op de belforttoren aangebracht. 
In tegenstelling tot wat soms gezegd wordt, verwijst deze spreuk dus niet naar de ‘eigenzinnige en dappere’ Aalstenaar, maar wel naar de onderdanigheid van de stad aan haar vorst! 
Aalst was toen duidelijk geen rebelse stad, en ook het protestantisme kreeg, in tegenstelling tot Gent of Oudenaarde, weinig voet aan de grond in deze roomsgezinde stad.

Nog in 1677 vond een gevecht plaats op de Aalsterse Grote Markt tussen Franse en Spaanse soldaten. De Aalstenaars hielpen om de Franse troepen te overmeesteren. 

In de 17de en 18de eeuw bestond ook een innige verbondenheid tussen belangrijke notabelen van het Land van Aalst en de Spaanse kroon. De markiezen van Lede bijvoorbeeld dienden generaties lang in het leger van de Spaanse koningen. Zo was Jean-François Nicolas de Bette (1667-1725), markies van Lede niet enkel hoogbaljuw te Aalst en Geraardsbergen (= waakte over het naleven van de wetten en bestrafte de misdadigers) maar ook luitenant-generaal van het Spaanse leger en zelfs onderkoning van Mallorca voor koning Filips V.

Hij was tevens "Grote van Spanje 1ste Klas" (Rico Hombre) (= behoorde tot de Kroonraad en mocht - als "1ste klas" - de koning spreken en aanhoren met bedekt hoofd!). Hij vocht tegen de Oostenrijkers en de Moren en veroverde o.a. Sicilië en Ceuta voor Spanje. De laatste functie van Jean-François Nicolas de Bette was voorzitter van de opperste krijgsraad van het Spaanse Rijk. Hij werd begraven in het klooster van Sint-Andreas der Vlamingen in Madrid.

We verlaten de Grote Markt door de Kerkstraat in te wandelen, richting Sint- Martinuskerk.

Deze kerk was tot 1891 de enige parochiekerk van Aalst en aldus ook het centrum van het religieuze leven van de stad. Karel V bedankte Aalst voor de hartelijke ontvangst in 1550 door vier jaar later een glasraam te schenken voor de Sint-Martinuskerk. Helaas bleef dit kunstwerk niet bewaard. De relatie tussen keizer Karel en Aalst was dus heel wat beter dan die met het opstandige (en stropdragende) Gent!

Overigens was onze stadsgenoot Pieter Coecke van Aelst al in 1537 tot hofschilder benoemd van keizer Karel.

De jaren die volgden waren niet de meest aangename uit onze geschiedenis. Een zeer woelige periode van onlusten, godsdiensttroebelen en oorlogsgeweld putte onze gewesten danig uit. In 1566 bracht de Beeldenstorm een golf van geweld en plunderingen met zich mee. Aalst ontsnapte een eerste keer, maar niet in 1567. Spaanse soldaten plunderden onze stad en bezetten ze gedurende meer dan 3 maanden. In 1568 werden 5 beeldenstormers terechtgesteld en 18 verbannen.




Bronnen :         

Wandeling samengesteld door Tweeti
Verschillende gidsbeurten tijdens erfgoeddagen
’t Gasthys – Stedelijk museum

Erfgoedcel Aalst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.