Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

vrijdag 26 april 2019

Zwert Lowieken

Ge zetj van Oilsjt as ge Zwert Lowieken 'rook' afkommen ... "


Zijn echte naam was Louis De Meersman (° Aalst 1920, + Aalst 1985)


Louis was afkomstig van 't Kerrebroek, en was reeds van bij de geboorte verlamd aan de benen . Hij verplaatste zich in een driewielig gehandicapten wagentje, waarvan het voorwiel via een tandwiel en ketting manueel aangedreven werd, met handgrepen die tegelijkertijd dienst deden als stuur.
Op zijn wagentje was een houten bak geïnstalleerd waarin zijn koopwaar ten toon lag: schoenblink, veters, handborstels, naaigaren enz... 

Louis was een grote liefhebber van wielerwedstrijden en ging zelfs tot Ninove en Geraardsbergen naar wedstrijden kijken.

Wanneer hij ergens binnen ging liet hij zich uit zijn wagentje glijden en sleepte zich alleen op de macht in zijn armen naar een stoel, waarop hij zonder hulp plaats nam. 

Hij was in die tijd overal bekend en geliefd. Hierin zou een paar jaar later echter een grote verandering komen ..
Tussen zijn 25e en 30e jaar werd hij een tiran voor zijn ouders en zus, verteerde het geld van zijn ouders, werkte niet meer en dreef het zover dat na de dood van één van zijn ouders de ander zich verhangen heeft.
Van toen af aan ging het helemaal bergaf en de erfenis van een paar werkhuisjes op Kerrebroek smolten weg als sneeuw voor de zon. 

Iedere normale burger begon hem te mijden omdat hij veelal dronken was en ook nog zijn behoeftes deed in zijn karretje. Hij hield zich nog alleen op met mensen op de rand van de maatschappij die hem duldden omdat hij toch nog kon trakteren van zijn invalidengeld en van het verzekeringsgeld dat hij trok van auto's die hem op de openbare weg aanreden. 

Zwet Lowieken (of ook wel eens 'Voile Louis') zat natuurlijk altijd in zijn invalidenwagentje, zijn zeer vuil kostuum was zijn kenmerk, alsook lange ongeknipte neusharen, meestal snot en kwijl rond zijn neus en mond, en een grote vuile zakdoek die half uit één van zijn broekzakken stak.

Vaak sprak hij kinderen aan met de vraag (eerder bevel) om hem voort te helpen of om hem te helpen de stoep op en af te rijden, maar meestal gingen die snel lopen van schrik !

Waarna er dan uiteraard een hele scheldtirade volgde …

Tot zijn beperkte vriendenkring behoorden ook Poesjkapelle en Sneeuwwitje (een ander randfiguur van aan de Vijfhuizen waar hij nog een tijdje mee heeft samengewoond).

Zijn zus, die in de Meuleschettestraat woonde, weigerde om hem nog binnen te laten sinds die tijd.
Uit protest plaste hij dan vanuit zijn wagentje op haar deur.

Hij werd in januari 1985 aangereden op de Gentse Steenweg en overleed ter plaatse aan de opgelopen verwondingen.

Zwet Lowieken is, net als Poesjkapelle, een vaak uitgebeeld figuur tijdens de carnavalsdagen. Van 'het koppel' werd trouwens ook een lied gemaakt. Klik en luister : 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.