Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 30 april 2019

Koningin Astridpark - 't Klein Parksken

Het Koningin Astridpark zegt U ? Nog nooit van gehoord ? Dan bent U zeker niet van de streek ...
Vraag dan aan de eerste de beste Aalstenaar eens waar 'het klein parksken' is, men zal je zeker onmiddellijk de juiste weg kunnen tonen.


De oorspronkelijke benaming was het 'Duivekeetpark'. De naam 'Koningin Astridpark' is er gekomen sedert 19/10/1948, en dit ter nagedachtenis van Koningin Astrid. De plechtige inhuldiging van het park vond plaats op donderdag 21 juli 1949 (op de Nationale Feestdag)

Astrid Sofia Lovisa Thyra (Stockholm, 17 november 1905 – Küssnacht am Rigi, 29 augustus 1935) was hertogin van Brabant, prinses van België, prinses van Zweden, vrouw van Koning Leopold III. Zij was de vierde Koningin der Belgen en de moeder van prinses (latere groothertogin) Josephine-Charlotte, Koning Boudewijn en Koning Albert II. 

Het klein parksken is dé plaats waar de meeste Aalstenaars wel al eens doorgelopen hebben. Het is de verbinding tussen 't stad en de Koolstraat. Het is niet heel groot, akkoord, maar het is een heel gezellig parkje, voor diegenen die wat nood hebben aan een ogenblikje rust en kalmte. ''t Klein Parksken' is ook de officiële straatnaam geworden voor wat vroeger de 'Vijverstraat' was.

De beslissing tot aanleg van dit park werd genomen op de gemeenteraad van 30 december 1938. In 2018 mogen we dus reeds de 80ste verjaardag vieren van dit park!  
Het klein parksken - kaart van 1950
Na de bouw van een kaartershuisje in het 'groot park' kon ook het 'klein parksken' natuurlijk niet achterblijven. Neen, enkele jaren na de bouw van een kaartershuisje in het stadspark, werd in 1948 een nieuw huisje opgericht in ’t klein parksken.





Dit kaartershuisje was identiek aan dat van het stadspark, alleen was er hier ook nog een open bollersbaan achter gelegen.
Het werd opgericht door aannemer Keppens voor de prijs van 89.543 frank.
Soms kwam men hier wel eens 'gevaarlijke situaties' tegen, zoals het artikeltje uit 'Vies Oilsjt' van 01 maart 1977

Dit gebied (onder andere) werd vroeger regelmatig overstroomd door de Siesegembeek, wegens de lage ligging, en het ontwerp van L.Breydel voorzag dan ook in de afbraak van enkele krotwoningen, om dit probleem in elk geval al te kunnen elimineren.

Dat de Siesegembeek ook zijn nut bewezen heeft, blijkt uit info van bewoners van de Duivekeetstraat zelf, die uitleggen dat er vanuit het park blijkbaar een lang riooldeksel was, dat leidde naar de overdekte Siesegembeek. 
Dit werd een toevluchtsoord voor de omwonenden tijdens de luchtalarmen in de oorlog 40-45. 

Hierbij een foto van de Siesegembeek, die nog eventjes … boven water kwam … bij de afbraakwerken van de Couverture.


Vroeger, toen de kinderen nog buiten speelden, werden er vaak heuse competities gehouden met die van ''t groot park'.

Voetbaltornooien, loopwedstrijdjes, ... en natuurlijk ook wel de onvermijdelijke vechtpartijtjes, want 'neen, die van 't groot park zijn beter, en ... neen, dat zijn die van 't klein park …

Het uitzicht in de buurt van het park is de laatste jaren ook heel sterk veranderd. De Aalstenaars kennen hoogstwaarschijnlijk allemaal wel nog de carnavalswerkhallen - de Couverture - waar de Aalsterse carnavalsgroepen vroeger hun onderkomen hadden.

Dit gebouw was oorspronkelijk een textielwarenhuis. Het achterste gedeelte (Schoolstraat) werd gebruikt voor tentoonstellingen, en ook Nonkel Bob heeft er ook ooit een televisieopname gedaan. Handbalclubs Sparta, Okapi en Rosis trainden in deze gebouwen. Iedereen zijn pollen zagen pekzwart van de achtergebleven machineolie van de weefgetouwen.

Later werden hier ook de prinsenverkiezingen en de jaarbeurs gehouden. Op het ogenblik dat deze laatste verhuisde naar 'de Kapiteintjes' aan de Keizershallen, stopten de meeste activiteiten.  Na de verhuis van de stadsfeesthalle (we spreken hier over de jaren '60) mochten de carnavalsgroepen er hun intrede maken. Eerst was slechts een gedeelte beschikbaar voor de carnavalisten, dan de volledige hallen, en uiteindelijk zelfs de voorbouw.  Beneden werd geverfd (de indringende verfgeuren zullen velen nog wel kunnen herinneren), en de eerste verdieping (''t zolder') werd gebruikt als isimokot (waar de artiesten de isimokoppen in vorm brachten). Van veiligheidsvoorschriften was toen nog niet echt veel sprake ... er werd geverfd, gelast, ... en dat alles onder 'den drip' van de regen, die binnengutste langs het kapotte dak.

De couverture was een verplicht bezoekpunt voor de Aalsterse scholen, die er tijdens de aanloop naar carnaval maar wat graag heen gingen om de wagens in opbouw te kunnen bewonderen. Rustpunt na het bezoek was dan 't klein parksken, waar de scholieren nog wat konden ravotten (en de verfgeuren en de isomobolletjes uit hun jassen kloppen) alvorens terug naar school te keren.

Ge zetj van Oilsjt as ge ... 'mé de Floeren toidens zen campagnejoor in de oude couverture het kot van de Lodderoeigen volledig oeverplekt hetj me affiches van de Floeren ... en doormei natierlek 'de generool' vriet kwoot gekreigen hetj ...' (sic Peter Bassleer via Fb)

De betonnen overkoepeling was de eerste van dit type, en was dus 'een begrip' in Aalst. In 2012 ging dit gebouw volledig tegen de vlakte.

De laatste jaren (vooral vanaf 2013) heeft men in de buurt jammer genoeg wat overlast (vandalisme, lawaai, ...). Sedert die overlastproblemen werd in de buurt besloten om op regelmatige basis activiteiten in te richten (barbecue, ...). Daardoor ontstond een enthousiaste buurtwerking, die elk jaar meer en meer bewoners bereikt. 

In 2016 kwam het parkje ook even in het nieuws omdat er een heuse plaag bleek te bestaan van 'doodgereden padden'. Buurtbewoners troffen in de maand maart 2016 heel wat doodgereden padden en andere amfibieën aan, en daarom vroeg buurtbewoner en gemeenteraadslid Caroline De Meerleer (N-VA) aan alle bestuurders en buurtbewoners om extra oplettend te zijn, zeker vanaf valavond.

De padden ontwaken in die periode uit hun winterslaap en trekken massaal naar de centraal gelegen vijver om zich voor te planten. Dit zorgt voor een gevaarlijke tocht van de gazons naar de vijver, omdat ze hier de straat moeten voor overstreken. Het aanzuigeffect (vergelijk met een voorbijrijdende vrachtwagen) zorgt er voor dat het voor de arme beestjes heel vaak slecht afloopt.

Het is vrij uniek dat in een stedelijke omgeving zo'n verscheidenheid aan amfibieën terug te vinden is, en daarom werd besloten om deze dieren een handje helpen. Bestuurders wordt gevraagd om het wat voorzichtig aan te doen voor wat betreft de snelheid. Speciale 'opgelet, padden' plaatjes werden geplaatst. Maar dat 'handje helpen' werd ook letterlijk genomen, en dus gingen de buurtbewoners op pad om de beestjes te helpen oversteken.

Padden veilig helpen oversteken is één. Maar daarmee is de overige overlast jammer genoeg nog niet verdwenen.

In juni 2017 uiten de bewoners hun ongenoegen in een open brief, gericht aan schepen van leefmilieu en Jeugd Iwein De Koninck. De buurt wil op deze manier de verantwoordelijken, de media en de burgers op de hoogte brengen van wat er zich afspeelt in de buurt.

Hierbij de integrale brief :

>>> 
Geachte Schepen I. De Konick;

Uw laatste nieuwsbrief, ook al is deze door een bepaalde pers omschreven als zijnde een noch mossel noch vis uitspraak die moet gezien worden als een echt tjeven verhaal.

Voor ons is het een moedige daad, want als wij in Aalst in zulke toestanden zijn verzeild geraakt dan kan dit alleen maar door het falen van het politiek leiderschap van het college, dat ons doet denken aan Brusselse toestanden, waar politici alleen nog in de weer zijn om hun cumuls, bijverdiensten en foto’s in de krant of op TV.

Laten wij kijken naar carnaval; waar wij niets afdoen van het evenement “wereld erfgoed”.
Maar als wij moeten vaststellen dat er telkens in het centrum van de stad 90 a 120 ton vuilnis moet opgeruimd worden; gaande van autobanden , zetels, matrassen enz. Dan moeten wij toch vaststellen dat hier iets  fundamenteel aan het   mislopen is. Als daarbij wildplassen er schering en inslag blijft en dit niet alleen aan gevels; struiken en afsluitingen maar tot in brievenbussen van de burgers toe, dan moet het ons toch niet verwonderen dat de bewoners er zoveel mogelijk afwezig willen zijn tijdens de carnaval dagen en dat 2/3 der handelszaken er hun deuren gesloten houden uit schrik voor vernielingen en/of vervuiling.      NB :Laatst met 7 op een rij voor onze deur en de politie stond erbij en keek er naar…  

Dit alles is in schrille tegenstelling met de beschikbare middelen als daar zijn : de politie, de ondergewaardeerde gewestwachters gewapend met gans gas-arsenaal. Wanneer uw burgemeester dan schrijft in zijn NVA-brief van februari jl;”Sinds de invoering van de gas-boetes(in december 2015) waren er al 37 gas-vaststellingen rond vuilnis (10 zwerfvuil en 27 sluikstorten) “    Hoeveel verantwoordelijken moeten er dan in Aalst rondgelopen hebben met gesloten ogen, heeft Vera hiervoor dan zoveel jaren gevochten in de gemeenteraad? Of is er hier duidelijk een gebrek aan daadkracht vanwege het bestuur? Als gij ook schrijft dat er 7.549 PV’s in totaal opgemaakt werden in 2.016 in het kader van het GAS-verkeer dan moet men durven bedenken dat het hier gaat om ongeveer 38 PV’s per verantwoordelijke op jaarbasis, of circa 3 per maand  dient er hierom nu worden gelachen of geweend? 

De hoofd oorzaak van dagelijkse vervuiling is wel dat maar 5% VAN DE BEVOLKING de groene bak gebruikt! Het daarin voorbestemd organisch vuil belandt in de gele zak, de zijberm of wordt clandistien gestort in de afvalbakjes en zowat overal. Het weze ook duidelijk dat er overal muizen- en rattenplagen op komst zijn, duidelijk nu al waargenomen in ons park en in Herdersem. Om hier een eind aan te stellen is er maar een middel:
– maak uw gele zak doorschijnend, geef de ophalers stickers om te plakken bij misbruik en doe de wijkpolitie(gewestwachters) verplicht optreden  bij elke overtreding en doe ze telkens verbaliseren in het kader van het GAS-reglement. Tot slot volgend voorstel:
durf in persoon liefst vergezeld van leden van het college het “Klein Parksken “ bezoeken om vaststelling te doen van de miserabele toestand van de vijver en van de slechte staat der paden, dan krijgt U er zeker stemmenwinst volgend jaar. 

Met eerbied,       W. VAN DAMME

<<< 

Later op de maand werd besloten dat het parkje uiteindelijk een dringende en grondige opknapbeurt zou krijgen. De toestand van het park (en dan vooral van de aanwezige speeltoestellen) bleef nog steeds het onderwerp van gesprek. Ook de toenemende massa 'hangjongeren' en dus ook het onveiligheidsgevoel neemt toe.

Schepen van leefmilieu en jeugd, Iwein De Koninck, verklaart in juni 2017 dat men inderdaad het klein parkje 'in zijn geheel' aan het bekijken is. Er zullen nieuwe en andere speeltoestellen komen, die samen met ecologische ingrepen en meer kleur en bloemen in het park moeten zorgen voor een aangenamere, en vooral ook veiligere sfeer. Suggesties en opmerkingen van buurtbewoners worden kort opgevolgd, aldus de schepen van stadsvernieuwing Ann Van De Steen.

In 2013 is er , zoals eerder vermeld, al eens een project 'overlast Koningin Astridpark' geweest om hondenpoep, drugs, sluikstorten en zwerfvuil aan te pakken, en om een positief contact te maken met de aanwezige jeugd. De overlast verminderde toen. De gemeenschapswachten en het team van het groenonderhoud zorgden toen samen voor een beter imago en sfeer, maar blijkbaar zijn er toch nog meerdere inspanningen nodig. 
Op 1/8/2017 kwam dan de heuglijke mededeling 'De speeltuigen in 't klein parksken zijn geplaatst. Hier en daar nog wat afwerking, en de kids kunnen weer onbezorgd, op een veilige manier, hun gang gaan' (sic. Caroline De Meerleer - NVA)
En in 2018 werd ook werk gemaakt voor de minder mobielen. Het goede nieuws was dit keer voor de rolstoelgebruikers en de mensen die niet zo goed te been zijn, maar toch het klein parksken een bezoekje zouden willen brengen. De stad liet de paden betonneren en het park werd eens deftig 'opgekuist'.
In de paasvakantie 2018 was de officiële heropening, maar al gauw ging het parkje opnieuw dicht, toen bleek dat de nieuwe betonpaden zo'n 15 centimeter boven het gras uitstaken, wat niet zo'n veilige situaties met zich meebracht natuurlijk.
Een maand later konden de poorten van het parkje opnieuw open, en deze keer zou het 'definitief' zijn.



Bronnen 

HLN Regio 31/3/2016 : Padden doodgereden aan koningin Astridpark 
Aalstonline.be  
Goeiedagradio nieuwsfeed juni 2017 
Persregiodender (Twitter : @persregio) 
Geschiedenis der straten van Aalst, door Jos Ghysens 
Fb pagina 'ge zetj van Oilsjt' 
Archief AKV De Lodderoeigen 
Digitaal Krantenarchief-Stadsarchief Aalst, De Gazet van Aalst, 10juli 1949, p 3 
Facebook aalst.tv 1/8/2017
Kaartershuisje 1980, foto A. Schollaert, via Made in Aalst
Foto niveauverschil : Rutger Lievens in HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.