Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

donderdag 25 april 2019

Aalst in stripverhalen



Dat Aalst een sjarmante stad is 'om in te kaderen', dat is al lang geweten. Maar wisten jullie dat onze stad ook in enkele stripverhalen mag figureren ?



Zo is bijvoorbeeld in het Jommeke album 268 de inspiratie in ons eigen Aalst - of all places -  gezocht en gevonden.

'Prins Carnaval' is de titel van het 268e stripverhaal van Jommeke, en als je dat weet is de link met carnavalsstad Aalst natuurlijk heel snel gevonden. De reeks wordt getekend door Studio Jef Nys. Het bewuste 'Aalsterse'' album verscheen op 5 februari 2014.
Het verhaal : In Zonnedorp wordt een Prins Carnavalverkiezing gehouden. De elf leden willen een nieuwe kandidaat voorstellen om het volgende jaar de functie van Prins Carnaval te vervullen. Maar er duikt een probleem op, want er is niemand meer beschikbaar. 
Gelukkig komt er snel een oplossing want Flip stelt zich als kandidaat. Wanneer Anatool het nieuws in de krant leest, ziet hij een geweldige kans om tot bij het geld in het gemeentehuis te geraken, en hij stelt zich dan ook maar kandidaat, waardoor een preselectie zich opdringt. Het carnavalscomité beslist dat beide kandidaten een stoet mogen organiseren, en diegene met het meeste volk achter zich wordt dan de winnaar. De strijd barst in alle hevigheid los.




Op onderstaande tekening van de georganiseerde stoet uit de strip, 
worden verschillende groepen uit Aalst in de aandacht gebracht. 
De wagen zelf is geïnspireerd op de wagen van ‘AKV Possensje’ uit 2012 …  zie maar :
De ‘Voil Jannet’ lijkt dan weer heel erg op de creatie van ‘AKV De Steinzoel’n’ uit hetzelfde jaar.  
En dan is er natuurlijk nog de ‘tijdloze’ reus Iwijn van de al even tijdloze ‘Stopnoilekes’ 

De toren op de achtergrond kan trouwens ook perfect doorgaan als onze 'tettentoeren', niet ?
De bovenstaande foto’s komen van de blog van Carnavalaalstkoentje. Jullie moeten deze zeker eens bezoeken (en bestuderen) voor alles wat met Carnaval Aalst te maken heeft ! De link kunnen jullie terugvinden in de rechterkolom van deze blog.

Maar er is natuurlijk meer : niet alleen Jommeke heeft ooit vertoefd in Aalst.

Ook 'rechtstreekse concurrenten' Suske en Wiske waren hier ooit te gast, zij het dan niet in 'officiële versie', en heeft de geestelijke vader het zeker allemaal nooit zo geplanned. Na de bekendmaking dat de tekenaar van Suske en Wiske (Willy Vandersteen) zich tijdens Wereldoorlog II ook bezig bleek te houden met het tekenen van cartoons voor de Nazi's, hebben de Aalsterse carnavalisten deze gelegenheid natuurlijk niet aan zich laten voorbijgaan, en kwamen ze op de proppen met de uitgave van een 'nieuwe strip'. 

De groep 'Zaat' bracht in 2011 dan ook, zij het dan wel in heel beperkte oplage,  'De Jammerende Joet' uit. 
Op de achterzijde van de strip bleek de serie ook nog te bestaan uit 'De Zoagende Zigeiner', 'De gezellige Gaaskoamer', 'De rotte roma', 'vontieren in Auswitch' en 'De kollaboreirende kaproeng' ...       
Of deze uitgave door iedereen even hard gesmaakt werd, daar heb ik persoonlijk mijn twijfels over, maar het is wel op deze manier dat Suske en Wiske toch ook 'een band' hebben gemaakt met Aalst. Laat dit in elk geval ook een bewijs zijn dat de 'jodenperikelen' die we dit jaar (2019) tijdens de stoet meemaakten zeker niet nieuw zijn. 

En het is zeker nog niet alles. In 2012 kwam het nieuws dat twee Aalstenaars een nieuwe strip op de markt zouden brengen, met als hoofdpersonage een leerkracht. Daardoor is ook meteen het doelpubliek verklaard.

De twee stadsgenoten, Dieter Walckiers en William Pensaert kwamen op de proppen met 'Herman Verkrijt', een strip over een wel heel 'foute' leerkracht. De fans kunnen sedert 2011 de avonturen trouwens volgen op stripster.nl, waar de heren een regelmatig terugkomende verschijning zijn.

Bij wijze van promotiestunt hadden de twee verschillende schooldirecties gebeld. Ze deden zich voor als ongeruste ouders, die de directie wouden meden dat de leraar zijn boekje nu wel echt te buiten was gegaan, en dat er dringend actie nodig was. Bijna alle directies hebben hen een antwoord gestuurd, en volgens één bepaalde school waren er ook al eerder problemen met de genoemde leraar, waarna heel verontschuldigend ook 'de gepaste acties' werden beloofd.
Een interview met de heren is terug te vinden via het zoekmenu op stripster.nl

Dat het succes niet alleen in eigen land blijft, blijkt uit het feit dat de afdeling Neerlandologie van de Poolse Universiteit ook op de fratsen van de leraar was terechtgekomen, en besloot om er ook een Poolse versie van uit te geven.  Oilsjt, en vooral Herman Verkrijt, goes 'international' dus.

  

En dan … over een échte 'international' gesproken. 


Het is geen Aalstenaar, daar moeten we meteen eerlijk in zijn, maar toch haalde de wereldberoemde 'Morris' zijn inspiratie voor bepaalde figuren uit de Lucky Luke serie uit zijn Aalsterse verleden. 

Ik bespreek deze beroemdheid op een aparte pagina. 

Wil je er meer over weten (heel interessante uitleg!), vlieg dan als de wind naar : https://oilsjtgoistad.blogspot.com/2019/04/morris-maurice-de-bevere.html




Bronnen

- Jommeke (eigen bericht + Carnavalaalstkoentje)
- Suske en Wiske (eigen bericht)
- Verkrijt (Het Nieuwsblad 19/03/2012)
- Morris (eigen bericht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.