Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zaterdag 7 november 2020

Wijk 2 : Watertorenwijk

Afbakening: Parklaan, Rond punt Haring, Leo De Béthunelaan, Sint-Jobstraat, Kalfstraat, Zonnestraat, Houtmarkt (zoals trouwens ook gebruikt wordt door Ruimtelijke Ordening)



In 1893 stond de buurt rond de huidige Sint-Camielstraat gekend als 'De Congo'. In De Denderbode van 23 juni omschreef men het als "een waar mestplein, het ene mesthoopje ligt bijna neven het ander en verspreidt een onverdraaglijke stank van afval en verrotting”. 

De Postweg werd in 1900 veranderd in Sint-Camielstraat, naar de Sint-Camilliusschool. Deze school werd in 1896 genoemd naar de patroonheilige van Camille Liénart, de zoon van de financierder van deze jongensschool. 

Zeker sedert 1815 is de Geraardsbergsestraat gekend onder deze benaming. In 1925 werd fietsenfabriek De Brauwer (gekend van onder andere Cycles Nerva, Fanny, Mylord) er opgericht. Deze bleef tot 1965 actief.

In de afspanning 'In den Haring', net buiten het stadscentrum gelegen, werden de paarden van de reizigers “afgespannen” en verzorgd. Zowel stedelingen als bezoekers konden er ook terecht om er gewoon iets te drinken. De naam van deze in 1953 afgebroken afspanning wordt nog steeds gebruikt voor het rondpunt bij het binnenrijden van Aalst.
Laat het dus duidelijk zijn dat deze benaming niets te maken heeft met een eventueel vroeger aanwezige visvijver of dergelijke. 

De naam Eikstraat kwam er na een beslissing van het schepencollege van 22 december 1932.

Na de Tweede Wereldoorlog werden straten (nieuwe en reeds bestaande) in vele gevallen genoemd naar personen of gebeurtenissen die van belang waren tijdens de oorlog. Zo werd in 1946 een stuk grond aan de Watertorenstraat omgevormd tot Hugo Lefèvrestraat, naar de politieagent die tijdens de oorlog werd aangehouden en overleed in een Duits concentratiekamp in 1945.

De vroegere Schorrestraat (gekend sedert 1711) werd omstreeks 1879 omgevormd tot Scherreveldstraat.

In 1871 werd in het verlengde van de Hoogstraat de Sint-Janstraat aangelegd.
Deze maakte dus de verbinding tussen de Zonnestraat en de Felix De Hertstraat. 

De Louis-Paul Boonstraat is eigenlijk een gedeelte van de Sint-Camielstraat dat sedert september 1979 ingericht werd als woonerf. Dergelijk woonerf zou kinderen de kans moeten geven op straat te spelen, en om meer groen in de stad te krijgen, en de straat verkeersarm of –vrij te maken. Vanwege van het sociale karakter van de werken van Boon werd geopteerd om hem te eren met een straat in een volkse wijk in het Aalsterse stadscentrum.

Zoals meerdere straten binnen deze wijk kreeg ook de Osbroekstraat op het einde van de jaren ‘20 van vorige eeuw haar definitieve naam.

Anna Snel, het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van de stad Aalst woonde hier tot 1937. 

Het kerkhof dat momenteel gebruikt wordt, werd in februari 1867 ingewijd. Het oude – aan de Dendermondsesteenweg gelegen – kerkhof werd hierdoor vervangen. 

Over de kerkhoven in Aalst is HIER meer te lezen.

De Diepestraat (die aanvankelijk gekend was als de Hollestraat) kreeg die naam omdat het hier om een door de natuur gevormde straat of weg ging. Deze lag in 1878 nog een meter dieper dan de omliggende velden, en had dus wel eens te kampen met een ongevraagd modderbad. In 1933 werden er door de S.M. Goedkope Woningen voor Gewest Aalst 25 huizen gebouwd.

De eerste watertoren werd in 1927 in gebruik genomen.

Eén van de er rond aangelegde straten werd de Watertorenstraat genoemd. De inhuldiging van de watertoren in juli 1927 ging gepaard met allerhande feestelijkheden, zoals het opstijgen van een luchtballon op de Albrechtlaan.

Kranten uit die periode zoals De Volksstem geven een verdere kijk op de watertoren zelf.

Alles bij elkaar had het bouwwerk 556.000 frank gekost. Onder leiding van de Gentse ingenieur Lamont hadden 20 arbeiders aan de 40 meter hoge toren gewerkt. Het waterreservoir had met zijn hoogte van acht meter en diameter van 15 meter een inhoud van 800 kubieke meter en wie van de begane grond tot het reservoir wou geraken moest ongeveer 200 treden nemen. Op 14 september 1927 waren er reeds 1250 abonnementen die samen gemiddeld 650 kubieke meter water per dag verbruikten. De prijs van het water bedroeg 2,25 frank per kubieke meter.

De huidige watertoren werd eind jaren ’50 gebouwd ter vervanging van de verouderde toren. Meteen werd ook de opslagcapaciteit verhoogd om zo aan de toegenomen vraag naar water te kunnen voldoen. 

Sedert eind 2016 is de watertoren prachtig verlicht. Het ontwerp hiervoor werd gemaakt door de Franse lichtarchitect Guilllaume Joel.

Het grootste deel van deze regio valt ook onder de zogenaamde ‘Ajuinkouter’.
Hierover is HIER meer te lezen.

Dé grote trekpleister van deze wijk is natuurlijk het stadspark. 
Over het park is HIER veel meer te lezen.

Er valt natuurlijk heel wat meer te vertellen over deze wijk, en dus wordt deze inleidingstekst op regelmatige basis aangepast met links naar andere artikels.

Alle straten van deze regio alfabetisch gerangschikt

Acaciastraat - August Marcelstraat - Burgemeestersplein - De Vilanderstraat - Diepestraat - Dokter André Goffaertsstraat - Eikstraat - Erembodegemstraat - Eugeen Bosteelsstraat - Eversweg - Felix de Hertstraat - Frans Blanckaertdreef - Frédéric Van der Nootstraat - Geraardsbergsestraat - Herman De Vosstraat - Hoezekouterdreef - Hoezestraat - Hugo Lefèvrestraat - Ijzerenwegstraat - Kareelstraat - Kerkhof - Kerkhoflaan - Kleine Hoezekouter - Korte Sint Janstraat - Leo de Béthunelaan - Lokerenveldstraat - Louis Paul Boonstraat - Maanstraat - Marcel De Bisschopstraat - Osbroekstraat - Parklaan - Scherreveldstraat - Sint Janstraat - Sint Jobstraat - Sint Kamielstraat - Spechtmeersstraat - Stadspark - Stefaan De Jonghestraat - Watertorenstraat - Zavelput     

Bronnen

zoals vermeld in de artikels waar naar gelinkt wordt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.