Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zaterdag 14 november 2020

Cindy Nelson (Gonda / Cindy / Jocy /Laura D.)

We kennen ze ondertussen als Cindy Nelson, maar de dame in kwestie werd op 26 februari 1957 in Aalst geboren als Gonda De Brucker.  
Ze trad op onder de achtereenvolgende namen Gonda, Cindy, Jocy, Laura D. en, sinds 1982 onder de naam Cindy Nelson.

Ze is getrouwd met Romain De Smet (de Meng), die eerst gitarist was bij ‘The Mings’ en later bij ‘Sandy and the Voodoos’. Later werd hij componist en producer.
Ook Romain is een Aalstenaar en gezien Cindy van Nieuwerkerken afkomstig is, blijft het een gezellig ‘Oilsjters’ onderonsje.

Gonda nam, samen met haar vriendin Gonda Peerlinck, op zeer jonge leeftijd deel aan zangwedstrijden. Gezien ze dezelfde naam hadden, was de keuze snel gemaakt en de groepsnaam werd dus De Gonda's. Zangwedstrijden werden toen onder meer gehouden in de Marcelinoclub.

De twee Gonda’s wonnen verschillende van die wedstrijden, niet in het minste door hun fantastische vertolkingen van het onvergetelijke ‘Mammy Blue’.

Toen het duo uit mekaar ging, bleef 'onze Gonda' zingen en zo kwam het dat ze tijdens een schoolfeest op haar school, waar ze ook enkele liedjes ten gehore bracht, ontdekt werd door een zekere Octaaf Boone, een bekend orkestleider uit Aalst. 
Voor ze het goed en wel besefte werd Gonda zangeres bij het orkest ‘The Actif Club’. 

De naam Gonda werd niet spectaculair genoeg bevonden en de artiestennaam werd Cindy
Bij dit orkest was ze zeker op haar plaats. The Actif club was toen één van de beste dans- en showorkesten uit de streek, en mensen met jarenlange ervaring in de muziekwereld ontfermden zich over dit jonge talent. 

Langzaam aan kwam de naam Cindy in de belangstelling en het bleef daarbij niet bij Nieuwerkerken of Aalst. 

Eén van de negen orkestleden was Romain De Smet en... hij was ook full time muziekproducer
Er volgde dan ook snel een plaatje en reeds op haar vijftiende had ze een eerste grote hit te pakken met 'Scoubie-doubie-dam dam'.


De hitparade was op dat moment nog wat hoog gegrepen maar een eerste televisie-optreden in het programma Singe Sange Jo was wel een feit. 
Het was Robert Schröder die het origineel van dit lied componeerde in 1970, en samen met zijn band The Attraction met veel succes vertolkte.
De originele (Zuidafrikaanse) titel van het lied was Scooby Dooby Dum Dum Day en het behaalde de 4de plaats in de LM Hit Parade. 

Het singletje werd al snel opgevolgd door 'Hasta La Vista Manana', waarmee ze de tweede plaats haalde in de Vlaamse Top 10.


Het lied kwam op een goed moment uit. Radio Atlantis was toen in de ether en het plaatje viel goed in de smaak van de dj’s, zodat men het enorm veel draaide. Gezien heel veel mensen toen op dit kanaal afstemden, en ook de BRT pro-Cindy was, was het logisch dat het nummer een groot succes werd. 

De fanmail was navenant … de brieven kwamen vooral van tieners, en er zaten natuurlijk wel enkele liefdesbrieven en huwelijksaanzoeken tussen. 
Alle brieven, van de eerste tot de laatste, werden beantwoord.

In 1974 maakte ze even een zijsprongetje en kende veel succes in Duitsland met 'Morgen ist vielleicht zu spät’. Dat werd uitgebracht onder de naam Cindy Cinderella.

In dat jaar trad ze samen met de sukseszanger Freddy Breck op en dat vond onze Aalsterse schone natuurlijk reuze.
Wel vond ze het jammer dat ze steeds als ‘opwarmertje’ moest fungeren en dat de meeste mensen dus zeker niet voor haar kwamen.
Dat veranderde dan ook later dat jaar. Voortaan zou ze optreden met haar eigen formatie van 6 muzikanten. 

Er volgden nog 11 hits in Vlaanderen en ze haalde topnoteringen in de Vlaamse top 10.

Met het nummer 'Ik ben zo verliefd' stond ze in 1974 gedurende 7 weken op de 1e plaats.


'Een avontuurtje' hield het  een klein jaartje later twee weken vol op de nummer 1.


'Sweetheart my darling' stond maar liefst tien weken op de eerste plaats.


Het franstalige (de titel althans)  'A la bonne heure' vertoefde zeven weken op de gegeerde eerste plaats.


Verder kende ze nog veel succes met 'Alleen' (twee weken op de eerste plaats), 'Weet je nog wel' (zeven weken op de eerste plaats) en 'Het verloren paradijs'. 

Haar carrière liep als een trein en in Vlaanderen verwierf ze de naam 'Prinses van het Vlaamse lied'.

Aalst was fier natuurlijk, en zeker al omdat ze ook haar ‘roots’ niet vergat en ook bijvoorbeeld op de Sint Annafeesten en andere bijeenkomsten kwam optreden. 
Daarenboven trad ze wel eens op met ‘Irish Coffee’, de groep rond William Souffreau.

Vanaf 1976 begon de Vlaamse lied aan succes in te boeten en begon ze in het Engels te zingen. 
Ook de singles 999 Emergency en My guy, een cover van de grote hit van Mary Wells,  kenden succes en stonden elk gedurende acht weken in de BRT Top 30. 
Hier de beide liedjes.


Onder de naam Jocy nam ze, samen met John Terra, het duet 'Baby I love you' op.
In 1976 stapt John bij Klüger op. De overgang van Studio Madeleine naar de nieuwe Studio Morgan had John slecht verteerd. In de nieuwe studio werd hij te vaak geconfronteerd met kinderziektes, een nieuwe studio eigen. Dat stoorde hem als perfectionist in zijn manier van werken. John stapt over naar Philips en komt bij hun producer Romain De Smet terecht, die van BASF was overgekomen en in de tijd samenwerkte met zangeres Cindy, met wie hij enkele niet onaardige singles opneemt in de studio's van Sylvain Tack …  en het nieuwe gelegenheidsduo werd geboren.


In de ‘Joepie’ van 16/7/1979 wordt beklemtoond, dat ze enkel op het podium een paar vormen. Volgens John wordt er maar al te vaak verondersteld dat als een jongen en een meisje samen zingen, er altijd sprake is van een liefdespaar. Hijzelf voelde zich nog te jong om zich te binden, en de grote hoeveelheid werk (hij had toen ook de leiding over een boetiek) stond wat in de weg van een serieuze relatie. Ook Gonda was alleen toen, maar tot een koppel kwam het dus niet. 

Ze vertrok voor een aantal maanden naar Engeland om bij een van de BBC-orkesten te zingen. 

Samen met Liliane Saint-Pierre zong ze in 1980 het kerkspektakel 'Jezus', en 1981 nam ze deel aan de preselecties van het Eurovisiesongfestival. In het programma Eurosong werd ze jammer genoeg uitgeschakeld. Het was Emily Starr die ons dat jaar zou mogen vertegenwoordigen met het liedje 'Samson'. Ze werd 13e met 40 punten.

Hetzelfde jaar bracht Cindy ‘the lion sleeps tonight’ uit, wat in 1961 al een grote hit was geweest voor The Tokens.


In het voorjaar van 1982 had ze met 'Young and in love' opnieuw een hitje en stond 9 weken in de BRT Top 30.

Dat jaar trok ze naar de Verenigde Staten waar ze opleiding genoot aan het Berklee College of Music en ze ging er onder de naam Cindy Nelson zingen in de voorprogramma's van grote Las Vegas-shows. 

Bij haar terugkeer behield ze haar nieuwe artiestennaam en scoorde nog kleine hitjes met Move me (1982), Chemistry (1983) en How sweet it is (1984). 

In 1983 nam ze als lid van de Belgische ploeg deel aan de Knokke-Cup en behaalde er de tweede plaats.

Bij de heropbloei van het Vlaamse lied in 1989 nam ze opnieuw enkele Vlaamse platen op maar behaalde er weinig succes mee. 
In het begin van de jaren 1990 sprong ze op de kar van de house- en acidhype van dat ogenblik en ze had onder de naam Laura D. enkele hits met 'Be Alright' en 'Please don't go'




Ondertussen zorgde ze ook voor de begintune van Windkracht 10
Deze reeks speelde zich af in het 40e Smaldeel Heli van de Belgische Luchtmacht op de Basis Koksijde (B Koks). Geniet nog even mee van ‘Always a tiger’.


Tussen 1996 en 1999 vertoefde ze in India

Bij haar terugkeer nam Cindy Nelson nog één plaatje op, en had een rolletje als Nachtclubzangeres in Flikken, waar ze mocht samen draaien met onder andere Veerle Baetens en Stefaan De Gand. 

Sindsdien treedt ze enkel nog op met de Cindy Nelson Show Band, bijgestaan door het vijfkoppig orkest van Ramon Smith (haar echtgenoot), in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.
Ramon Smith is eigenlijk het alias van Romain De Smet, Aalsters muzikant, componist en producer.


Bronnen

vlaamsewonderjaren.be/cindy-1957/
showbizzweb.nl
vlaamsevinyl.be/artiest/228/cindy.html
De Voorpost 25/1/1974
imdb.com
Voor Allen 12/5/1973
ultratop.be
peoplepill.com
Joepie 16/7/1979
Cindy – Scoubie-doubie-dam dam : own movie from own single
Cindy – Hasta la vista manana, via Youtube
Cindy – Ik ben zo verliefd, via Youtube
Cindy – Een avontuurtje, via Youtube
Cindy – Sweetheart my darling, via Youtube
Cindy – A la bonne heure, via Youtube
Cindy – Het verloren paradijs, via Youtube
Cindy – My guy, via Youtube
Jocy – Baby I love you, via Youtube
Cindy – The Lion sleeps tonight, via Youtube
Cindy – Young and in love, via Youtube
Cindy Nelson – How sweet it is, via Youtube
Laura D – Be Alright, via Youtube
Laura D – Please don’t go, via Youtube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.