Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zondag 8 november 2020

Deelgemeente : Erembodegem

Erembodegem is de grootste deelgemeente van Aalst, en wordt wordt doormidden gesneden door de Dender. De linkeroever wordt de 'goeie kant' genoemd, de rechteroever ''t soert van oever 't woter'. 
Gemeente van 1187 hectare en 11.804 inwoners, gelegen aan de Dender en de E5-autoweg. Bekend sinds 1146 als "Erembaldengem". 
Eerste bevolkingsconcentratie aan de Dender en de Romeinse weg Elewijt-Asse-Wervik. Sinds 1227 een van 's graven propre dorpen, dat later in het bezit kwam van verscheidene families. De parochie (tot 1602 samen met Teralfene) stond onder patronaat van de abdij van Affligem. De funderingen van de oude kerk (platgebrand in 1582 en 1940) werden opgegraven in 1943 (koor uit de 13de eeuw).

Voorheen landbouwdorp, heden groeiende randstadgemeente met zeer hoge bevolkingsdichtheid en intens spoorforensisme (spoorweg Aalst-Geraardsbergen in 1855). 
Industrialisatie eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Drie recente industrieterreinen aan de E5-autoweg. 

Naast het centrum als eerste woongebied, onderscheidt zich Terjoden en Fonteinbos. Terjoden, aan de grens met Haaltert, vormde een vrij geïsoleerd kerkdorp, gescheiden van het centrum door de spoorweg Brussel-Gent en de E5-autosnelweg. Na de fusie van 1977 werd het gedeelte ten zuiden de spoorlijn Brussel-Kortrijk bij Haaltert gevoegd. Snel groeiende wijken Ronsevaal, Hoek en Roeveld. Geïsoleerd gelegen landelijke gehuchten Ressebeke, Ten Bos en Kluis. De Kapellemeersen aan de Dender lopen door in de Wellemeersen en vormen een interessant natuurgebied.

Het was tot eind 1976 een zelfstandige gemeente. De gemeente werd op 1 januari 1976 opgedeeld; het andere dorp in de toenmalige gemeente, Terjoden werd een deel van de fusiegemeente Haaltert

Bezienswaardigheden

- De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Termuren maakte oorspronkelijk deel uit van het Hof ten Hale. In hét literaire werk bij uitstek van Louis Paul Boon ‘De Kapellekesbaan’ werd deze kapel vereeuwigd. 

- De Sint-Amanduskapel, een bedevaartsoord, geniet al van in de 14e eeuw heilzame krachten door de aanwezigheid van water uit de naburige bron. 
Een wandeling door 2 pareltjes van natuurgebieden zoals de Gerstjens en de Welle- en Kapellemeersen zijn zeker en vast een aanrader.

-  de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk.

Jaarlijks organiseert de levendige en creatieve handelsdekenij in het centrum een drukbezochte topdag.
Zij hebben hun eigen bier, Berghop, met Aalsterse hop gebrouwen. 
In Erembodegem werd vroeger veel hop geteeld. Een voorbeeld van een typisch Erembodegemse hopvariëteit is Loeren. Het is trouwens de hop die ook te zien is in het wapenschild van de gemeente.

In Erembodegem spelen de voetbalclubs FC Doggen Erembodegem en SK Erembodegem.

Er is ook een basketclub in Erembodegem, genaamd BBC Erembodegem. Vanaf november 2016 speelt Lindemans Aalst (Euromillions Volley League) zijn thuiswedstrijden in sportcomplex Schotte, op de site van de vroegere Leerlooierij Schotte.

Tafeltennisclub TTC. Erembodegem is met een zevental ploegen actief in diverse competities.

In Erembodegem zijn 3 muzikale verenigingen:

Koninklijke Harmonie Niets zonder Arbeid, Trouw en Eendracht
Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia
De Terjodenaren

3 toneelverenigingen:

Onder Den Toren
Tijl en Nele
Jongeren en Toneel in Erembodegem (JETIE)


Bronnen

inventaris.onroerenderfgoed.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.