Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

maandag 2 december 2019

T'NT - Al wie da ni springt

Tony Swings en Tom Vermeir waren de twee mannen achter de groep T‘NT. 
De naam zou kunnen komen van T(ony) eN T(om) maar dat is niet zo. De eigenlijke naamsverklaring is 'Teen 'N Tander').
Ze wonen beiden in Aalst waar ze opgroeiden en van kleinsaf deel uitmaakten van het carnavalsmilieu. Tony werd in 1999 Prinsj Carnaval van de stad Aalst, een titel die niet voor iedereen is weggelegd. Tom volgde in 2004.

"Al wi da ni springt" werd geschreven en vooral gezien als een manier om Tom bekend te maken bij het publiek dat regelmatig carnavalfuiven afschuimt. Tot hun grote verbazing werd het liedje de carnavalhit van Aalst en ondertussen zelfs ook nog van andere carnavalsteden.
Dankzij Luk Alloo en TV6 kreeg het bescheiden hitje de nodige duw om door te breken in heel Vlaanderen. Tony en Tom kregen een ‘contract’ en mochten ‘Al wie da ni springt’ de hitparades inzingen, weliswaar dan in een Nederlandstalige in plaats van een Oilsjterse versie ...
De muziek werd ooit geschreven door ‘Katastroof’ ("Ikkekannekik") de covertekst komt van Dirk Van de Velde (beter gekend als ‘de Foef, prins 1997)

Ze mochten zelfs hun hit ten gehore brengen bij Tien Om Te Zien, en behaalden er zelfs de nummer 1 gedurende 8 weken.

T'NT scoorde met hun hit :

- 19 weken vermelding in de hitparade.
- 10 weken in de top 10 (inclusief 3 weken Top 5).
- Wekenlang nummer één in de Vlaamse top 10.
- 8 weken nummer één in Tien Om Te Zien.

In de Officiële 'top aller tijden', gebaseerd op de scores van de Hitparade sinds de jaren 50 staat T'NT maar liefst op de 844ste plaats met 665 Punten!

Eigenlijk is 'Al Wie Da Nie Springt' dus één van de grotere Vlaamse Hits ooit

Jammer genoeg kon het feestje niet blijven duren. Omwille van de nogal expliciete tekst, waar blijkbaar nogal wat aanstoot werd aangenomen, werd het liedje gebannen van vele radio stations, die zich niet wilden mengen in de ‘homo-discussies’. Ook mocht het lied niet meer gespeeld worden op fuiven zoals bijvoorbeeld ‘de foute party’ van Q-Music.  Joe FM deed echter nog straffer. De hit werd zelfs gebannen uit hun eigen Carnavals top 100 ...

In 2013 werd zelfs een Facebookpagina in het leven geroepen om steun te betuigen aan deze 'boycot' : Wij willen T'NT op de Foute Party!

Ondertussen is hun eerste gouden plaat, ondanks alles, wel een feit.
En sedert in 2019 de Foute 128 op Q music veranderde naar de foute 528 heeft ook ‘Al wie da ni …’ toch een plaatsje veroverd.
Van plaats 266 in 2019 naar 158 in 2010 !
Wie weet binnenkort in de echte top … en met optreden in de studio of in de grote zaal ?

Rudolf Hecke (ex-Pop in Wonderland) schreef mee aan de opvolger van "Al wie da ni springt":
"Alles uit (behalve het licht)" stond een aantal weken in de Vlaamse top 10.

Later volgden nog ‘De Tieten Van Ons Madam’ (op de tonen van 'tulpen uit Amsterdam'), ‘Geef Me De Vijf’ ('oh what a night'), en ‘Het Clublied’ in 2002 ('weir emmen e clubken opgericht, ver mensjen me e lielek gezicht).

In zowel België als in Nederland werd ‘al wie da ni ...’ gecovered, onder andere door respectievelijk "Dynamite" en door de "G Boys" 

Hierbij de Oilsjterse - originele - versie : 


Bijna vanzelfsprekend werd het lied ook opgepikt in voetbalmiddens, waar het gebruikt werd in versies als ‘Al wie da ni springt, is Buffalo’, ‘..., is FCB’, '... is een rat', enzovoort.
Ook de politiek bleef niet achter met onder andere 'al wie da ni springt is N-VA'.



Hierbij de - uiteraard beste - versie van de Oilsjterse Iendracht-voetbalsupporters : 'al wie da ni springt, es gièn Ajoin' :


Dat het niet enkel in carnavals- en voetbalmiddens hoeft te blijven, maar ook op 'serieuze' aangelegenheden kan gebruikt worden, bewijst de politie van Gent. Die gebruikte de titel onder andere om te waarschuwen voor de Facebookrage die mensen vraagt om van bruggen te springen. Hierbij een print screen van hun website : 

Bronnen

website politie Gent
eendrachtaalstsfeer (via Youtube voor de 'voetbalversie' van 'al wie da ni springt')
YouTube - originele versie van 'al wie da ni springt')
muzikum.eu
muziekweb.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.