Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

donderdag 19 december 2019

Dokter De Moorstraat

De Dokter De Moorstraat is eigenlijk het eerste gedeelte van de Oude Dendermondsesteenweg. Ze begint aan de splitsing Hovenierstraat – Violettestraat en loopt door tot aan de splitsing met de ‘Drie Sleutelstraat’ en de ‘Jan Bijlstraat’.
In 1927 (CBS 28.3.1927) werd dit gedeelte van de Oude Dendermondse Steenweg naar deze dokter vernoemd.
Meer over de Dokter De Moor : HIER

Eind 19de eeuw ijverde schepen Gheeraerdts voor de bouw van een nieuw Aalsters hospitaal aangezien het hospitaal aan de Oude Vismarkt te klein was en tussen de fabrieken lag.
Er werd besloten om aan de Hertshaag een nieuw hospitaal te bouwen. De hoofdingang lag aan de Gasthuisstraat.
De rechtervleugel van het hopitaal werd voorbehouden voor de ongeneeslijk zieken. In De Volksstem van 24/8/1895 lezen we : ‘… ze werken driftig aan ‘t nieuw hospitaal van Aalst; de batimenten voor de ongeneesbaren zijn bijna voltrokken’ …

Op 19 mei 1899 verhuisden het personeel en de zieken naar hun nieuwe verblijf en op 16 juli 1899 werd het nieuwe hospitaal officieel geopend. Dit gebeurde op de grote markt door de ‘fanfaren van de school der kweekelingen van het leger’ en ‘s avonds met een luisterrijk vuurwerk op het Statieplein.
Het hospitaal zat vervat tussen de oude Dendermondsesteenweg (nu dus de dr De Moorstraat), de Gasthuisstraat, de Hospitaalstraat en de Lazaretstraat.

Hier een foto van het gedeelte van het ouderlingentehuis Sint Lieven in de Dr De Moorstraat. Vroeger was dit de pastorij en ‘ongeneesbaar huis’ dat deel uitmaakte van het St Elisabethhospitaal.


Meer over het St Elisabethziekenhuis en de brand : HIER

In 1976 was er in het gebouw een hevige brand en in enige minuten tijd stonden zolder en bovenverdieping in volle vlammengloed. …
De eerste zorg van de zusters en het ziekenhuispersoneel was het in veiligheid brengen van zieken en ouderlingen. De dichtst bij de brandhaard gelegen zalen werden onmiddellijk ontruimd en de patienten werden elders in het hospitaal ondergebracht …

Ook het aanpalende Sint Lieven Rusthuis voor ouderlingen werd ontruimd … Een oudje zei al wenend : ‘als ik toch moet sterven, laat het dan hier gebeuren’. De meeste oudjes, sommigen in een rolstoel, werden naar de nieuwbouw overgebracht. Men herbergde er ook enkelen bij de buren in de Dr. De Moorstraat.
Er vielen gelukkig geen dodelijke slachtoffers en het hospitaal hernam diezelfde avond zelfs nog zijn aktiviteiten.

Het voorstel om een nieuw klooster in de tuin te bouwen kon technisch niet doorgaan omdat het voor de brandweer onmogelijk zou zijn om het dan nog te bereiken. Ook de kosten zouden veel te hoog zijn, en met het geld van de verzekeringen zou men deze niet kunnen dekken.

Op 19 december 1989 verhuisde het Sint-Elisabeth ziekenhuis dan naar de Merestraat in Aalst. Met de verhuis kwam ook een nieuwe naam namelijk het ‘Aalsters Stedelijk Ziekenhuis’ (later 'Algemeen Stedelijk Ziekenhuis'). 

De gebouwen van het oude St Elisabethziekenhuis raakten in verval en werden uiteindelijk bijna volledig gesloopt.
Bij de sloop van het hospitaal werd de gedenksteen van 22 september 1895 echter wel gerecupereerd en werd ingemetseld in de pastorij, één van de weinige dingen die wel bewaard bleven.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bouwde op het terrein van het voormalige hospitaal een kantoorgebouw (Dr De Moorstraat nummer 24).
De pastorie, de monumentale kastanjeboom en het smeedijzeren hek werden geïntegreerd in het nieuwe complex.
De toegangspoort en de neogotische ornamenten werden overgebracht naar het museum Oud-Hospitaal. Eerst werd nog de mogelijkheid onderzocht om het Sint-Lieven te restaureren maar door de jarenlange leegstand was dit niet mogelijk meer.

De heer Adolf Le Compte (gehuwd met Mevrouw Maria-Leonia Van Nuffel) begint met een heel bescheiden zaak in de Dokter De Moorstraat 46, onder de toenmalige noemer ‘Ellewaren’.
Ellewaren waren goederen die bij de 'el' verkocht werden, en dat waren vooral uitsnijwinkels.
De el is een oude lengtemaat die ongeveer 69,4 cm bedroeg. De maat werd echter in ieder belangrijk handelscentrum vastgesteld, waardoor er per streek wel verschillen konden voorkomen. De afmeting in cm lag echter wel altijd tussen de 68 en de 70 cm (ongeveer).

Enerzijds was er uiteraard textiel, huishoudlinnen, witgoed …, anderzijds was er ook een drankgelegenheid.
De kleine zaak werd echter groot en geleidelijk aan komen ook 3 van de zonen in de zaak, die een hoger doel ambiëren …
De zaak verhuist en komt uiteindelijk terecht in de Molenstraat 56.  
De weverij Le.Ca (Le.C van Le Compte en A van Alfons), de confectie en de groothandel, wordt uitgebreid en tegenwoordig is het nog steeds een familiezaak in bedlakens en -linnen.

Aan het huisnummer 104 vinden we ‘Zaal De Kring’ terug. 

Op 12 september 1927 stichtten de E.H. Pastoor-Deken Coppens, E.H. Pastoor R. Kockuyt, krijgsaalmoezenier Maurits Van den Brempt, E.H. Clemens Borreman (pastoor van het Stedelijk Hospitaal) en de heren Edward Bouckaert (bestuurder van de N.V. “Le Lion d’Or”) en Theofiel Willems (griffiebediende bij de rechtbank van Koophandel) de VZW “Parochiale Werken van het Heilig Hart te Aalst”.

Het doel van deze nieuwe vereniging was : “het stichten, uitbreiden en ondersteunen van alle instellingen of ondernemingen, strekkende tot bevordering der lichamelijke, zedelijke, godsdienstige en sociale belangen van de bevolking der parochie van het Heilig Hart te Aalst, hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks, bijvoorbeeld door het ter beschikking stellen van kapellen, lokalen, hovingen en huizen bestemd tot scholen, patronagiën, werkmanskringen en welk danige christene sociale inrichtingen met huisvestingen voor de deurbewaarders, bestuurders der werken en onderwijzend personeel”.

Destijds werd een stuk grond hiervoor geschonken door burgemeester De Hert. Het was de initiële bedoeling om hier een nieuwe kerk te bouwen. De kerkfabriekraad vond deze ligging echter veel te ingesloten en te weinig centraal gelegen en dus kwam er maar een parochiezaal in plaats van een kerk.

De VZW bouwde 'de Parochiale Kring Heilig-Hart' die het ontmoetingscentrum zou worden van de parochianen en van de parochiale verenigingen.  Het gebouw werd in maart 1938 ingezegend door de deken van Aalst.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw beschadigd maar nadien wel weer opgekalefaterd.

De feestzaal van de Kring werd oorspronkelijk verhuurd aan een uitbater van een bioscoopzaal, onder de naam 'Patria'.  
Deze cinema werd uitgebaat door de kerkfabriek van het H. Hart en was eigenlijk niet meer dan de parochie feestzaal waar in de weekends brave, en van alle geweld en ‘onfatsoenlijkheden’ ontdane, films gespeeld werden. Vaak werden de films enkel vertoond in intieme kring ... zonder uitnodiging kwam je er dus niet in.

Op regelmatige tijdstippen werd er - in plaats van een film te projecteren - ook wel eens een soort van bonte avond georganiseerd met medewerking van het "Varia"-orkest.

Dit orkest bestond voor het grootste deel uit mensen uit de parochie of uit de omgeving van de Sint-Lievensschool uit de Driesleutelstraat. De drummer bijvoorbeeld, was de toenmalige directeur, de Heer Van Roy uit de Bredestraat, de bassist was electricien Kelders uit de Jan Bijlstraat.

In dezelfde zaal ging ook het jaarlijks schoolfeest door. 

Een vaste bezoeker van de bioskoop was "Zwert Lowieken" die steeds moest geholpen worden om met zijn rolstoel via de zijdelingse trappen het gebouw te verlaten. Meer info over Zwert Lowieken : HIER  
Het huurcontract voor de cinema werd in 1960 opgezegd.

In 1962 werd er dan een bowlingzaal gebouwd in wat nu de “familiezaal” wordt genoemd.  De bowling werd amper 5 jaar later, in 1967, gesloten.

Een deel van de vergaderzalen werd in 1968 omgevormd tot “De Weeg”, dit is een afdeling van de K.A.V. voor kinderraadpleging, waar de moeders wekelijks hun kleine kinderen konden laten onderzoeken door een arts.  Bij de herschikking van de werken voor kinderraadpleging door Kind en Gezin, in de jaren 90, werd deze afdeling opgeheven. 

Dienst Gezondheidzorg nam zijn intrek in de vroegere lokalen van Kind en Gezin, maar is ondertussen ook verhuisd.

'De Kring' omvat tegenwoordig nog een ruime feestzaal met podium voor toneelopvoeringen, twee grote en drie kleine vergaderzalen, een keuken, sanitaire installaties en achteraan op de parking lokalen voor diverse verenigingen.
Momenteel zijn de ‘vaste huurders’ : Chiro Atrejoe, meisjesscouts Sint Goedele, jeugdtoneel Prikkel, AKV De Lodderoeigen, Koninklijke toneelvereniging Nieuw Leven vzw en vzw Goedewil.

In de feestzaal is ruimte voor 390 staanplaatsen, in de gelagzaal kunnen 60 mensen.

Elk tweede weekend van oktober is er een eetfestijn ten voordele van de vzw parochiale werken. De opbrengst wordt gebruikt voor het verfraaien en het in stand houden van de gebouwen.
Een ander vernoemenswaardig evenement is het 'à la carte'-eetfestijn van AKV De Lodderoeigen, dat steeds tijdens het eerste weekend van oktober plaatsvindt. De laatste jaren organiseren zij er telkens ook een uitdagende quiz.

Bronnen :

hhartzalenaalst.be
Wikipedia
Het land van Aalst 15/9/1895 (via Aalst.courant.nu)
De Voorpost 16/3/1979
vlaamsbouwmeester.be
AKV De Lodderoeigen
leca-textiel.be
digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren : dbnl.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.