Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zaterdag 6 november 2021

Carnaval : Vieringen in de 21ste eeuw

Eind 2001 werd beslist dat het Stedelijk Feestcomité het beheer en de coördinatie van de carnavalswerkhallen aan de Hoge Vesten voortaan voor haar rekening zou nemen. Deze beslissing werd genomen doordat 'de Werkgroep Carnavalswerkhallen' opgedoekt werd
Dat jaar vierden "De Aalsterse Gilles" hun dertigste verjaardag.

Ter gelegenheid van de 75ste stoet verscheen in 2003 volgend nominetje van het Feestcomité. 

Nadat Nicole Ringoir het 18 jaar volhield als voorzitter van het Feestcomité, volgde een woelige periode.
Zij kon eigenlijk reeds in 2007 haar afscheid aankondigen, maar de twee tegenkandidaten, Pierre van Acker en Dolf Ottoey trokken zich al voor de stemming terug, waardoor ‘ons Nicolleken’ nog wat kon/mocht/moest blijven.

”Hoera, het is een meisje”, klonk het op een mooie zondagochtend in januari in het Onthaalcomplex aan het Keizersplein. Pal aan de Keizerspoort, met in de achtergrond de vele foorkramen, zag de nieuwe Aalsterse mascotte Charlotje het levenslicht.
De levensgrote ajuin in de kleuren van de stad Aalst is een ontwerp van Gert Schatteman, die ook lid is van het feestcomité. ”We wilden voor de tachtigste stoet iets speciaals doen. We hebben een werkgroep opgericht die ideeën mocht spuien. Behalve de bouw van een mascotte is ook de nieuwe versiering aan het Aalsterse station het resultaat van deze brainstormingsessie.

Charlotje staat terecht symbool voor Aalst en zal dan ook voorop lopen in de zondagsstoet”, vertelt Gert Schatteman, die ook gebombardeerd werd tot peter. Meter is Ria Van Landuyt, die de leiding had over de werkgroep.
Burgemeester Ilse Uyttersprot was suikertante en mocht onmiddellijk de portefeuille opentrekken om de suikerbonen te betalen. 

Deze eer komt een beetje onverwacht, maar ik ben zeer blij dat ik deze belangrijke taak mag vervullen voor ons nieuw kindje. Nu moeten we nog een Chinese vrijwilliger aanduiden die zondag vijf uur lang door de binnenstad wil stappen met Charlotje op zijn hoofd", opende Ilse Uyttersprot de jacht. 

De aanwezigen op het geboortefeest van Charlotje deden instinctief één pas achteruit.

"De stiksters en ververs hebben weken werk gestopt in de mascotte en de stationsversiering. Het is dus niet de bedoeling om deze mooie kunstwerken alleen dit jaar te gebruiken. De ontwerpen zijn zo goed gelukt dat de Aalstenaars nog jaren plezier zullen hebben aan Charlotje en het aangeklede station", aldus nog Nicole Ringoir.

In 2013 werd Christophe Troch (beter gekend als ‘de Floeren’) aangesteld als voorzitter, maar na 2 jaar hield deze het voor bekeken. 

"De stoet is altijd een beetje anarchie, maar het is goed dat we die anarchie een beetje begeleiden”, werd een belangrijke uitspraak naar aanleiding van het steeds maar later wordende aankomstuur van de stoet. 
Om een vlotte doorstroming te bevorderen, schafte de stad de limiet voor het aantal ingeschreven groepen af. "De stad maakte immers goede afspraken met de groepen die in het officieel gedeelte meestappen. Zij zullen zich compacter opstellen en kortere optredens geven." 
Om tijd te winnen worden groepen niet aangekondigd op de Grote Markt, maar ze gaan er in voortgaande beweging en aansluitend over. Tot slot worden op het traject controleposten met sluizen geplaatst om groepen die zich niet aan de regels houden uit de stoet te weren. Christophe haakte af omwille van familiale redenen.

De opvolger van Christophe, Kenneth Van Lierde, hield het na een jaar al voor bekeken. 
Het was een publiek geheim dat hij deze beslissing nam uit onvrede over het Stadsbestuur, dat inging tegen het Feestcomité en aan ‘vriendjespolitiek’ zou doen. Het spreekwoordelijke ‘druppeltje’ was het feit dat in dat jaar de carnavalsgroep van de broer van onze burgemeester ('’t Reigert') werd aangeduid om voor de pop te zorgen tijdens de popverbranding. 
Het werd een welles-nietes spelletje maar voorzitter Kenneth besloot om een verontwaardigde brief te schrijven naar het stadsbestuur. De stad gaf toe en het ontwerpen van de pop werd toegekend aan ‘Beschomt’, maar er was iets gebroken. 

Binnen de politieke partijen werd het duidelijk dat de structuur van het Feestcomité veranderd moest worden, waarbij een apolitiek Feestcomité werd geopperd. 
Kenneth gaf er de brui aan en Dirk Verleysen, beter bekend onder zijn ‘koosnaampje’ ‘de sjampetter’ was de enige kandidaat om hem op te volgen, waarna hij gekozen werd tot de nieuwe voorzitter. Hij wou in de eerste plaats zorgen voor een vlotte doorstart van het comité en dit om continuïteit binnen het comité te kunnen garanderen. .
Hij maakte in 2022 plaats voor Wendy Wauters. 

In oktober 2015 verscheen het nieuws dat Open VLD op de eerstvolgende gemeenteraad een voorstel zou indienen om een einde te maken aan de politieke samenstelling van de adviesraad Feestcomité.

Het huidige Feestcomité, de raad die de stad advies verleent over evenementen als carnaval, is samengesteld op basis van de heersende politieke machtsverhoudingen. "Dit verhindert de onafhankelijke werking van het adviesorgaan", zo stelde Jean-Jacques De Gucht. 

"De samenstelling van het Feestcomité maakt dat de aanbevelingen steeds op maat zijn van de meerderheid. Enkel door een politiek neutrale samenstelling in te voeren, garanderen we dat aan de huidige meerderheid kritische aanbevelingen kunnen worden gedaan. 
Een bijkomende bekommernis is dat de samenstelling nu maakt dat de werking van het Feestcomité te wensen overlaat", klinkt het. 

"De jeugdraad, de economische raad, ... die hebben allemaal geen politieke samenstelling meer", gaat gemeenteraadslid Bart Van den Neste  verder. "En zo hoort het ook: een adviesraad moet in alle onafhankelijkheid dossiers onderzoeken en objectieve adviezen afleveren. De regels veranderen, kan pas vanaf volgende legislatuur, maar men kan nu al een intentieverklaring tekenen."

Het bleef eventjes stil omtrent dit voorstel maar begin 2019 werd er gefluisterd dat het stadsbestuur toch van plan zou zijn om het Feestcomité van 43 naar 21 leden terug te brengen en los te koppelen van de politiek. Men zou daarmee het Feestcomité willen hervormen en aanvullen met experten. 
De leden van het Feestcomité dreigden hierop uit protest te staken met carnaval, maar dit kon vermeden worden. 
Voormalig schepen van feestelijkheden, Ilse Uyttersprot beweerde dat er nog niets beslist was, en benadrukte het enorme werk dat het comité steeds verzet heeft. 

Het feestcomité lag onder vuur, en dat was natuurlijk een geldige reden om ook hen uit te beelden tijdens de stoet. De groep “’t Beste Van De Stoet” speelde handig in op de situatie met zijn wagen, die een apenkooi met apen, dierenverzorgers, apennootjes en bananen uitbeeldde. 
Het feestcomité was immers een bedreigde soort geworden. Wat in het Aalsters dan weer als “bedroigd soert” klinkt. 
Het is trouwens net omdat zij een losse groep zijn, dat ze zo goed op de actualiteit kunnen inspelen, want in tegenstelling tot de officiële groepen beginnen zij pas na Nieuwjaar aan hun wagens. Een mooi voorbeeldje dus van de “peper en het zout” van de stoet

Uiteindelijk kwam in juli 2019 het nieuws dat er geen inkrimping zou komen van het Feestcomité, maar dat ze wel meer beroep zouden doen op experts bij het nemen van bepaalde beslissingen. Dat zouden mensen zijn die meer expertise hebben in bijvoorbeeld ‘affiches’.

Wel werd geopperd dat het wel eens mogelijk zou zijn dat de naam ‘Feestcomité’ zou verdwijnen. 

Eind 2019 kwam er opnieuw 'riezje en krakiejl', ditmaal met UNESCO.

2019 … het jaar dat AKV ‘De Vismooil’n’ een sabbatjaar zouden nemen en enkele roze Joden meenamen in de stoet om dit te accentueren ... geen slechte bedoelingen (uiteraard), maar toch bleek dit in het verkeerde keelgat te zijn geschoten.

Alles escalleerde heel snel, en UNESCO dreigde om Aalst van de lijst te halen. 
Uiteindelijk werd door Aalst zelf beslist om niet te wachten op een beslissing van UNESCO, en het was burgemeester D'Haese die via de media op zondag 1 december 2019 liet weten dat Aalst de erkenning van 'Aalst Carnaval als immatrieel erfgoed' zou terug geven aan de UNESCO.
De burgemeester verklaarde : "Wij houden de eer aan onszelf, en nemen afstand van de UNESCO-erkenning...", "Wij zijn geen antisemieten of racisten" ...

De gehele wereldpers was tijdens de stoet van 2020 dus aanwezig ... om de paar carnavalisten die zich toch nog in Jood hadden verkleed uitgebreid in beeld te kunnen brengen. 

Ondertussen zitten we natuurlijk terug bij die andere problemen ... de problemen van het Feestcomité. De naam 'Feestcomité' zou dus verdwijnen, was reeds geopperd. Er zou een soort 'raad van specialisten' komen, was reeds gezegd. 
Van dit alles was echter nog niets te merken in 2020, het jaar trouwens dat het Feestcomité zijn 100ste verjaardag vierde. 
In de stadsfeestzaal werd er op 15 februari een drink georganiseerd en voorzitter Dirk Verleysen verkondigde met trots dat er zonder carnavalisten en zonder groepen, simpelweg geen carnaval bestaat. 

Zonder het Feestcomité was er geen carnaval geweest hoe we het nu kennen, was er nog steeds een kostuumwedstrijd in plaats van een prinsenverkiezing, was er nog steeds een stoet met groepen van buiten Aalst en hadden we nooit een Driekoningenfeest, een ajuinenworp en een popverbranding gekend! Feestcomité, bedankt, 100 keer bedankt!”, waarop enkele ‘monumenten’ uit de geschiedenis, zoals Enrico Le Clair en Nicole Ringoir, in de bloemetjes werden gezet.

Burgemeester Christoph D’Haese bevestigde via een videoboodschap dat er het afgelopen jaar heel wat onduidelijkheid bestond over de toekomst van het Feestcomité, maar bevestigde ‘we gaan er nog wat jaren bijdoen’. Hij kon er op deze avond niet bijzijn omdat hij aanwezig was op de première van de musical ‘Daens’

Werner Kinoo, die reeds 2 maal prins van Aalst was, maar die eerder dat jaar naast de overwinning greep, zou in de toekomst misschien wel voor wat extra vuur gaan zorgen als het nieuwe lid van het Feestcomité. Hij was reeds eerder actief in de adviesraad maar werd nu ook effectief lid.

Later in 2020, de coronacrisis was toen in volle gang, liet het Aalsterse Feestcomité weten dat men ideeën in verband met het afgelaste carnaval 2021 zeker wil mee bekijken. 
Zij melden dat ze zelf ook bezig zijn met het uitwerken van alternatieven, en willen ook andere meningen meenemen naar de adviesraad.

Op 29/9/2020 verklaarde ex-prins Frank Van Rymenant op zijn FaceBookpagina dat het Feestcomité ontbonden zou zijn. Er kwamen heel wat reacties van ongeloof over dit bericht en het werd ook door de burgemeester afgedaan als een ‘kwakkel’. 
Waar rook is, is vuur ? 
Of toch een kwakkel van jewelste ? 
Het zou jammer zijn na 100 jaar …
Wordt dus ongetwijfeld vervolgd …

Wat niet onmiddellijk een vervolg zou kennen, zou de stoet zijn.
Er werd namelijk definitief beslist om de stoet en evenementen af te gelasten voor zeker een jaar. Geen eetfestijnen dus, geen prinsenkiezing, geen driekoningenfeest, ... 

Natuurlijk erg, maar de Aalstenaar legt er zich bij neer. 
Ondertussen kenden we al opnieuw een bijna jaarlijks terugkomende 'affichediscussie'. 
Nu niet over de kwaliteit of originaliteit ervan, wel over het feit dat de burgemeester de initiatiefnemer (de Bjein Treizen) verbood om aan de onthulling ervan een persconferentie te linken. 
Logische beslissing, maar Aalst zou Aalst niet zijn, mocht ook dit feit niet geweldig opgeblazen worden. 

Wel positief nieuws is dat de Aalstenaar toch creatief weet om te springen met de hele corona-situatie. Zo werd er door 'de zieke Zjieratten-Twiekierenniet' een wandelzoektocht georganiseerd met de klinkende naam 'Op maroede in ons oigen dialect langs 't stoettraject'. Het werd een wandeling van ongeveer 8 km langs dewelke de deelnemers een 20 tal vragen moeten oplossen.

Ook werd er al een nieuwe uitgave van het 'Gele boekske' van de Draeckenieren verdeeld, ditmaal digitaal en volledig gratis. 
En gezien ook de popverbranding natuurlijk niet kan doorgaan werd er een online evenement op poten gezet waar je tijdens de 'virtuele verbranding' je eigen pop kan laten branden. Daarvoor werd door 'de Zwisjelmoizen' een zelfbouwpakket gelanceerd.
én ... door de carnavalsradio's wordt een hele zondagnamiddagshow in mekaar gestoken met speciale gasten, interviews en natuurlijk muziek ... 

Tijdens de zomer van 2021 kwam dan het verlossende nieuws : Carnaval 2022 zou mogen doorgaan. Heel voorzichtig hernam het werk in de carnavalshallen. Even voorzichtig werden opnieuw enkele activiteiten georganiseerd en bijgewoond. Uiteindelijk werd beslist om het toch niet te laten doorgaan, wegens de nog te grote dreiging van het covid-virus.

Ook in 2022 ging het feestje 'officieel' echter niet door. Ik schrijf 'officieel', want dank zij het privé initiatief van enkele Aalstenaars werd een heus 'kaffeikeskarnaval' gevierd. 
Een niet officiële stoet, een niet officiële prinsj Sjalen, een niet officiële ajuinenworp, een niet-officiële voil Janettenstoet en afgesloten door een niet-officiële popverbranding zorgden voor een heel mooi volksfeest in aanwezigheid van een 25 000-tal enthousiastelingen.

In augustus 2022 werd beslist om de verkiezingen voor het carnavalsjaar 2023 te laten doorgaan. Dit keer zou de aanloop naar carnaval plaatsvinden op 8 oktober. Volgens de burgemeester zou men dan een eventuele heropflakkering van de covid-epidemie tijdens de winter kunnen counteren. 

De verkiezingen vonden dit jaar ook voor de eerste keer in open lucht plaats. Het ging immers allemaal door op de Grote Markt.  
Openlucht in oktober = minder risico voor ziekteverspreiding.
Op de Grote Markt = meer nabijheid van Horeca (die wat steun kunnen gebruiken na de laatste moeilijke jaren).

'De Flora', waar de verkiezingen al een tijdje doorgingen, was sedert dit jaar trouwens geen optie meer voor de verkiezingen.  Lavera, die het de laatste jaren nog mogelijk had gemaakt om er toch nog een verkiezing te kunnen houden, meldde immers dat het definitief gedaan was met het gebouw, dat ondertussen al met de grond is gelijkgemaakt.


Voor de hele geschiedenis van 'vastelauved' en 'carnaval' : 


Voor andere carnavalsartikels :  Carnaval

Bronnen 
 
- 'van oeveraal een betjen' ...  gaande van persoonlijk archief (oude spreekbeurten, ...), tot artikeltjes in de lokale pers (veel te veel en te gedefragmenteerd om op te noemen).
- gesprekken met 'kenners'
- MadeInAalst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten