Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

donderdag 8 februari 2024

EREBURGERS VAN DE STAD AALST

--- Lijst met links naar alle Aalsterse ereburgers bevindt zich iets verderop in de tekst ---

Het ereburgerschap is een onderscheiding die verleend kan worden door een land, stad of gemeente vanwege bijzondere verdiensten van betrokken persoon.
Enkele steden benoemden intussen ook al acteurs, voetballers of andere sportlui tot ereburger, maar volgens ons eigen Aalst, moet er toch wat meer inhoud zijn.

De titel wordt dus niet toegekend omdat je goed op een voetbal kan trappen, of handig overweg kan met een tennisracket, maar wel omwille van speciale verdiensten aan de stad. 

Historische voorganger van de "ereburger'" was de "eminente burger". We spreken hier over een klasse van vooraanstaande burgers in Rusland, die werden geselecteerd door Catherina II en in 1785 begiftigd werden met octrooibrieven. 
Het ging in alle gevallen om stedelingen. Zij werden door deze titel vrijgesteld van lijfstraffen en hoofdelijke belastingen, mochten tuinen aanleggen, herbergen bouwen en rijden in een koets met vier paarden.

Ook de in Rusland wettelijk achtergestelde Joden konden dit ereburgerschap verwerven. Dat gold trouwens na 1850 ook voor artsen, apothekers, wetenschappers, landbouwkundigen, ingenieurs, technici en dierenartsen.

Bijzondere rechten en privileges van deze latere 'ereburgers' waren de vrijstelling van de verplichte militaire dienst, het recht om aan de verkiezingen deel te nemen, onroerend goed in de stad te verwerven en gekozen te worden in een openbaar ambt.

Het ereburgerschap werd afgeschaft bij decreet van 24 november 1917 "Op de afschaffing van landgoederen en civiele rangen".

Van afschaffen is hier in België zeker (nog) geen sprake. Ook in Aalst werd het lijstje de laatste jaren aangevuld met enkele markante namen.

Momenteel hebben we een lijstje van 10 personen. 

Klik gerust op hun naam om naar de betreffende pagina te gaan.

Iwein Van Aelst (ca. 1117 tot 1145), 
heer van Aalst, Waas, Drongen, Deinze, Ruiselede en leenman van Liedekerke, 
ereburger sinds 29 maart 2023

Dirk Martens (ca. 1446 - 1534), 
invoerder van de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden, 
ereburger sinds 25 november 2015

Kamiel Sergant (1935 - 2021), 
50 jaar Keizer Carnaval en oprichter van: Mensen helpen Mensen, 
ereburger sinds februari 2009

Oscar Van Malder (1927 - 2023), 
oprichter en erevoorzitter van de Koninklijke Kunstgroep Alkuone, 
ereburger sinds 27 november 2007

Adolf Daens (1837 - 1907), 
priester en boegbeeld van het daensisme, 
ereburger sinds 29 juni 2004

Louis Paul Boon (1912 - 1979), 
schrijver en schilder, 
ereburger sinds 27 april 2004

ZEH Kannunik Michaël Ghijs (1933 - 2008), 
koorleider van de Schola Cantorum Cantate Domino van het Sint-Maartensinstituut in Aalst, 
ereburger sinds 26 januari 2004

Alfred Kelders (1874 - 1956), 
voormalig feestdirecteur van het feestcomité, 
ereburger sinds 17 april 1950

'Captain' Bill Fairbairn (1908 - 1992), 
de eerste geallieerde officier die met het stadsbestuur bij de bevrijding van Aalst officieel in betrekking is gekomen, 
ereburger sinds 17 april 1945

Valerius De Saedeleer (1867 - 1941), 
kunstschilder, 
ereburger sinds 1933


In oktober 2022 werd aan het kerkhof een nieuwe gedenkplaat onthuld, omdat ook 'Keizer' Kamiel er nog bij diende gevoegd te worden. Op de plaat staan trouwens niet alle ereburgers vermeld, maar enkel diegenen die hier een laatste rustplaats vonden. 

Volgens burgemeester Christoph D’Haese zijn ereburgers belangrijk voor een lokale gemeenschap: “Ze zijn een maatschappelijk baken en bieden voor velen een historische houvast. Met deze gedenkplaat willen we de bijzondere herinneringen aan Kamiel en alle ereburgers levendig houden. Zolang we niet vergeten, gaat er niks verloren.

Aan het graf van de ereburgers is nu trouwens ook een bordje met een QR-code gezet.
Op die manier komen de bezoekers aan het graf meer te weten over de persoon en zijn verdienste voor de stad.

In 2024 werd, na het overlijden van Stadsbeiaardier Kristiaan Van Ingelgem in februari van datzelfde jaar, geopperd om ook hem toe te voegen aan de lijst van 'ereburgers'.

In kader van de restauratieprojecten van zowel de Sint-Martinuskerk als het belfort, waar wijlen stadsbeiaardier Kristiaan Van Ingelgem decennialang een prominente functie heeft vervuld, leefde reeds eerder het idee om ook van hem ereburger van de stad te maken. 
Jammer genoeg heeft zijn plotse overlijden ervoor gezorgd dat hij geen van beide realisaties nog kan meemaken. 
Daarom zouden schepenen De Meerleer en Van Overmeire aan de gemeenteraad willen voorleggen om dit idee van postuum ereburgerschap te steunen.
“De verdiensten van Kristiaan voor de internationale uitstraling van onze stad behoeven weinig extra uitleg. 
Het ereburgerschap toekennen bij de realisatie van beide restauratieprojecten had een mooi eerbetoon en kroon op het werk geweest voor zijn decennialange inzet in onze stad als organist, componist en beiaardier. Daarom stellen we voor om deze titel postuum toe te kennen, want Kristiaan zal voor altijd en onlosmakelijk verbonden blijven met de klokkenmuziek in onze stad”, zeggen de schepenen.

Even afwachten dus nog of we binnenkort Kristiaan Van Ingelgem ook kunnen toevoegen aan dit lijstje.


EREBURGERS : AALST VERGEET ZE NOOIT !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.