Aalst is er altijd prat op kunnen gaan om twee kwaliteitsvolle ziekenhuizen op zijn grondgebied te hebben.
Enerzijds was / is er het ASZ, het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis aan de Merestraat, en anderzijds was / is er ook het OLV, het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis aan de Moorselbaan.
Beide ziekenhuizen hebben een heel goede reputatie in binnen- en buitenland, én ook een uitgebreide geschiedenis.
Beide ziekenhuizen hebben een heel goede reputatie in binnen- en buitenland, én ook een uitgebreide geschiedenis.
Voor het begin van het ASZ dienen we terug te keren naar 't Gasthuys, om dan via het St Elizabethziekenhuis terecht te komen waar we nu zitten.
Enkele blogartikelen hierover :
- 't ASZ
Het begin van het OLV lag bij de zwarte Zusters van Sint Augustinus.
Enkele blogartikelen hierover :
- het OLV
We schrijven 9 juli 2022. Er was al wat langer sprake van, maar het is er dan toch van gekomen.
De Oost-Vlaamse ziekenhuizen Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (A.S.Z.) en Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV), beide met belangrijke campussen in Aalst, hebben een integratieprotocol ondertekend. "Daarmee ligt de weg open om op 1 januari 2025 samen één sterk ziekenhuis te vormen", zeggen de partners.
Door deze fusie ontstaat één van de grootste ziekenhuizen in België.
Het A.S.Z. heeft campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren en het OLV heeft er in Aalst, Asse en Ninove. De plechtige ondertekening van het integratieprotocol vond dus op zaterdag 9 juli 2022 plaats in het Stedelijk Museum 't Gasthuys in Aalst, nadat de verschillende partijen begin mei hun intentie tot fusie al hadden aangekondigd.
"Het integratieprotocol legt de grote krijtlijnen vast: de juridische vorm, het bestuur binnen de nieuwe organisatie, afspraken met de artsen en de publieke deelgenoten, garanties voor de medewerkers", zeggen de ziekenhuizen.
"De komende jaren dient er nog heel wat voorbereidend werk te gebeuren, hiervoor zullen verschillende taskforces rond bijvoorbeeld zorgstrategie en personeel worden opgericht."
De fusie tussen de twee ziekenhuizen in Aalst werd op 28 juni 2023 ook nog officieel goedgekeurd door de Aalsterse gemeenteraad en vanaf 1 januari 2025 smelten het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis en het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis dus volledig samen
Het eengemaakte ziekenhuis zal één van de grootste werkgevers in de regio worden.
Met de fusie ontstaat één van de grootste ziekenhuizen in België, met jaarlijks maar liefst 950.000 ambulante contacten, 58.000 verblijvende opnames, 120.000 dagziekenhuisopnames, 2.500 bevallingen en meer dan 500 arts-specialisten en 5.000 medewerkers.
Op maandag 16 oktober 2023 hebben het A.S.Z en het OLV ziekenhuis ook de nieuwe naam bekend gemaakt.
Met een symbolische estafette brachten ze verschillende puzzelstukjes al lopend of fietsend naar het Aalsterse 'Gasthuys', het Stedelijk Museum.
De zes puzzelstukken (vanuit elke campus eentje) werden samengelegd en vormen zo de nieuwe naam AZORG met uiteraard het bijhorende logo.
De geschiedenis van beide ziekenhuizen met hun bijhorende campussen gaat vanaf nu dus verder in dit artikel ...
Op 6 februari 2024 werd een nieuwe belangrijke stap gezet in deze samenwerking.
In de laatste spurt naar de fusie tussen het ASZ en het OLV was het samenvoegen van de patiëntenadministratie natuurlijk een uiterst belangrijke stap.
Het was dan ook van groot belang om dezelfde software en configuratie in zowel het A.S.Z. als het OLV ziekenhuis te implementeren voor een naadloze en efficiënte integratie.
Op vrijdag 5 juli 2024 openden Aalsterse burgemeester en voorzitter van AZORG Christoph D’Haese en Peter Verhulst, algemeen directeur van het OLV Ziekenhuis, het gloednieuwe gebouw Keienberg op campus Aalst van het OLV Ziekenhuis.
Er werd immers geïnvesteerd in een state-of-the-art Centrale Sterilisatie Afdeling en een innovatieve cleanroom waar geneesmiddelen volgens de strengste normen worden bereid.
Het gebouw met een totale oppervlakte van 3386 m2 telt drie bouwlagen: het gelijkvloers wordt gedeeld door de CSA en de cleanrooms van de Apotheek, de eerste verdieping huisvest het labo voor pathologische ontleedkunde en op de tweede verdieping bevinden zich de financiële administratie en de HR-dienst.
Medewerkers van zowel het A.S.Z. als het OLV Ziekenhuis zitten hier samen om volop te werken aan de fusie die van Aalst dé zorgstad bij uitstek moet maken” aldus Peter Verhulst, algemeen directeur van het OLV Ziekenhuis en tevens van het toekomstige AZORG fusieziekenhuis.
In september 2024 was er ook een AZORG team te aan vinden op levensloop Aalst en werd aangekondigd dat vanaf 1 oktober, het eerste PIT-voertuig zal uitrijden in de stad.
Dit nieuwe Paramedisch Interventie Team, oftewel PIT, breidt de medische spoedhulpverlening in de regio verder uit. Het PIT-voertuig zal naast de klassieke ambulance en de MUG, de Mobiele Urgentiegroep, worden ingezet om patiënten sneller gespecialiseerde zorg te bieden.
Het PIT-voertuig wordt bemand door zowel een ambulancier als een spoedverpleegkundige, die samen in staat zijn om gespecialiseerde interventies uit te voeren. Denk hierbij aan pijnbestrijding en de toediening van geavanceerde medicatie ter plaatse. Het voertuig is uitgerust met geavanceerde medische apparatuur, waaronder een defibrillator en zuurstoftherapie.
dit project stelt de hulpverleners in staat om gerichter en sneller hulp te bieden aan patiënten.
4 december 2024 ... De fusie tussen het ASZ – Aalst /Geraardsbergen/Wetteren en OLV Ziekenhuis Aalst Asse Ninove werd nu ook officieel vastgelegd met de ondertekening van de notariële akte.
Met de fusie wordt de kennis en ervaring van meer dan 5.000 medewerkers gebundeld. AZORG wil uitgroeien tot de referentie in hooggespecialiseerde en complexe medische zorg, waarbij innovatie en patiënttevredenheid centraal staan.
1 januari 2025 ... Het is eindelijk zo ver ... Met de zes campussen Moorselbaan Aalst, Merestraat Aalst, Asse, Geraardsbergen, Ninove en Wetteren, en een indrukwekkend zorgvolume van jaarlijks 1 miljoen consultaties, 115.000 dagbehandelingen en 80.000 operaties, is AZORG nu echt klaar om een toonaangevende rol te spelen in de regionale en nationale zorgsector.
18 februari 2025 ... AZORG schrijft geschiedenis als een van de eerste ziekenhuizen in Europa die totale heupprothesen (THP) implementeert met de revolutionaire ROSA-robot!
Op die manier verhoogt men de precisie, verbeterd men het patiëntcomfort en optimaliseert men de chirurgische controle.
Een speciale shout-out naar dr. Martijn Raaijmaakers, die met succes de eerste ingrepen heeft uitgevoerd!
Met deze Belgische primeur bevestigt AZORG zijn koploperspositie in orthopedische zorg. Dit is een grote stap vooruit voor zowel chirurgen als patiënten.
Bronnen :
despecialist.eu
Facebook ASZ en OLV
Facebook Azorg.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten