Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

maandag 9 oktober 2023

Prinsjen van Oilsjt : 2023 : Vincent Van Caekenberghe


1 Maart 2023 … Terwijl Prinsj Yordi Ringoir nog aan het nagenieten was van een geweldige carnavalseditie, begonnen zijn kandidaat-opvolgers zich stilletjes aan op te warmen.
Drie namen werden bekend gemaakt, en het zijn deze drie die op 7 oktober het beste van zichzelf zouden geven om ‘de Yordi van de Veirkemert’ op te volgen als Prinsj van ’t stad. 

Deze prins zou voor het tweede opeenvolgende jaar bekend gemaakt worden in oktober. Place to be de Grote Markt, waar reeds een week op voorhand grote voorbereidingen getroffen werden voor dit evenement. 
Dat de verkiezing in oktober gehouden wordt, en niet in februari, is nog een souvenirtje van de coronaperiode.  De burgemeester en het schepencollege beslisten toen dat het feestje wel kon doorgaan, maar in open lucht en voor een nieuwe dreigende covidperiode.

Vorig jaar was prinsj Yordi dus de eerste die zijn show op de Grote Markt mocht geven. Hij was toen – jammer genoeg – de enige kandidaat, waardoor het niet echt heel spannend was. 

Dit jaar beloofde dus wel opnieuw een spannende strijd te worden tussen drie kandidaten.  De volgorde van optreden werd vastgelegd en de kandidaten begonnen aan hun spannende, creatieve, leuke, ambiancemakende campagnetoer doorheen het Aalsterse land ...

Even voorstellen : 

Stijn Van Der Heyden (40), lid van AKV Lossendeirdeveirdeirdeir werd door het lot aangeduid om als eerste aan te treden. Hij doet dit onder de naam ‘Stijntjes’.
Beroepshalve is hij Adjunct-hoofdverpleegkundige op de spoedafdeling van het OLV Ziekenhuis
Dat Stijntjes het klappen van de zweep kent, mag duidelijk blijken uit zijn cv : 

Hij is de zoon van Prinsj ’74 Antoine, en zou zijn droom dus kunnen waarmaken exact 50 jaar na zijn vader. Toch wil hij meer dan ‘de zoon zijn van’ … en wil beloont worden om zijn eigen creativiteit en kunnen. 

Gezien Antoine en zijn vrouw Huguette een krantenwinkel hadden in de Koolstraat, was een ‘uitstapje’ naar de carnavalswerkhallen – toen nog in De Couverture – een bijna dagelijkse bezigheid. De microbe van het carnaval heeft hem daar te pakken gekregen en hij stapte zijn eerste stoet in 1996 bij ‘de Toerenbiejoekes’.
Sinds 1997 is hij lid van AKV Lossendeirdeveirdeirdeir en sinds 2004 ook bestuurslid. Tegenwoordig is hij ook voorzitter van de groep.
Hij stond in voor de techniek als vroegere medewerker van de Aalsterse Prinsencaemere
Sedert 2017 is hij tekstschrijver en zanger bij ‘Ewa Bekost’ (eerst ‘Bekanst Bekost’) en als tekstschrijver zorgde hij ook voor enkele nummers van Kurt ver 2010, Den Boein, diverse Arendkandidaten en enkele stoetliedjes
Van 2018 tot 2022 was hij ook programmamaker voor Oilsjt Mjoezik. In 2010 was hij al radiomaker bij Radio Katanga en in 2015 kwam hij bij Radio Lede terecht. Twee dagen in de week maakte Radio Katanga plaats voor Radio Lede, en Stijn mocht er de muziekpresentatie op zich nemen. 

Hij wil vooral de vroegere sfeer rond carnaval terugbrengen en tijdens zijn campagnejaar organiseerde hij dan ook opnieuw een ‘parapliekeskeiremis’ in de Koolstraat. Een gezellig samenzijn met optredens, een kleine kermis en zijn eetfestijn, dat meteen omgedoopt werd tot ‘Eetverstijntjes’

Timothy Persoons (38), lid van AKV De Zwiejtzoel’n werd aangeduid als nummer 2 en opereert onder de naam ‘Timo’,  een souvenirtje uit zijn korte Eendracht Aalstperiode, waar ‘Timothy’ een te lange naam bleek voor de trainer.
Kandidaat 2 vinden we beroepsshalve terug als accountmanager voor Kärcher Municipal. 

Timo liep reeds in 1989 zijn eerste stoet mee met AKV De Matotten. Daarna is hij ook nog aangesloten geweest bij De Lodderoeigen, De Vismoil’n, De Poipeplekkers en Drasj. 
Sedert 2010 is hij een fiere ‘Zwietzoel’, en heeft hij sedertdien maar 2 keer ‘gepast’.

Timo is afkomstig van aan de Beirgemeersen, en het stamcafé van de ouders was ‘Café Herleving’, beter gekend als ‘Bij Paco Milou’.  Dat café was het lokaal van verschillende groepen, en ondertussen ook de uitvalsbasis van verschillende kandidaten prins-carnaval. 
Na vele jaren werd dat café ingeruild voor ‘de Melody’ en dat kennen we van … inderdaad … de thuishaven van huidig prins Yordi. 

Het jaar 2004 doet heel wat herinneringen opleven bij Timo. Eerst en vooral was dat het jaar van vriend Tommeken en, niet minder belangrijk, hij leerde er dat jaar ook zijn vrouw Stefanie kennen. 
‘Ne jubelee om niet te vergeten dus’ dit jaar … met of zonder scepter … 
Het huwelijk leverde trouwens een tweeling op, Maiko en Noor. 

Een kandidatuur als prins speelde reeds jaren in zijn hoofd, maar bleek niet te combineren met voetballen. Na een kruisbandblessure bleek het moment aangebroken. 
40 Jaar worden en 20 jaar samenzijn met je vrouw …  ’t Wordt in elk geval een onvergetelijk jaar.

Vincent Van Caekenberghe (38), lid van AKV Beschomt, werd dan logischerwijs nummer 3 en doet dit als ‘Vincent’, ‘Gewoein Vincent’ en hij wou er een gewoon plezant campagnejaar van maken. 

Beroepshalve is hij projectleider bij een schildersbedrijf.
Carnavalshalve is hij lid geweest bij AKV ’T Es om Zjiep, en sedert 2016 zit hij bij AKV Beschomt, waar hij sedert 2019 trouwens als bestuurslid aktief is. 
Verder is Vincent ook nog een gekend medewerker bij de Aalsterse Prinsencaemere en was hij ook al te horen als programmamaker bij Radio Kamiel. 

Hij ging als klein manneke – net zoals zovelen – jaarlijks naar de stoet kijken. Daar werd hij vooral aangetrokken door ‘diene gast me zen spesjool kostum en ploimen op zennen hoed’ … Inderdaad, en die fascinatie bleef hem achtervolgen. 

Als machinist bij de Prinsjencaemere leerde hij heel wat bij over carnaval. Hij ontmoette er de prinsenen hoorde en zag natuurlijk heel wat. 
Ook is hij al jarenlang medewerker in SBS ’t Hofje uit Hofstade, en laat dat nu toch de school zijn waar ook Prinsj Yordi en Prinsj Tony actief zijn zeker. 

Zijn eetfestijn stond volledig in het teken van de Ronde van Vlaanderen en de Vlaamse kermis die daar onlosmakelijk mee verbonden is. 

7 Oktober … We gaan stilletjesaan naar de herfst toe, en het weer kan in die periode wel heel grillig zijn. Er werd dus samen met de Dienst Evenementen nagekeken hoe dat kon aangepakt worden. 
Een week voor de grote dag bleek echter dat dit niet echt nodig zou zijn. 
Er werden zomerse temperaturen van 22 graden voorspeld, en – wat misschien nog belangrijker is – geen druppeltje regen. Toch werd voorzien in twee reuzenafdaken, die de carnavalisten tegen eventueel gedruppel zouden moeten beschermen.

Wat het hele gegeven extra leuk maakt, is trouwens dat het dit jaar om de 70ste prins van Aalst gaat. 

Op zaterdag 30 september was er trouwens al een ‘kiezink’. Gezien de beslissing dat er (vanaf?) dit jaar geen volksstemming meer zou zijn, maar enkel een jurybeslissing, vonden de Zwisjelmoizen het nodig om toch even in het verweer te gaan en toch het volk even te raadplegen. 

Uit die ‘prekiezink’ kwam Stijntjes (heel nipt – met amper vier puntjes verschil) naar boven als winnaar. 
Een voorspelling van de ‘échte kiezing’?  Wie zal het zeggen … Het zou in elk geval leuk zijn, zo 50 jaar na je vader ook even te mogen regeren over de stad … 
Later zou in elk geval blijven dat het 'nipte' aspect ook op de 'échte' avond heel beslissend zou zijn. 












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.