Meer info hierover is HIER terug te vinden.
Aan het einde van de 19de eeuw werd het ‘Oude Hospitaal’ verlaten voor een hospitaal gelegen aan de Gasthuisstraat te Aalst. Dit hospitaal, St.-Elisabeth genaamd, was architectonisch nieuw in zijn tijd daar het gebouwd was in een stervorm. Centraal bevonden zich het operatiekwartier (O.K.), de Spoeddienst en het laboratorium van waaruit men de verschillende diensten gemakkelijk kon bereiken. Ook bevonden er zich een kraamkliniek en een ongeneesbarenhuis. Het aangehechte klooster werd vernield door een brand, maar de activiteiten konden toch worden verder gezet.
Meer info hierover is HIER terug te vinden.
Door het steeds maar groeiend aantal patiënten zocht men naar een mogelijkheid om het ziekenhuis uit te breiden. Uiteindelijk werd er besloten om een nieuw stedelijk ziekenhuis te bouwen aan de Merestraat te Aalst.
Na tal van moeilijkheden werd in april 1979 uiteindelijk de eerste steen gelegd. Toen duurde het nog tot 15 december 1989 vooraleer het hospitaal gelegen aan de Gasthuisstraat definitief verlaten werd voor de campus gelegen aan de Merestraat.
Aan het cultureel centrum werkte (of wachtte) men een kwarteeuw voor de afwerking. Aan het nieuw hospitaal was dat dus beduidend minder lang, maar toch heel wat langer dan eerst werd voorzien.
In juli 1989 is in de krant te lezen dat er in ijltempo werd gewerkt en dat, op uitzondering van enkele elektronische testen, alle bouwloten tegen de maand erop zouden moeten beëindigd kunnen worden.
De totaliteit van de uitgaven werd geschat op 1,5 miljard Belgische frank, waarvan zo’n 40 % (of 600 miljoen) ten laste zou komen van de stad (lees : de belastingsbetaler). Voeg daarbij ook nog de kost van het cultureel centrum en je kan al zien dat het voor de burger een zware financiele dobber zou worden.
Daarenboven kwamen dan ook nog de kosten voor kamerbemeubeling (32 miljoen), signalisatie (4 miljoen), het labo (28 miljoen), het operatiekwartier (33 miljoen), losse bemeubeling (30 miljoen) …
en … nog voor er ook nog maar 1 zieke werd binnengebracht, werd reeds gezegd dat de parking te klein zou zijn. Een ondergrondse parkeersilo zat in de planning maar werd tot hiertoe niet uitgevoerd.
De kloosterzusters die nog de zorg voor de demente bejaarden op zich namen in het ‘oud hospitaal’ verhuisden niet mee naar de nieuwe stek.
Het ziekenhuis werd op vrijdag 15 december plechtig geopend, na een academische zitting in het naburige RIBSO ‘De Horizon’ .
Sprekers waren burgemeester Anny De Maght, hoofdgeneesheer J. Van Overbeke, OCMWW voorzitter Eddy Dierickx en gemeenschapsminister van Volksgezondheid Hugo Weckx.
Op zaterdag 16 en zondag 17 december werd het ziekenhuis dan ook open gesteld voor het publiek. De eigenlijke verhuis van de zieken en de apparatuur gebeurde met hulp van het leger op maandag 18 en dinsdag 19 december.
Met het OLV ziekenhuis werden afspraken gemaakt voor dringende ingrepen en andere spoedgevallen tijdens deze kritische dagen. Een 35 tal patienten werd naar daar overgebracht, waardoor het daar meteen ook een ‘full house’ werd. Wie in het hospitaal lag, en zich toch enigszins alleen kon behelpen, werd ontslagen en naar huis gestuurd.
Met behulp van het Medisch commando van de basis werden 171 patiënten overgebracht van Brussel, Antwerpen en Oostende. Er werden acht ziekenwagens voorzien voor liggende patiënten en er was een 'ziekenbusje' voor wie men zittend kon verplaatsen.
De ambulances legden 8 tot 9 keer het traject af om iedereen in de Merestraat te krijgen, maar uiteindelijk verliep alles heel vlot en zonder bijkomende problemen.
Er was een medische ploeg aanwezig in het oude ziekenhuis, een andere in het nieuwe en er stond ook een ambulante ploeg klaar voor het geval dat …
De patiënten hadden nog ontbeten in het oude ziekenhuis, en kregen in hun nieuw verblijf meteen een koude schotel aangeboden. Alvorens te worden vervoerd, kregen de patiënten een bosje anjers en een tekst met verontschuldigingen voor de aangedane last.
Cameraploegen en fotografen waren massaal aanwezig om het hele gebeuren vast te leggen op de gevoelige plaat.
Door de verhuizing van het ASZ kwamen de diensten ‘400’, ‘500’’ en ‘Hertshage’ aan de Gasthuisstraat vrij. Ingezetenen konden reeds drie dagen na de verhuis overgebracht worden van het ouderwetse Sint Lieven (dr De Moorstraat) naar de bovenvermelde diensten. Deze mensen konden vanaf dan hun oude dag op een waardige manier doorbrengen. Sint Lieven was immers al lang niet meer erkend, doch bij gebrek aan iets anders werden de verblijven aldaar toch oogluikend toegelaten.
De OCMW raad besprak ook het voorontwerp voor het nieuwe rusthuis dat het Sint Lieven in de dr De Moorstraat zou vervangen. Dat zou worden opgetrokken aan de Albrechtlaan bij het stedelijk zwembad (Wzc Mijlbeke).
Daar waar het OLV ziekenhuis reeds enkele jaren beschikte over een MUG beschikt ook het ASZ sedert 8 september 1990 over een operationele MUG (Medische Urgentie Groep).
Het eerste voertuig werd een tweeliter Nissan Break. Het hele instrumentarium dat van een gewone wagen een medische interventiegroep maakt, samen met een arts en een verpleegkundige, maken dat patienten veel sneller en efficienter kunnen verzorgd worden.
De vroegere klinimobiel werd al gauw in de vergeethoek geduwd wegens te traag, zeer bedrijfsonzeker en intussen totaal verouderd.
De wagen en apparatuur kostten zowat 3,5 miljoen, en ook was er natuurlijk extra opleiding van het personeel nodig.
Op 29 september 1990 werd het Medisch Urgentiecentrum (MUG) officieel geopend in aanwezigheid van gemeenschapsminister voor volksgezondheid Hugo Weckx.
Hieronder volgt een kort, maar dus zeker niet volledig (!) overzicht van de belangrijkste vernieuwingen in de loop der jaren, zonder zeker de niet vermelde diensten uit het oog te verliezen ... Uiteraard verdienen alle diensten en medewerkers een pluim (meer dan één zelfs) om steeds de beste zorgen te verlenen, vaak in minder gemakkelijke of onaangename omstandigheden !
Op woensdag 17 oktober 1990 werd de eerste hartoperatie in dit ziekenhuis succesvol uitgevoerd op een zeventigjarige Aalstenaar.
Daarvoor bestond er zowel in het Sint Elisabethziekenhuis als in het ASZ reeds een dienst cardiologie, maar wanneer verdere behandeling nodig was, moest men toch doorgestuurd worden naar een ander ziekenhuis.
Aalst kreeg meteen een goede naam en faam op gebied van hartoperaties en al snel bestonden er wachtlijsten voor dergelijke operaties.
Zelfs vanuit het buitenland bleek grote interesse te bestaan in de expertise van ‘onze’ artsen hieromtrent.
Sedert 7 september 1991 kunnen ook chronische nierlijders terecht in de nieuwe dialyse-eenheid. Nierdialyse bestond toen wel al, maar de afdeling werd grondig vernieuwd. Op 15 mei 2017 kwam de 72 jarige Jozef er zelfs voor het 20ste jaar naartoe … het equivalent van maar liefst 2500 nachten. Hij was er al bij toen de nachtelijke dienst werd opgestart. Hij werd dan ook meteen - letterlijk - in de bloemetjes gezet met een waardebon van AVEVE. Dat iemand zo'n lange tijd nierdialyse krijgt, is eigenlijk niet gebruikelijk, maar deze persoon had een persoonlijke reden om het niet te doen, en die beslissing werd gerespecteerd. .
Tijdens de nacht van 28 op 29/9 werd op de kraamafdeling van het ASZ de 1500ste bevalling geregistreerd sedert de verhuis van het oude Sint Elisabethziekenhuis naar het nieuwe gebouw.
In augustus 2018 werd trouwens een volledig vernieuwd verloskwartier in gebruik genomen.
Door deze vernieuwing bezit het verloskwartier vier verloskamers, allen voorzien van het nodige comfort. Een relaxatiebad, een douche, muziek op de kamer, dimlichten, ... en een relaxzetel voor de partner. Ook de eerste zorgen kunnen in geval van nood worden toegediend op de kamer zelf en ook voor het wegen en meten moet de baby niet verhuizen van locatie.
Door middel van de aanwezige STAN-monitor is het mogelijk om de baby constant op te volgen tijdens de arbeid en de bevalling.
Vernieuwing drong zich op, zeker als je weet dat er per jaar meer dan 1000 bevallingen gebeuren in het ASZ Aalst en dat sedert juli 2019 ook de materniteit van het ASZ Geraardsbergen werd overgebracht naar Aalst.
Nog in 1991 was het opnieuw feest, dit maal ter gelegenheid van de vernieuwing van de dienst nucleaire geneeskunde, … en de duizendste patient op de dienst geriatrie werd ook datzelfde jaar nog ingeschreven.
In de eerste helft van 1998 fusioneerde het ASZ met het Emmanuel ziekenhuis te Wetteren en op 1 januari 2001 ontstond de fusie met het O.L.-Vrouwenziekenhuis te Geraardsbergen. Momenteel telt het ASZ dus drie campussen, namelijk Aalst, Wetteren en Geraardsbergen. De naam werd in de loop der jaren dan ook gewijzigd van 'Aalsters Stedelijk Ziekenhuis' naar 'Algemeen Stedelijk Ziekenhuis'.
Heel veel vernieuwingen dus, en het einde lijkt nog niet in zicht. Het ASZ moest, net als elk ander ziekenhuis, tegen 1 januari 2020 deel uitmaken van een locoregionaal ziekenhuisnetwerk.
Dat houdt in dat ziekenhuizen binnen een zelfde regio meer moeten gaan samenwerken en afspraken maken.
Voor het ASZ betekent dit onder andere dat de campus Geraardsbergen wel een eigen identiteit behoudt als acute basis specialistische campus (dus met behoud van spoedopname en MUG, OK enz), maar dus bijvoorbeeld wel de dienst materniteit zag vertrekken naar Aalst.
Reeds aan het einde van de 19de eeuw werd in het Hospitaal gelegen aan de Gasthuisstraat de dienst Medische Beeldvorming opgericht. Tijdens de bouwwerken aan het nieuwe ziekenhuis gelegen aan de Merestraat, werd ook daar de dienst Medische Beeldvorming opgebouwd.
Deze vooral diagnostische dienst is steeds in evolutie geweest. Meer en meer werd er beroep gedaan op deze afdeling en in de loop der jaren werden uiteraard nieuwe technieken ontwikkeld en verbeterd. Zo bijvoorbeeld de niet-stralende technieken, zoals echografie en magnetische resonantie.
De klassieke radiologie werd vernieuwd en verbeterd. Zo wordt de klassieke Rx.-opname nu genomen op fosforplaten die daarna vervangen worden door digitale beelden. De ontwikkeling gebeurt niet langer in een donkere kamer maar wel door middel van daglichtontwikkeling en automatische ontwikkeling. Tegenwoordig wordt alles gedigitaliseerd en beelden kunnen bekeken worden via het intranet of op via pc. De patient en behandelend arts krijgen hiervoor een specifieke code en kunnen vrijwel onmiddellijk na het onderzoek de foto’s en de analyse bekijken.
Met de intrede van deze nieuwe technieken kwam er dan ook een hele ommezwaai binnen de medische beeldvorming. In 1987 werd het eerste CT-toestel geplaatst, evenals een DSA1-module die gebruikt wordt voor digitale angiografie. Met deze techniek kunnen duidelijke afbeeldingen gemaakt worden van bloedvaten in een omgeving met veel botstructuren of andere weefsels met een hoge dichtheid, die vroeger het nemen van duidelijke foto's belemmerden.
Hierbij een filmpje van het Nederlands instituut voor beeld en geluid over deze techniek.
Op maandag 29 april 2002 werd gestart met spraaktechnologie op de dienst Medische Beeldvorming. De radiologen dicteren hun protocol via een microfoon aangesloten op de computer die hun stem omzet in tekst. Daarna kan de radioloog het protocol zelf nog manueel aanpassen.
Door het stijgend aantal patiënten werden in december 2004 de balie en de wachtzaal van de dienst Medische Beeldvorming helemaal geherstructureerd en dit om nog meer comfort en service te kunnen bieden aan de patiënten.
Van 4 maart 2005 tot en met 14 maart 2005 werden opnieuw verbouwingswerken uitgevoerd voor het plaatsen van een vernieuwde CT-scanner.
Het A.S.Z. is een regionaal ziekenhuis met een openbaar statuut, maar gestructureerd als een autonome instelling. Dit betekent dat het ziekenhuis nog gedeeltelijk wordt beheerd door het O.C.M.W. Naast de beheerraad is er ook de VZW van de artsen. Deze VZW neemt zelf personeel aan en kan ook o.a. overgaan tot de aankoop van nieuwe medische toestellen.
Er is een goede bereikbaarheid tot het A.S.Z. in Aalst. Het ziekenhuis is gelegen aan de Siesegemlaan die in verbinding staat met de oprit / afrit van de autostrade. Ook is het ziekenhuis niet ver gelegen van het stadscentrum en is er een ruime parking voor de patiënten en de bezoekers. Daarenboven is er ook een bushalte aan de ingang van het ziekenhuis.
De patiënten komen meestal uit Vlaanderen, maar ook patiënten uit Nederland en andere (buur-) landen laten zich graag in het A.S.Z. behandelen. Mensen uit Duitsland bijvoorbeeld voor de dienst Cardiologie en patiënten uit Engeland die zich via een Europlan kunnen laten verzorgen aan de heup.
Het ziekenhuis werkt ook regelmatig samen met de overheid. Een concreet voorbeeld hiervan is de nationale campagne ter bevordering van handhygiëne.
En dat men ook op sociaal vlak actief is buiten de werkuren bewijzen de medewerkers van het hospitaal al enkele jaren door hun deelname aan 'Levensloop Aalst', een 24 uur durende activiteit waarbij de opbrengsten volledig gaan naar kankeronderzoek en -behandeling.
Een goede sfeer is belangrijk, maar de kwaliteit van de medische omgeving is uiteraard topprioriteit voor het succes van intensieve heelkundige ingrepen. Vandaar dat het ASZ in 2014 bijvoorbeeld een gloednieuw operatiekwartier liet inrichten. Het resultaat was verbluffend: op amper negen maanden tijd toverde Boeckx architecture & engineering samen met Studieburo De Klerck Engineering het door de loop der jaren aftands geworden OK (Operatie-Kwartier) van ASZ-Aalst om tot een prachtig vernieuwd zorgcomplex met zeven hypermoderne operatiezalen.
Vijfentwintig jaar is een eeuwigheid in de snel evoluerende, moderne medische wereld. Het mag dan ook niet verbazen dat het vorige operatiekwartier van ASZ-Aalst, daterend uit 1989, dringend aan vernieuwing toe was. Zowel de technische als de medische uitrusting van het OK waren verouderd. Bovendien was ook het comfort voor personeel en patiënten er ver te zoeken (weinig tot geen daglicht, slechte ruimtelijke indeling, gezamenlijke goederen- en patiëntenstroom, …).
De directie van het ASZ besloot dan ook een nieuw operatiekwartier te realiseren. Een investering die loont, want het kersverse OK is zonder twijfel een van de meest innovatieve operatiekwartieren van België. Het ultramoderne complex koppelt het gebruik van de allernieuwste digitale toepassingen aan een doordachte zorglogistiek, een kwalitatieve, veilige inrichting en bijzondere aandacht voor luchtbehandeling en hygiëne.
‘Digitaal’ is het nieuwe ‘normaal’, en dat geldt zeker in ziekenhuisomgevingen. De laatste jaren zijn er allerlei technologische nieuwigheden ingevoerd die het de artsen en chirurgen gemakkelijker en aangenamer maken bij het uitvoeren van complexe operaties, zo is ook robotchirurgie een steeds belangrijker deel gaan innemen in de OK's.
In het nieuwe OK van ASZ-Aalst vinden we een heel aantal van die innovatieve snufjes terug. Allereerst zijn de operatiezalen uitgerust met nieuwe operatietafels, -pendels en -lampen, twee computers, een 42''-scherm, twee medische beeldschermen die steunen op een pendel en ledverlichting waarvan zowel de lichtsterkte als de kleur naar believen kunnen worden aangepast.
“De ledlampen zorgen voor een rustgevende, serene sfeer, verbeteren de focus tijdens het opereren en produceren veel minder warmte,” aldus Johan Cogge van Boeckx architecture & engineering.
In elk lokaal kan je de temperatuur, de verlichting, de zonwering en de stores bijregelen via een klein bedieningstoestel. Om de aanwezige toestellen en technieken sneller en efficiënter te kunnen bedienen, bevatten alle beeldschermen een touchscreen. Een supersnel datanetwerk (10 Gb/s) en glasvezelaansluitingen in alle operatiezalen zorgen ervoor dat de noodzakelijke informatie heel snel zijn bestemming bereikt. “Dit komt onder meer de kwaliteit van kijkoperaties ten goede. We kunnen de hoogkwalitatieve beelden voortaan bliksemsnel doorsturen naar andere operatie- of vergaderruimtes,” licht Pascal De Ras, Afdelingshoofd van de Technische Dienst van ASZ-Aalst, toe.
Momenteel telt het nieuwe operatiekwartier zeven hypermoderne operatiezalen. In de toekomst kan dit aantal eventueel verder opgetrokken worden tot tien, al is het wachten op de bouw van twee nieuwe ziekenhuisblokken en een zorgstraat vooraleer dit mogelijk is.
De absolute blikvanger is de hybride operatiezaal voor cardio-, vaat- en neurochirurgie. Hier worden de strenge steriliteitseisen van een operatiekamer gecombineerd met de recentste beeldvormingstechnieken. De zaal bevat een speciale C-boog die met behulp van een railsysteem rond de operatietafel / de patiënt kan bewegen. Zo kan de chirurg het lichaam van de patiënt haarscherp bestuderen vanuit elke hoek.
Boven elke operatietafel hangt daarenboven een verlicht plafond van 3 op 3 meter dat ook voortdurend verse lucht in de ruimte blaast waardoor stofdeeltjes geen kans krijgen. Om bacteriën maximaal te kunnen weren, zijn alle schermen en touchscreens integraal verwerkt in de wanden, zijn er geen kasten of horizontale vlakken (al het materiaal wordt verzameld in één gecentraliseerde opbergruimte) en zijn vijf van de zeven operatiezalen gekoppeld aan een inductiekamer. Ook het openen en sluiten van deuren verloopt dankzij automatische deuropening en drukhiërarchie veel preventiever.
Het is er comfortabeler, en dus ook aangenamer, werken en verblijven, zowel door de verbeterde circulatie van goederen en patiënten als door de rustgevende, professionele sfeer die het OK uitstraalt.
Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) is in 2017 ook gestart met de werken voor zijn nieuw gebouw. Het project van 22 miljoen euro zal onder meer een lab huisvesten waar nieuwe zwangerschaps- en DNA-tests worden uitgevoerd.
Het nieuwe blok met twee ondergrondse en vijf bovengrondse bouwlagen verrijst naast de spoedafdeling van het huidige ziekenhuiscomplex. Onder meer voor de doktersparking moest daarom een nieuwe locatie gezocht worden.
De vernieuwing wordt geleid door de vzw Medische Staf van het ASZ en kadert in de samenwerking met het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst en Sint-Blasiusziekenhuis Dendermonde.
In de nieuwbouw komen labo's voor de klinische biologie. Alle bloedtests, urineonderzoeken, tests met bacteriën... van zowel het ASZ als het OLV en op termijn ook Sint-Blasius (Dendermonde), zullen hier uitgevoerd worden. Zeer gespecialiseerde tests die vroeger moesten uitbesteed worden, kunnen van dan af ook hier plaatsvinden, wat een belangrijke tijdswinst zal betekenen uiteraard.
Het project heeft geen invloed op de patiënten. Het ziekenhuisbezoek zal dus zeker niet duurder worden hierdoor.
Naast de labo's verhuizen ook directie, de administratie en de ICT-afdeling naar de nieuwbouw. De vrijgekomen ruimtes worden ingezet voor consultaties. Het aantal bedden wordt niet meteen opgetrokken.
Er wordt ook een nieuwe parking met twee verdiepingen voorzien voor de bezoekers. De capaciteit wordt opgetrokken van een huidige 362 naar duizend parkeerplaatsen. Via een passerel wordt er een doorgang naar de ziekenhuisgebouwen voorzien.
Terug naar de beeldvorming dan ...
Canon Medical heeft in mei 2019 een van de eerste CT-scanners met AI-functionaliteiten in Europa in het ASZ geïnstalleerd. Daarmee heeft het ziekenhuis in Aalst meteen de ‘AiCE’-primeur voor België gekregen.
AiCE is een methode die gebruikt wordt om zeer gedetailleerde beelden te kunnen produceren met extreem lage ruis. De firma heeft ongeveer vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van dit toestel en er werd uitvoerig getest aan de hand van meer dan 100.000 scans.
Dankzij deze toepassing zijn de scans niet alleen veel duidelijker dan die van concurrerende systemen; ook is er bij een scan heel weinig contrastvloeistof nodig en gaat de stralingsdosis drastisch omlaag. Waar Canon Medical zelf stelt dat het een stralingsreductie van 20% realiseert en zelfs 40% bij hart-CT’s, geeft Dr. Van Hedent van het ASZ Aalst aan dat de stralingsverminderingen op zijn afdeling blijkbaar nog veel verder gaan.
Voor de patiënten en behandelende geneesheren misschien een bijzaak, maar uit milieu- en financiële overwegingen is er toch ook een zeer prettige melding. Het gemak van de apparatuur is optimaal, de snelheid, de lage stralingsdosis en de kwaliteit van de beelden zijn geweldig, en het toekomstperspectief is fenomenaal, en dat kan zelfs allemaal gerealiseerd worden op een milieuvriendelijkere manier …
Het systeem van ‘aanmelden aan het onthaal’ om klevertjes te laten aanmaken voor de betrokken dienst werd reeds gemakkelijker gemaakt door de invoering van automatische printers. Enkel ID kaart invoeren, de gewenste dienst aangeven en etiketjes afdrukken. Geen wachtrij meer dus aan de loketten, enkel indien er nog geen afspraak zou zijn vastgelegd of er een afspraak niet zou zijn genoteerd.
Vanaf 1 februari 2020 zal u trouwens ook online afspraken kunnen boeken bij de diensten cardiologie, neus-, keel- en oorziekten en orthopedie binnen het A.S.Z. ziekenhuis.
Tussen al deze positieve berichten door geldt natuurlijk ook voor dit ziekenhuis dat er wel eens wrevel is.
Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis met campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren, moet door zware financiële problemen saneren, dat is al enkele jaren zo.
Het investeren in nieuwe materialen, de hoge personeelskost, … het is natuurlijk niet allemaal goedkoop.
Het personeel kreeg de laatste jaren onder andere te horen dat er bespaard zal worden op de pensioenen en dergelijke.
Daarenboven klagen verpleeg- en zorgkundigen ook over de hoge werkdruk en te weinig personeel waardoor de veiligheid van de patiënten nog maar moeilijk te garanderen is. De vakbonden hebben alvast al enkele acties gevoerd, waarbij onder andere het OK en de dienst psychiatrie eens werden ‘platgelegd’, … uiteraard er wel voor wakende dat er geen mensenlevens in gevaar zouden komen.
De werkdruk, de loonkost, … het zijn allemaal begrippen die in vele sectoren momenteel de kop aan het opsteken zijn. Waar het zal eindigen ? Niemand die het kan zeggen, maar dat het allemaal niet goed is voor de moraal, dat is zeker.
Burn-out, depressies, … het zijn de gekende gevolgen van deze steeds maar toenemende druk in verschillende sectoren … en waar gaan de mensen dan heen ? Natuurlijk : naar de arts en de ziekenhuizen … die dan zelf natuurlijk ook weer overbelast geraken ...
Er kwam ook heel wat onbegrip, vooral dan vanuit de bezoekerskant, toen in 2018 werd beslist om de cafetaria aan de ingang van het stedelijk ziekenhuis te sluiten. Bezoekers en patiënten voelden zich in de kou gezet, en dit kon niet goedgemaakt worden met het plaatsen van enkele drankautomaten. Na aandringen van de bevolking heeft men voor een tijdelijke oplossing gezorgd op de eerste verdieping, waar zich het personeelsrestaurant bevindt.
Eind 2019 kon men dan met plezier melden dat er terug een volwaardige cafetaria kon worden aangeboden aan de bezoekers en patienten. Deze cafetaria biedt naast koffie, gebak, fruit, frisdranken en broodjes ook warme maaltijden aan …
Met het vertrek van de, voorlopig, laatste coronapatiënt in het OLV ziekenhuis op 1/7/2020 was de stad Aalst bijna Covid-vrij. De crisis was echter nog niet helemaal bezworen, want er lagen toen nog twee coronapatiënten in het ASZ.
Eind maart bereikten de Aalsterse ziekenhuizen hun piekmoment. Toen lagen er 172 coronapatiënten in het ziekenhuis. Midden april waren er 41 bedden bezet op intensieve zorgen. Over de hele periode werden er een kleine 600 mensen genezen verklaard.
Maar
hij wil niet dat de zorg voor de mensen uit de streek in het gedrang komt.
"Er
zijn grenzen aan de medische solidariteit en ik geloof dat die grens nu bereikt
is. Ik ga er redelijkerwijs vanuit dat het basisprincipe moet zijn dat een
Aalsterse patiënt naar een Aalsters ziekenhuis moet kunnen gaan, dat is ook het
meest medisch verantwoord denk ik.
Er komt daarom overleg om de patiëntenverdeling beter te regelen en mogelijk ook bedden voor Aalstenaars vrij te houden”.
Deze boodschap schoot bij velen in het verkeerde keelgat, en de woorden ‘racisme’ en ‘solidariteit’ werden veelvuldig gebruikt op vooral sociale media. De burgemeester haalde hierdoor ook de pers (zelfs de buitenlandse) op zijn nek, ook al door uitspraken van Marc Noppen, de ceo van het UZ Brussel, die niet te spreken over de uitspraken . ‘Dit is weinig collegiaal en strookt niet met de richtlijnen van de overheid die zeggen dat we covid-patiënten maximaal spreiden.’ oppert hij.
De nieuwe naam werd AZORG ... Vanaf 1 januari 2025 verdwijnen de namen ‘ASZ’ en ‘OLV’ volledig uit het Aalsterse straatbeeld ...
Het nu op twee na grootste ziekenhuis van Vlaanderen is jaarlijks goed voor maar liefst 950.000 consultaties, 58.000 verblijvende opnames, 120.000 dagziekenhuisopnames, 90.000 aanmeldingen van spoedgevallen en 2.500 bevallingen. Het telt meer dan 500 arts-specialisten, ruim 5.000 medewerkers en 1.200 gefinancierde bedden.
Bronnen :
asz.be
scriptiebank.be
Boeckx architecture & engineering
architectura.be
nieuwsblad 10/10/2017
opendeurdag 2007
de voorpost 14 juli 1989 – 14 september 1990 - 26 oktober 1990
goeiedag radio 25/8/2014 – december 2019 (+ eigen info)
ninofmedia.tv 7/1/2019
Nederlands instituut voor beeld en geluid (via YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten