Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 10 maart 2020

Du Parc

In DIT artikel had ik het al over de hele geschiedenis van 'Du Parc' (eigenlijk 'Bosteels-De Smeth'),
een bedrijf met een heel lange geschiedenis in Aalst … tot op het moment dat het verkeerd ging, het bedrijf verdween en de gebouwen stonden te verkrotten.

De oude Du Parc-site werd menigmaal opgeschrikt door brand en vooral het oude directeursgebouw aan de overkant van sporthal ‘Schotte’ moest er na de renovatie van deze laatste dus verschillende keren aan geloven. Op den duur was het niet verantwoord meer … Muren stonden op instorten, alle stabiliteit was verloren en het pand werd onveilig gemaakt door junkies, spelende kinderen enz.

Bij één van de laatste branden in het oude directeursgebouw (we spreken over 2015) werd trouwens beslist om het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden. Enkel de muren bleven dus nog staan.

In de andere gebouwen was het alsof men alles ineens heeft moeten bij mekaar rapen en halsoverkop is vertrokken. Persoonlijke spullen van arbeiders, computers, machines, bobijnen, … het lag er nog allemaal zoals op de laatste werkdag.




Er werd een archeologisch vooronderzoek gedaan om na te gaan of er waardevolle archeologische resten waren op de site. Ook werden er gegevens verzameld over de geografische en landschappelijke structuur van het gebied.
Du Parc was dus verlaten sinds 2001, maar tegen het eindejaar van 2019 kwam daar, na lang getouwtrek met de curatoren en de stad, toch verandering in.
Investeerder Hans De Neef leek eerst geen sloopvergunning te krijgen voor het leegstaande fabriekspand omdat er geen ecologische brug voorzien was in zijn plannen, maar toen men na wat vertraging toch inzag dat het beter was om het project te laten doorgaan, is het snel gegaan.

Er werd maar liefst 7 miljoen euro geïnvesteerd in de herontwikkeling van de vroegere kousenfabriek en in de gerenoveerde gebouwen kwamen er een klim- en bolderzaal, een zaal voor socio culturele events, een zaal voor crossfit, een trampolinepark, een binnenspeeltuin, een judozaal, een multifunctionele sportzaal en een restaurant.

Begin 2020 is men alles nog aan het afwerken en optimaliseren, maar het belooft zeker een prachtstukje renovatie te worden, met oog op het verleden.
De historische site van Du Parc wordt na deze fikse opknapbeurt verhuurd aan bedrijven en verenigingen die op zoek zijn naar 'iets speciaals' … een inspirerende werkomgeving, een aangename plaats om te sporten, … Het kan er allemaal.
De gebouwen werden volledig gerenoveerd met respect en aandacht voor de uitstraling van het historische. De statige gevels bleven behouden en de binnenkant kreeg een grondige opknapbeurt.

De oude fabriekswanden (5000 m2) werden gestraald en de staalstructuur werd brandwerend gemaakt. Eind december 2019 werd nog eventjes een exploitatieverbod ingesteld voor alle activiteiten omdat de stedenbouwkundige vergunningen nog niet volledig in orde waren en de verzekering ontbrak.

Alles kwam echter in orde, en de projecten konden starten ...

Volgende projecten vonden er hun onderkomen :

National Culinary team :  zij kunnen er trainen met een keukenbox om deel te nemen aan nationale en internationale wedstrijden, en ze geven er ook workshops.

SuperShe. : een centrum specifiek voor vrouwen waar richtlijnen worden gegeven omtrent gezondheid en sport. Ook fitness en workshops.

De Speelerij : onder het motto : 'je stopt niet met spelen omdat je oud wordt, maar je wordt oud omdat je stopt met spelen' is er ook een vernieuwende binnenspeeltuin aanwezig. Er is een polyvalente zaal die te huur is voor familiefeesten, communiefeesten, babyborrels en nog van dat leuks. Kleur en vrolijkheid doen het grijze industriële verleden dat zich tot nog niet zo lang geleden op deze plaats bevond.


Het Leerstadion : educatieve sportkampen tijdens de vakantie waaronder lesssen, individuele begeleiding of in groep, voorbereiden examens, vakspecifieke begeleiding

Les Créateurs du Parc : is een polyvalente ruimte van 1400m2 waar creatief experiment, innovatieve ambities, artistieke mensen en creatief (startende) ondernemerschap samensmelten. Een plek waar mensen dingen bedenken, maken en gepassioneerd zijn in hun metier! Een interessante dynamiek tussen industrieel erfgoed in combinatie met creatieve bedrijvigheid. Les Créateurs du Parc biedt atelierruimtes aan voor zowel kunstenaars als creatieve ondernemers en bezit eveneens een galerijruimte van +/- 112m2 voor zowel individuele tentoonstellingen als groepstentoonstellingen.
In de workshopruimte van +/- 95m2 kunnen kunstenaars en creatieve ondernemers workshops of lezingen geven voor creatieve mensen met een bijzonder initiatief.

De Bonnetterie : het evenementenbureau ‘A Point Events’ laat in samenwerking met ‘Ecco La Luna’ op deze nieuwe locatie teambuildings voor bedrijven of andere groepen toe in een polyvalente zaal. De zaal kan ook voor andere, recreatieve doeleinden gebruikt worden. Hierbij kan ook drank en eten voorzien worden. Er is meer dan 500 m2 aan evenementenruimte voorzien, wat dus heel wat mogelijkheden creëert..

Fit Center Du Parc : organiseert naast sportlessen gaande van Fitclub tot Bootcamp, van Strong by Zumba tot Nia Dance, van Hatha Yoga tot Boxing, van Wandelen tot Run2GetFit, ook Voedingsbegeleiding, Beautyworkshops en Kookworkshops. 16 zelfstandige sport- en voedingscoaches slaan de handen in elkaar voor het aanbieden van de lessen en workshops waar zonder abonnement kan voor ingeschreven worden. Ervaringsdeskundigen helpen je om fitter te worden. Bootcamps en conditie- en krachttrainingen gaan bij goed weer door in het park. Het groen dat de site omringt wordt dus ten volle benut. Ook de lessen 'nordic walking' vinden hun plaatssje in het prachtige stadspark.

De 'bouwpolitie' heeft de werken in september 2019 eventjess gedeeltelijk laten stilleggen. Er was immers geen geldige vergunning voor één van de projecten die er zich zou vestigen. De projectontwikkelaar had 200 vierkante meter voorzien voor een lingeriewinkel, met daarbij ook ruimte voor verwijzingen naar het verleden van de textielsite.  Een textielmuseum dus,  maar gebonden aan een winkel. Vermits de site staat ingekleurd als zone voor dag- en natuurrecreatie … mag er geen handel gedreven worden op de site. Een nieuwe plek voor de winkel (Fidouica) werd gevonden op het Vredeplein.

Nadat de historische gebouwen een nieuwe thuishaven werden voor de jeugd, dienden ook de krakers van de oude directeurswoning een nieuw onderkomen gaan zoeken.

Pascal Van Geert en zijn zus Jasmine openden op 7/3/2020 een 'unieke foodbeleving aan het stadspark in Aalst'. 
Table du Parc’ werd een nieuw ontbijt-, lunch- en brunchrestaurant waar de gasten verwend worden met herkenbare gerechten van gezonde, biologische en lokale ingrediënten.

Mindfoodness en onthaasten staan hier op de eerste plaats - naast heerlijk eten natuurlijk! 

Broer en zus Van Geert zetten niet zomaar lekkere gerechten op de menukaart. Ze leggen de focus op gezonde voeding, met biologische en lokale ingrediënten. Zo willen ze hun klanten bewijzen dat gezond eten geen beperking, maar een meerwaarde is.
De gezonde menukaart wordt trouwens onderbouwd met hun specifieke kennis en ervaring rond voeding’.

Zo zal Pascal Van Geert de keuken leiden. Hij is een hobbykok met een uit de hand gelopen passie voor culinaire verwennerijen en enkele theoretische opleidingen achter de kiezen. Jasmine is dankzij haar job als orthomoleculair voedings- en levensstijltherapeute de perfecte vrouw om de perfecte menukaart op te stellen. Zij gaat namelijk op zoek naar het juiste voedingspatroon om je lichaam optimaal te laten functioneren en je energieniveau op te krikken.

De ligging van de site is alvast ideaal om de drukte eventjes te ontlopen ... aan de rand van het stadspark van Aalst,  ... en de hongerige sporters vinden snel genoeg een smakelijke en gezonde maaltijd.

De transformatie van de site is indrukwekkend. 
Toen ik vroeger ging wandelen in het park viel de enorm slechte staat van de gebouwen onmiddellijk op ... kapotte ramen, platgewaaide omheiningen, vervallen tot en met ...


Tegenwoordig is het er totaal anders.
De huizen aan de straatkant werden afgebroken, enkel het directeursgebouw werd behouden, opgekalefaterd en opengesteld als restaurant.
De fabrieksgebouwen bleven staan, werden grondig aangepakt en staan momenteel 'te blinken' alsof er nooit iets gebeurd is.

Na Schotte werd dit dus een tweede enorme verandering in de buurt van de Kapellekensbaan.
Louis Paul Boon zou het allemaal niet goed meer herkennen … Ondinneke evenmin. 


Bronnen

seniorennet.be ‘mindfoodness’
duparc.be
foto’s FaceBook
tvoost.be 5/9/2019
feestzaalaalst.be
openvld.be
despeelerij.be
raap belgie - rapport 059 site Du Parc 2017
De Standaard 21/12/2019
HLN 3/10/2018 - 22/5/2019
rei-projects.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.