Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 8 september 2020

Prinsjen van Oilsjt 2021 : Yvan De Boitselier

De prinsenkiezing van Aalst … Altijd al een heel prestigieus jaarlijks gebeuren geweest dat in Aalst zeker altijd zorgt voor heel wat commotie.
Er zijn winnaars en er zijn verliezers … en meestal zijn het net die laatste die helemaal niet akkoord gaan met de uitslag.
Het moet gezegd : de laatste jaren kenmerken zich wel door vriendschappelijkheid en sportiviteit tussen de kandidaten. Respect voor mekaars inspanningen, en dat wensen ze dan ook te bekomen van hun aanhang.

Naar aanleiding van de hardnekkige covid-crisis in België, begonnen er al vrij snel geruchten de ronde te doen dat de prins van 2020 ook wel eens de prins van 2021 zou worden, en dat zonder verkiezingen.
De brave mens, Yvan, had immers bijna niets gehad aan 'zijn' jaar en verdiende dus zeker een jaar om wel ten volle te kunnen genieten. 

De geruchten werden stilletjesaan concreter.

Naarmate het jaar vorderde, werd uiteindelijk beslist dat er op 14/2/2021 niet enkel 'geen prins' zou zijn, maar ook 'geen stoet' en zelfs 'geen verkleedpartijen'.

Carnaval is immers een massa-evenement dat de nodige gezondheidsrisico's met zich meebrengt, en dus in 2021 zeker op een alternatieve manier zal moeten gevierd worden, elk in 'zijn kot' en 'in zijn bubbel'.

Viroloog Steven Van Gucht zette vrij snel al grote vraagtekens bij Carnaval. Naar de stoet kijken zou volgens hem moeten kunnen, mits in acht name van de regels, maar de feestjes achteraf zouden helemaal uit den boze zijn.

In eerste instantie lag volgende op tafel : 

- er zouden geen nieuwe prinsenverkiezingen georganiseerd worden voor 2021
- Prins Yvan zou opnieuw prins worden / blijven in 2021
- er zou ook geen wedstrijd gehouden worden tussen de carnavalsgroepen
- ook de traditionele prijsuitreiking valt dan uiteraard weg

De situatie bleef verergeren, en wat begin september al zeker was, was dat er al verschillende stoeten in de buurt werden afgelast, zo onder andere de stoeten van Ninove en Denderleeuw.

Tot de volledige afgelasting er kwam en Aalst dus voor de eerste keer sinds WOII geen stoet zou hebben. 

Ook werden meteen al vraagtekens geplaatst bij een stoet in 2022.
In elk geval zal het indien het doorgaat, een heel speciale editie worden, waarschijnlijk terug naar de ruwe, simpele vorm van het carnaval vieren. 

De carnavalisten zullen immers, voor het tweede jaar op rij, maar weinig inkomsten hebben, gezien ze voorlopig nog geen eetfestijnen of andere evenementen kunnen organiseren om de kas te kunnen spijzen, en daar niet meteen verandering lijkt in te komen.
Zeker geen zotte kosten dus aan de praalwagens, dat is nu al te voorzien.

Wat er dan met de 'nevenactiviteiten', waaronder de prinsenkiezing ook hoort, zal gebeuren, da's nog koffiedik kijken. 
De prins zal immers ook dit jaar werkloos blijven. 

Carnaval 2021 werd dus een editie zoals we nog nooit gezien hadden. 
Geen groepen op straat, geen stoet, geen ambiance op de Groeite Mert, geen prijsuitreiking, …

Wat er wel was

Er werden toch enkele initiatieven genomen om het toch niet helemaal zonder ons feestje te houden. 
Zo werd het ‘Efkesbaal’ van Jeugdhuis Terlinden live gestreamed op Facebook. 
Onder de gasten verschillende prinsen die een optreden ten beste kwamen geven. 
Ook beide carnavalsradio’s ‘Ajoin Music’ en ‘Oilsjt Mjoezik’ deden uiteraard hun duit in het zakje en zorgden met een aangepaste carnavalseditie van hun programma’s met interviews, live reportages, aangename feestmuziek en dj-sets. 
Op zondag was er TV Oost die een overzicht bracht over de stoeten doorheen de jaren. 

De Voil Janettenstoet mocht uiteraard ook niet doorgaan, maar toch waren er enkele ‘die hards’ die verkleed afgekomen waren naar de stad om er hun eigen stoet toch te stappen. 
Dat was trouwens iets wat ook al met de zondagsstoet gebeurde. Nog nooit zoveel mensen langs het parcours met hun hondje zien wandelen. 
Alles bleef wel binnen de perken en er waren geen echte samenscholingen of zware inbreuken te melden. 

Eén lockdowncarnavalsfeestje dat diende stilgelegd te worden, enkele gasboetes omwille van het niet dragen van het mondmasker of het niet respecteren van de veiligheidsafstand, maar verder bleef het kalm.  De hulpdiensten hadden dus een kalme editie.

Verder was er ook een alternatieve popverbranding voorzien om het toch allemaal een beetje ‘officieel’ af te sluiten. Dit werd een verbranding op een geheime locatie, in bijzijn van prins Yvan.
Prins Yvan die trouwens een prachtig lied gemaakt had om de carnavalisten een hart onder de riem te steken.

Na de interviews en de paar optredens begon nu wel weer de grote stilte voor prins Yvan. Opnieuw zou hij zijn kostuum aan de haak moeten hangen, en ook zijn tweede prinsenjaar begon in mineur. 
Wat het allemaal uiteindelijk zou worden? Geen kat die het wist of er uitspraken zou over durven doen ….

Heel wat belangrijke vragen dienden gesteld en beantwoord te worden, en dat verliep met enkele ups en downs : 

Gaat carnaval 2022 door?  

> voorlopig, we schrijven 1 oktober 2021 is er wel sprake dat de stoet zou doorgaan.  De inschrijvingsperiode voor een nieuwe prins werd opengezet en ook de groepen zijn stilletjes aan begonnen aan hun creaties. 

Onder welke voorwaarden

> opnieuw, voorlopig zouden er geen restricties zijn. De mondmaskerplicht werd op 1 oktober 2021 opgeheven, althans voor wat betreft winkels, horeca, ... Ook in de open lucht is geen masker meer nodig. Enkel op openbaar vervoer en in de zorg wordt nog gevraagd een mondmasker te gebruiken. 

Gaat alles mogen en kunnen

> geen idee. De beruchte 'cijfers' lijken in oktober weer wat te stijgen. Ook zijn veel mensen er blijkbaar niet gerust in. 

Allemaal afwachten en aftellen dus  …. Voorlopig ziet het er naar uit dat het feestje zal doorgaan, maar over de voorwaarden en voorzorgsmaatregelen tast men nog wat in het duister ...


--- Een overzicht van alle prinsen die onze stad kende tot hiertoe is HIER te vinden ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.