Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

donderdag 3 september 2020

Café Den Amber


De ene kent ‘den Amber’ van het toffe café waar hij/zij een deel van zijn/haar jeugdjaren doorbracht.
De ander kent ‘den Amber’ van het verbod om er heen te gaan, bij uitbreiding eigenlijk een globaal verbod om ‘naar de Korte Nieuwstraat’ te gaan. ‘Bij dat langharig tuig’ was niks deftigs te zoeken …

Brossende scholieren, muziekliefhebbers en kunstenaars in spe dronken er dagelijks hun portie gerstenat, 'nen dagschotel' zoals we dat tegenwoordig wel eens durven noemen. Het café had geen al te goede naam (net als de overige zaken in de Korte Nieuwstraat trouwens), maar het was natuurlijk net daarom ‘the place to be’ bij de alternatieve jeugd … Wat verboden is … is immers aantrekkelijk!


Paken’ was de eerste patron en deed dat lang niet slecht. Hier de afbeelding die op een luciferdoosje stond. Ja hoor, reclame bestond toen ook, en dan vooral in de vorm van gadgets (luciferdoosjes, balpennen, stickers, ...)

Dé hoogdagen van café Amber echter situeren zich vooral in de periode tussen 1969 en 1982. De twee cafébazen van toen speelden een heel belangrijke rol in de geschiedenis van het café.

De eerste, William Souffreau & Dianneken, stonden achter de toog tussen 1973 en 1975, en daarna kwam Ferdinand Tolleneer.
Hun respectievelijke bijnamen: de Soef en de Ferre.

Muzikant William Souffreau was een twintiger toen hij in de jaren zeventig café Amber in de Korte Nieuwstraat openhield.
William kennen we voornamelijk van de rockband ‘Irish Coffee’ die werd opgericht in  1970. Hij werd trouwens uitgeroepen tot de nummer 1 onder de Belgische rockzangers.
Deze artiest is geboren op 14 april 1946 in Erembodegem. Reeds in de vroege jaren ’60 speelde hij bij de rock ’n rollband ‘The Blue Jets’.
Later speelde hij nog bij ‘The Mings’ en bij ‘Dementia Praecox’ vooraleer hij dus bij ‘Irish Coffee’ aan de slag ging.

In eerste instantie bracht de groep vooral covers van bijvoorbeeld Deep Purple, Led Zeppelin, The Who en The Kinks. Twee jaar later konden ze een heel album samenstellen met eigen nummers.

“ Het was mijn eerste zaak als zelfstandige", zegt Souffreau. De muziekgroep Irish Coffee bestond al en muziek was dan ook een heel belangrijke item in het café.
Voor echte optredens was het eigenlijk te klein, al hielden ze er wel kleine jamsessies zoals dat heet. Er werd alternatieve muziek gespeeld uit de sixties en seventies. Alle hits zaten in de juke box, van Deep Purple tot Led Zeppelin. “Het concept trok ook muzikanten van de academie en andere kunstzinnige mensen aan ", zegt William.

Wat verboden is, is vaak extra aantrekkelijk voor wie jong is. "Amber is altijd “het verboden café” geweest. Het werd een beetje gezien als een drugscafé en had een slechte naam bij zowel ouders als leerkrachten. Nochtans hebben de cafébazen, volgens eigen zeggen, daar altijd goed op proberen letten, en die dingen proberen buiten te houden. Volgens William is er daar nooit een razzia geweest.

‘De Ferre’ hield de Amber open als cafébaas van 27 augustus 1975 tot 31 december 1981. Hij was het die komaf maakte met de jukebox uit de dagen van zijn voorganger. Een discobar en een set progressieve platen deden er hun intrede.
Bij hem waren het geen luciferdoosjes meer,  maar heuse aanstekers.

De ene krant in 1977 was heel lovend en positief over de razzia’s in de Korte Nieuwstraat  

Met een goed gecoördineerde razzia hebben de stedelijke politie en de rijkswacht van Aalst in de Korte Nieuwstraat een goede zaak gedaan. Dank zij het snelle en vooral efficiënte optreden werd de stilaan berucht aan het worden Korte Nieuwstraat op een zaterdagavond hermetisch van de rest van de stad afgesloten. Een zevental politiecombi’s met het dubbele aan manschappen was aanwezig.
Het is een publiek geheim dat in de Korte Nieuwstraat bepaalde types rondhangen. Meestal stoere jongens met spijkerbroeken, lederen jekkers getooid met lange haren en gewoonlijk zich verplaatsend met snelle moto’s. Het zijn meestal deze jongens die meer deftige lieden lastig vallen en zelfs door elkaar drammen.
… Het resultaat was dat drie politiewagens werden volgeduwd met jongeren. Na de razzia leek de Korte Nieuwstraat dood’

Er werd op bepaalde momenten zelfs gewag gemaakt van ‘individuen die denken dat Aalst de onderwereld van Chicago’ is.
Naar de mening van Willy Alloo (Volksunie raadslid) wordt het onmogelijk om te wandelen, een pak friet te kopen of om gewoon de Hopmarkt en de omgeving van de Korte Nieuwstraat en de Boterstraat door te gaan zonder het risico op klappen of schoppen te krijgen of aangevallen te worden met een kapot bierglas’.

Terwijl er in een andere krant moord en brand geschreeuwd werd en de politie niet echt ‘de vriend’ meer was … Onder de titel ‘misplaatste happening in ’t uitgangscentrum’ lezen we immers :

‘Ergens rond 1830 is er een wet gemaakt, die nog steeds de basis hoort te vormen van de samenleving in ons landje : onze grondwet. Daarin staat iets over vrijheid. Onder andere ‘vrijheid van komen en gaan’.
Wie zaterdagavond 8 oktober 1977 de vrijheid genomen heeft van in neen frietkot p de Hopmarkt te komen, of naar een café in de Korte Nieuwstraat te gaan, heeft al dan niet met een pak friet of een pint in de hand een uur kunnen nadenken over de vrijheid. Gans het ‘kwartier’, de Hopmarkt en aanpalende straten, was afgezet door de rijkswacht en politiecamionetten, en het café waar ge juist binnen zat, mocht ge niet meer verlaten … politiecontrole.
We vinden het wel goed dat gewapende bandieten en groothandelaars in opium uit onze vreedzame herbergen gehaald worden, en we begrijpen ook ergens dat jongeren onder de 16 (of 18 in dancings) daar ook niet mogen vertoeven en ten huize besteld worden. Maar we staan ervan versteld dat iedereen die zich daar bevond op het boekje vloog.
Dat wil zeggen, burgers die nergens van verdacht worden, worden gecontroleerd in het café waar zij zich op dat ogenblik bevinden. Dat is een lijnrechte inbreuk tegen ons grondwettelijk recht’.

Wat er ook van was,  vele ouders waren er niet gerust in. Die kwamen soms eens binnen om te zien wat er gebeurde in het café. Zodra ze echter zagen dat er daar niets verkeerds gebeurde, vertrokken ze weer met een gerust hart.

Het cliënteel van ‘den Amber’ was heel divers. 
Om 10 uur ging het café open en kwamen de eerste brossende scholieren binnen. In de week was het open tot 2 uur en in het weekend tot 4 à 5 uur. Dan zaten er ook iets oudere mensen binnen. ‘Iets ouder’ wou echter zeggen ‘niet ouder dan 25 jaar’.
Ook de leden van toneelgroep Pan waren er kind aan huis.

Wanneer de Ferre het zo rond 1982 voor bekeken hield, ging de spirit en de ziel van café Amber jammerlijk verloren. Nieuwe bazen en een nieuw cliënteel volgden, tot in 1990 het gebouw tegen de grond ging.

Er is niets van overgebleven … trouwens ook niet van de overige cafés in deze straat.
De firma Imadec (Immobiliën Antoine De Clercq) wist reeds een paar jaar eerder de oude afspanning ‘De Drie Koningen’ aan te kopen. Men slaagde er bovendien ook in om alle panden tot aan het Keizershof te verwerven.
De vroegere ‘buren’ De Frégate, Chalet, Bronx, Hollywood, Prinsenhof, Tiki, Monopole, de Keet, de inrijpoort en Aquarius … allemaal waren ze dus hetzelfde lot beschoren en dienden ze plaats te maken voor een gebouw ‘met standing’ … het nieuwe hotel.

Hier nog een globaal beeld van de Korte Nieuwstraat uit 1971
en nog eentje uit eind jaren '70 ... De ingangspoort verschafte trouwens toegang tot 'De Krocht' (het vroegere 'Keizershof'

De vrijgekomen oppervlakte bedroeg maar liefst 2800 m2 en biedt plaats aan ‘Residentie Keizer Palace’. De naam verwijst nog naar het vroegere Keizershof uit de 18e eeuw en aan een luxehotel met maar liefst 46 kamers.
Van aan de Drie Koningen tot een 50 tal meter ver in de straat zijn nu Jobcenter Daoust, het hotel ‘Keizershof’ en een appartementsblok terug te vinden.  Onder de residentiële appartementen bevindt zich een financiële instelling (KBC).


Exit Korte Nieuwstraat zoals de jeugdigen het zich zo graag herinneren … Exit ook ‘den Amber’ … hoewel …

Een aantal ‘vaste’ cafégangers van het legendarische café  heeft ondertussen de vzw ART (Amber Reünie Team) opgericht om de oude tijden te laten herleven. 
In 2013 was het Gizelle De Schepper die het idee lanceerde om ‘de vrienden van vroeger’ nog eens samen te brengen.
Met de naam ART kan je trouwens alle kanten uit.

In eerste instantie staan de letters ART voor Amber Reünie Team, dat behoeft geen verdere uitleg
Maar ART is ook kunst, waartoe zeker ook de muziekkunst behoort. Er wordt voornamelijk gefocussed op de jaren ’70 en ’80 … De gloriejaren.

Op 29 maart 2014 organiseerden ze een heuse reünie in De Brug waarbij ongeveer 700 mensen opnieuw konden genieten van de muziek uit hun jeugd, gespeeld door oude rockers die ooit ook vaste klant waren, tot ook uitbater 'De Soef' zelf. Place to be was buurthuis ‘De Brug’ waar zowel de Daens- als de Boonzaal afgeladen vol zaten.


De optredens werden afgewisseld met de muziek die er jaren door de luidsprekers schalde. en die door klanten en 'de Ferre' werden geselecteerd .

Er werd besloten om de Amberpot (de opbrengst van de reunie) te verdelen over drie verschillende goede doelen.
Drie checks van elk 800 Euro werden tijdens een druk bijgewoonde receptie overhandigd, aan Wim Van Schandevijl voor De Caspers vzw (sport), Ilse Van Impe voor Centrum Ganspoel vzw (mens begeleiding) en Denis Gheys voor het Dierenasiel Sint-Hubertus vzw (dierenwelzijn).

Hierbij den ‘Amber top Onderd’ om aan te tonden welke Muziek op het favorietenlijstje stond van de bezoekers :
(de volledige top 100 is HIER terug te vinden via : http://art.sadeler.be/?page_id=83)

10        Yes                                          Awaken
09        Eemerson , lake and palmer      Peter gun
08        David Bowie                           Jean Genie
07        Peter Green’s Fleetwood Mac   Green Manalishi
06        Irish Coffee                             Masterpiece 
05        Jimi Hendrix                            Purple  Haze
04        Rolling Stones                         Gimme Shelter 
03        Alex Harvey                            Faith Healer 
02        Led Zeppelin                           Whole Lotta Love 
01        Lynyrd skynyrd                       Free bird 

De initiatiefnemers hadden terug energie gekregen en houden op regelmatige basis de lamp brandend om terug te keren naar hun jeugdjaren.

In de zomer hielden ze een ‘Den Amber in ‘t Park’ feestje.


In 2015 luidde een T-dansant een nieuwe start in onder de naam ‘Amber ART danst’.

In 2016 werd William Souffreau zeventig, en dat moest natuurlijk op een spetterende manier gevierd worden.
Cas Van Der Taelen, John Woolley en de complete Irish Coffee band stonden er op de planken en de muzikanten konden er mekaar dan ook leren kennen en waarderen naast het podium ook.
Zo ontstonden er zelfs nieuwe vriendschappen en nieuwe groepjes, zoals bijvoorbeeld ‘Rockmasjien’ en ‘John’s Sons’

In 2018 volgde de reeds vierde organisatie. Het werd ‘voor de overlevenden’ en werd een muziekavond à la ‘80’s.
De optredende groepen :

- Blues Border : een stevige ’60 en ‘70’s cover band met nummers van onder andere Black Sabbath, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, ZZ Top, Cream, Thin Lizzy, …

- Rockmasjien : klassiekers en vergeten pareltjes uit de ‘60’s, ‘70’s en ‘80’s overgoten met een eigen sausje. Rock ‘n roll, reggae, pop, blues, het passeert allemaal de revue;

- The night time heroes blues band : stomende funknummers die het publiek terugbrengen naar de sfeer van de pure Chicago en Texas blues.

- John’s Sons : old school rthythm & blues band die ontstond in den Amber. John Woolley kennen we allemaal, en de versies van Ruby Baby, Green Marmalade, Chimbombay klinken nog steeds zoals toen.

In 2019 werd de ‘Amber Razzia Party’ georganiseerd. The Voice Sr, Karel Meganck en John Woolley deelden er het podium.


2020 is dan een feesteditie. Ietwat met vertraging omwille van de Coronamaatregelen maar onder de naam ‘Amber 50’ wordt op 14 november toch het 50 jarig bestaan van ‘den Amber’ gevierd. Het feestje gaat door in zaal ‘Cinema’ (Hopmarkt Aalst)
Omwille van Corona zal dit optreden verschoven worden naar 2021, waarschijnlijk naar 24 april. Indien hierover meer info of bevestiging is, pas ik dit ook hier aan.


De muzikale gasten zijn ‘Isopoda’ en de ‘Amber Experience Band’.
Iedereen die ooit den Amber bezocht heeft, of wie den Amber nooit heeft bezocht, is van harte welkom …
De oorspronkelijke affiche ... 
werd ondertussen dus vervangen door een nieuwe 'Amber 50 + 1' exemplaar.
Hopelijk blijven we verlost van verdere Coronaperikelen en kan het feestje in uitgestelde versie dan toch doorgaan.

Dat ‘den Amber’ controversieel was, ... zeker datte ...
Dat 'den Amber' wel degelijk 'speciaal volk' aantrok ... zeker datte ...

Maar dat 'den Amber' wel degelijk zijn sporen heeft nagelaten, bewijst het feit dat de ‘Den Amber’ groep op Facebook ondertussen meer dan 1000 leden telt en dat de pagina steeds vol staat met muziek uit de gloriejaren van het toenmalige café !


Bronnen :

Het Nieuwsblad 19/03/2014
HLN 29/3/2914
De Voorpost 8/1/1982 – 6/4/1990
art.sadeler.be
vies oilsjt 1/11/1977
sites.google.com/site/williamsouffreauofficial/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.