Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 28 mei 2024

Nicole Schellinck

De dame waar ik het hier over heb, Nicole Schellinck (°20/07/1940), werd in 1973 het eerste vrouwelijke lid van het Feestcomité. Deze functie beoefende ze van 1973 tot 1988, een mooie periode van 15 jaar dus.

Naast het Feestcomité was zij ook werkzaam als 'cantinière van de Oude Garde', en ze werd ook de enige vrouw die de vergaderingen van de Draeckenieren mocht bijwonen. 

Dat Nicole een bezige bij was, blijkt ook uit het feit dat ze ook nog aangesloten was bij het Letter- en Toneelkundig Gezelschap voor Taal en Vrijheid, en bij het zangkoor 'Corum Alosum Imperiale'.


In 1958, Nicole was toen 18, werd ze dus cantinière. In dat jaar werd haar schoonbroer, Robert Waterschoot, prins carnaval en ook zij tekende mee present op bijna alle bals en activiteiten van de prins. Zo was ze, samen met Robert en enkele leden van het Feestcomité, De Lachers en De Oude Garde aanwezig in Café Oud België op de wereldtentoonstelling in Brussel dat jaar. 
'Tijdens de dagen' waren ze beiden ook graag geziene gasten in de verschillende woonzorgcentra.

Bij de afscheuring van de cantinières van de groep 'de Oude Garde' (in 2009) stapte ze mee over naar de nieuwe vereniging voor cantinières 'De Cantinières van d'aa garde'.


Onder het motto 'opvolging verzekerd', werd Hena, dochter van Nicole, in 2013 ook cantinière bij de Cantinières van d'aa garde. 

In 1971 moest ze carnaval aan zich laten voorbijgaan omdat haar dochter Barbara op carnavalsmaandag geboren werd. Toen het Feestcomité haar een bezoek wou brengen in het ziekenhuis, werden ze zonder boe of ba onmiddellijk naar buiten gestuurd ... zo teleurgesteld was Nicole dat ze het feestje niet 'live' kon meemaken.

We schrijven 1973. Na het overlijden van Kamiel Rombout werd Nicole op vraag van Fons Singelijn, lid van het Feestcomité. Gezien dat een politiek gekleurde functie is, stond ze al snel op het lijstje van de liberale partij PVV (Partij voor Vrijheid en Vooruitgang).

Nicole was een echte carnavaliste, en wou zelf al meehelpen bij de organisatie van carnaval, dus het aanbod van Fons kwam zeker niet ongelegen.
Ze kreeg er de functie van woordvoerster van de werkgroep 'organisatie', waarbij ook André Dooms, Gaston Van den Hauwe, Daniel Jacobus, Jakcy D'Herde en Herman Louies aangesloten waren. 

In 1974 was ze dus voor het eerst tijdens de stoet aanwezig als lid van het Feestcomité.

Op politiek vlak was Nicole bestuurslid van de PVV Vrouwenbeweging - Aalst en in 1976 stond ze op de 23ste plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Nicole werd opnieuw afgevaardigd naar het Feestcomité, maar doordat er discussie was over de post van ondervoorzitter, duurde het iets langer dan voorzien vooraleer het comité zijn uiteindelijke samenstelling kreeg.  Remi Buys wou ondervoorzitter worden, Nicole wou dat ook, maar binnen haar partij, de PVV, had men haar niet meteen in gedachten voor deze opdracht. 
Nicole dreigde ermee het feestcomité te verlaten als ze niet zou voorgedragen worden door haar partij, iets wat iets later dan alsnog gebeurde. 

Uiteindelijk werd na een stemronde het pleit beslecht en werd Remi (van de CVP) de nieuwe ondervoorzitter.

Aalst zou Aalst niet zijn, mocht dit ook geen ludiek gevolg gekregen hebben. Dit gebeurde door de carnavalsgroep De Clochards (Frans Wauters, Odilon Mortier, Gaston Van den Hauwe en William Boulembercq), die op de samenkomst van het Feestcomité op carnavalszondag, met rok en blonde pruik binnen kwamen gewandeld. 

Men vond dat ze zich als vrouw ook een rok mocht aanmeten, in plaats van de broek die bij het uniform hoorde, iets wat Nicole voorheen al had duidelijk gemaakt

De overige leden van De Clochards droegen ook een lint, waarop 'Komitet' te lezen stond en samen met Nicole vertrokken ze arm in arm langsheen het stoettraject.


Ze besloot om de groep tijdens de drie komende dagen te vergezellen. Ze trokken (uiteraard) van café naar café om er hun liedjes ten gehore te brengen, en het is eigenlijk daar dat Nicole ook ontdekt werd als zangeres. 
Ze werd dan ook gevraagd om lid te worden van het Corum Alostum Imperiale.

Een enthousiaste Nicole was vereerd en zei geen nee, waarop ze meteen gebombardeerd werd als de Prima Donna van het koor. 

Wie kan het trouwens niet meezingen ? 'Glorie Glorie Allelujah ...', een lied dat blijft plakken, 'nen Oilsjtersen klassieker' ...  

Niet ? Hieronder even ter herinnering : 


(steun de artiesten, koop de cd of stream via officiële weg aub)

De leden van het koor ontvingen ook een uitnodiging om zich aan te sluiten bij de Draeckenieren

Zij wouden dit heel graag aanvaarden, maar enkel indien Nicole ook zou mogen meekomen, iets wat eigenlijk niet kon, en dat wist men maar al te goed. 

Dit druisde immers volledig in tegen de regels van de Draeckenieren, die heel duidelijk waren : geen vrouwen in dit gezelschap. 
Uiteindelijk werd deze regel - onder lichte aandrang, maar uiteindelijk toch met plezier - dan toch tijdelijk aangepast, en mocht ook Nicole dus deel uitmaken van de Draeckenieren. Dit trouwens als eerste en enige vrouw ooit, want tot op heden is er nog steeds geen enkele andere vrouw die het gezelschap mocht aanvullen. 

Nicole maakte gedurende enkele jaren deel uit van de vereniging, en kon dus ook de vergaderingen bijwonen dank zij deze uitzonderingsregel.

Natuurlijk werd 'zangeres Nicole' vaak gevraagd tijdens verschillende evenementen, samen met het koor. 
Zo waren ze onder andere te horen op de Aalsterse Avond, en zong Nicole samen met AKV voorzitter Miel Van Den Broeck in 1986 een lied.

In 1977 vergezelde Nicole een delegatie van het feestcomité om er bij minister De Backer in Brussel te gaan pleiten voor het toekennen van een stadstoelage voor Aalst Carnaval. 

Of het allemaal rozengeur en maneschijn was? 

Zeker niet. Zo vertelde in 1977 prins Edy in de pers dat de samenwerking met het Feestcomité helemaal niet goed verliep. 
Ook Nicole kreeg een veeg uit de pan. 

Zij zou (als lid van een 'blauwe partij') kritiek gehad hebben op zijn groene prinsencape en zou de voorgestelde onkostenvergoeding voor de prins en de bloemenfee te hoog hebben gevonden. Bovendien klaagde ze aan dat de prins en bloemenfee Gilly misbruik zouden hebben gemaakt van de wagens van de stad. 
En daarenboven verdacht ze Edy van een spraakgebrek, en zei ze 'dat hij moest leren klappen' ... iets watar de prins met Leedse roots niet echt mee kon lachen. 

In 1980 wou Nicole zich ook kandidaat stellen als bloemenfee. Zij zou zich dat jaar aangeven, samen met Guy Mens, die zou gaan voor prins carnaval. 

Ze hadden alles al vastgelegd, waaronder een bus, maar toen kwam de beslissing van de stad om vanaf dat jaar geen bloemenfee meer te kiezen. Guy besliste dan ook om zich niet meer aan te geven, aangezien hij enkel prins wou worden met Nicole aan zijn zijde als bloemenfee. Guy zou Nicole hierdoor altijd 'zijn bloemenfee' blijven noemen.

Nicole was een graag geziene gaste op alle evenementen in 'ons stee' en bleef ze verbonden met carnaval. 

Zo zetelde ze in 1984 bijvoorbeeld in de jury bij een playbackwedstrijd van de 'vzw Kinderen van ons'. Plaats van het gebeuren was de Sint-Annazaal, en ze kreeg er het gezelschap van Mieke Bouve (die we ook nog kennen als, onder andere Ann van 'Merlina').

In 1986 en 87 maakte ze ook deel uit van de jury tijdens de zondagstoet en in 1993 mocht ze dezelfde functie waarnemen bij de prinsenverkiezing. 
Het jaar daarop was het opnieuw de beurt aan de zondagstoet. 

Sinds 1995 is ze 'metjen voor 't leven' bij 'De Matotten'

In de reeks MuzikOilsjt werden in 2016 en 2017 het koor en Nicole nog eens in de bloemetjes gezet. 

De carnavaliste werkte toen, samen met Willem Boulembercq, mee aan de cd-reeks. Zij waren de twee enige nog in leven zijnde koorleden.

In 2016 bracht ze samen met toenmalig prins Dennis een duet in de woonzorgcentra. Iets wat kon rekenen op heel wat succes bij de bewoners. 
Dat ze zou blijven zingen, dat was een feit, en dat kwam nog maar eens tot uiting toen ze in zowel 2017 als 2019 te zien (en vooral te horen) was tijdens 'Oilsjt Zingt', een evenement dat werd georganiseerd door Bart Marcoen en Aalst.tv

Tijdens de stoet van 2018 vierde Nicole haar 60ste verjaardag als cantinière.

Ook in het 'Oilsjters Zangpalois' (De Prinsencaemere) van 2019 zong Nicole twee liedjes samen met Yves Van den Bremt : 'Slois' en het ondertussen befaamde 'Glorie Halleluja'.

Deze twee nummers zou ze trouwens nog eens hernemen tijdens de prijsuitreiking van De Fassadekonkoer van het KBA in 2022. Nicole was toen gastjurylid en mocht er dus haar nummertjes ook nog eens ten gehore brengen.
 
Hier de muziek en tekst van één van haar liedjes : 'Den Oilsjteneer' van op de cd 'MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale' (2017 - volume 8)

(steun de artiesten, koop de cd of stream via officiële weg aub)

'k ben e maske van de Zaatstrootpoeirt
g’eij het on moin tool a zeikers g’hoeirt
as zangeres bennek in de wieg geleit
ieder zoi :” Wa schoein gebleit”
“Doe ze zwoigen” keeldege moan voar
mo ‘k zweig ni, da mok’ten hem zo kwood
‘k was te fier op moanen oparleir
dieje kwam er zoei goed deir !

‘t Oilsjters es men moeiertool
da sto vast gelèk ne pool
twoifelde dor oeik nog oon
gotj tèn bè men moeier
gotj tèn bè men moeier
mor ne kier é protjen sloon
gotj tèn bè men moeier
gotj tèn bè men moeier
mor ne kier é protjen sloon

Oeik op ‘t school oik attoid menne prois
op elk fiestjen oik het on moan vois
‘k zong in solo giel de Brabansong
mè e stem lèk e kanong
‘k zong van ‘t smerres vroeg tot ‘s auves loot
op moan doivekot ofwel op stroot
‘k was domei zoei vriedèg poppeleir
As artiest benek er deir

‘t Oilsjters es men moeiertool
da sto vast gelèk ne pool
twoifelde dor oeik nog oon
gotj tèn bè men moeier
gotj tèn bè men moeier
mor ne kier é protjen sloon
gotj tèn bè men moeier
gotj tèn bè men moeier
mor ne kier é protjen sloon 
Van den Troagel tot Sint Job
Zetten ze men plotjens op
Die van ‘t park en den Allossport
werren ‘t on heir hert gewoor
z’angen mè heir oeir oan de pickup
lèk nen valsen tand on en sjinzip
‘k bring eir door op simpel manier
droi menieten schoein kiltier !

Hier nog een lijstje van liedjes, waarin Nicole te horen is ... 


Lied                 CD/LP         Jaartal

Glorie Halleluja Hier Spreekt Men Oilsjters (LP) 1974
De Doktoers (met het CAI) Hier Spreekt Men ... Oilsjters 2 1975
Slois (met het CAI) Hier Spreekt Men ... Oilsjters 2 1975
Glorie Halleluja Aalst Zingt De Lof Der Zotheid Vol 2 1992
Men Oilsjt (met Den Bremt) Vriét - 'k Ben Bezeiten Van Oilsjt (CD) 2002
De Zwette Maan (met Den Bremt) Vriét - Vasteloaved Zal Bleiven Leven (CD) 2003
Slois Vriét - Ne Goeie Carnaval Gewensjt! 2004
Glorie Halleluja (met het CAI) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
De Vriede Moeird MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
Ode aan d'infirmieren (met Dennis De Wolf) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
De Kastonjevesten MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
Slois MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
De Vraa (met Christophe Corthals) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
Ziet Ons Marsjeiren (met Joeri Mens) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
Vliegers hier, Vliegers door (met Bart Marcoen) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2016
De Moede (met Christophe Corthals) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2017
Stroidlieken Van De Plekkers (met Dennis De Wolf) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2017
De Krabbers (met Joeri Mens) MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2017
Me Moeder was'n Oilsjtenes MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2017
Den Oilsjteneer MuzikOilsjt - Corum Alostum Imperiale 2017
Omdammen van Oilsjt zen (met Joeri Mens) Beschomt - Oilsjt Alliejn 2018


Bronnen

De Voorpost 08/02/1974 - 15/04/1977 - 29/04/1977 - 23/04/1977 - 22/03/1974
HLN 30/01/2013
Discogs.com
Foto stoet FaceBook Frans Wauters
Foto Patrick De Boeck voor Carnavalaalstkoentje
Oilsjterseliekes.be
Foto Cantinière Photo News Gregory Van Gansen via HLN
'Laaif op verplosjing', uitzendingen van Oilsjt Mjoezik op 24/01/2018 en op 07/02/2018)

3 opmerkingen:

  1. --- Via Facebook --- Super ! --- Mieke Vidts

    BeantwoordenVerwijderen
  2. --- Via Facebook --- Bravo, mèn blommefei --- Guy Mens

    BeantwoordenVerwijderen
  3. --- Via Facebook --- Deze vrouw omschrijf ik als een echte "madame" waar gans Aalst fier mag op zijn. Dat is OILSJT op zen opperbest. Respect ! --- Guido Biebaut

    BeantwoordenVerwijderen