Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 13 november 2019

Kasteel Ronsevaal - Brusselbaan 2

Ronsevaal is een als een kasteelachtig uitziende “buiten” die in 1890 werd gebouwd in opdracht van Ridder Louis Schellekens. 
Het domein Ronsevaal bevat het landhuis met aanhorigheden uit circa 1892-1895, het omgevend park met daarin de in 1930 opgerichte cottagevilla 'les trembles', die in 1960 uitgebreid werd naar ontwerp van architect Jaquelin Taylor Robertson. De tuin, in typische Engelse landschapsstijl aangelegd, werd ontworpen door Russell Page.
Aangrenzend naar de Dender toe bevindt zich het natuurgebied Gerstjens.

Aan de ingang van het domein vinden we een ijzeren hek tussen twee wit geschilderde bakstenen hekpijlers. Het smeedijzeren poorthek heeft onder meer met spiralen verssierde poortstijlen. Aanvankelijk was de tuin van de straat gescheiden door een hek, maar tegenwoordig is dit vervangen door een 150 meter lange ligusterhaag.

Het domein Ronsevaal is een typisch park uit deze 19e eeuw. Het domein herbergt ook verschillende imposante bomen waaronder er zich zelfs enkele kampioenen van België bevinden. 
Indrukwekkend zijn de twee metasequoia’s en de vleugelnoot rond de vijver van het natuurgebied Gerstjens, dat weliswaar eigendom is van de stad Aalst, maar eigenlijk bij het ontwerp van Ronsevaal hoort. 
Aan het einde van de Gerstenstraat (in Erembodegem) is een parking. Daar vertrekt een wandelweg en een fietspad, vanwaar je zicht hebt op de vijver en op deze twee prachtige bomen.

Verder vinden we nog een moestuin met boomgaard, een jonge dreef met koningslindes, een gigantische Gunnera (mammoetblad) met een omtrek van 3,20 m gemeten op 1,50 m hoogte.

Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) is er aan beide zijden van de steenweg Brussel-Aalst bebouwing te zien van vooral kleine constructies met tuinen. Dit is zo vooral op het grondgebied van Erembodegem. Op de plaats van het latere kasteel is op dat ogenblik nog geen bebouwing.

Het is op de kadasterkaart van 1834 dat er op de 'overhamkauter' en aan de steenweg Aalst-Brussel een gebouw vermeld staat. Het 52 are grote perceel waarop het huis ligt is genoteerd als een tuin. Op de kaart van Vandermaelen (1848) wordt het goed aangeduid als 'campagne' of 'landhuis'.

Het buitenhuis zou in 1870 getroffen geweest zijn door een brand. Volgens het kadasterarchief werden in 1892 een nieuw huis (het huidige herenhuis) en het koetshuis gebouwd.


Bij het nieuwe landhuis is ook een park aangelegd met een grote achtvormige lus als wandelpad. Gericht op het huis ligt er ook een open strook richting Dender. Later, omstreeks 1934, wordt er ook nog een vijver aangelegd.


Uit de Inventaris Onroerend Erfgoed

Zogenaamd "Kasteel van Ronsevaal". Eclectisch herenhuis, gelegen in groot park. Dubbelhuis onder complexe bedaking, uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw. Baksteenbouw op afgeschuinde natuurstenen plint, geritmeerd door horizontale, gecementeerde banden, waartussen arduinen diamantkoppen. 
Voorgevel rechts geflankeerd door vierkante toren onder tentdak, linker zijrisaliet onder trapgevel (4 trappen + topstuk). Middenrisaliet met loggia op begane grond: steekboogarcaden op vierkante pijlers onder gesmeed ijzeren balustrade met natuurstenen postamenten. Rechthoekig muuropeningen. Kroonlijst op modillons. Achter- en zijgevels samengesteld uit lijst- en trapgevels, telkens gedomineerd door de toren van de voorgevel. Links, losstaand van het herenhuis, dienstgebouwen gegroepeerd rondom een onverhard erf met rozenperk. Bakstenen gebouwen van een of anderhalve bouwl. onder zadeldak al dan niet afgewolfd. Baksteenbouw verfraaid met horizontale banden met faïencetegels. Steekboogvormige muuropeningen.

Postkaart : Souvenir d'Alost. - 
Chateau de Ronseval. 
Uitgever: Uitg. Echt. Cornelis, 46, Langezoutstraat, Aalst.

In het interieur vinden we een vooral neogotische aankleding. Onder meer een neogotische schouw van witte natuursteen, die op de schouwbalk het gekroonde wapen van de familie Schellekens draagt ('Time Deum' - 'vrees God').  Zware gordijnen in de doorgangen naar het salen zijn vervangen door de ruggen van boekenkasten. Tussen de deuren zijn zitbanken ingebouwd.
De huidige woonkamer met de voormalige wintertuin in de aanbouw bezit een schouwmantel van rode marmer met roze zuiltjes in neorenaissancestijl. Twee zuilen bepalen de overgang van woonkamer en aanbouwsel.
Vanuit de aanbouw heeft men een prachtig zicht op het park tot de vijver in de Gerstjens. 

Het glas-in-lood in de zijgevel, dat voor een prachtige lichtinval zorgde, werd vernield tijdens de oorlog. 

Uit ‘Het Nieuwsblad’ van 8/8/2011 :

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, ondertekende de voorlopige bescherming van het Kasteel van Ronsevaal. In principe volgt binnen het jaar, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, de definitieve bescherming. Naast het kasteel zijn ook de dienstgebouwen, de villa Les Trembles, het omliggende park en de percelen met vijver in het natuurgebied De Gerstjens in de bescherming opgenomen.

'Het Kasteel van Ronsevaal, een landgoed van ongeveer 20 ha, is een goed bewaard voorbeeld van een buitenhuis dat dateert van eind 19de eeuw, met een ruime parkaanleg', aldus minister Bourgeois. 'Voor de regio Aalst is dit een zeldzaamheid.'
Het park heeft een landschappelijke stijl met slingerpaden, vijver, parkweiden, boomgroepen en parkbossen. De bomencollectie is uniek. Het eclectische herenhuis en het koetshuis met paardenstallen vormen samen met het park een hoogstaand esthetisch geheel.

Voor de aanleg van de terrassen rondom het huis werd een beroep gedaan op de vermaarde Britse landschapsontwerper Russell Page. Dit is een van de weinige creaties van deze wereldbefaamde ontwerper in Vlaanderen.

Ronsevaal heeft bovendien een historische waarde door de associatie met de industriële geschiedenis en politiek omwille van zijn vroegere eigenaars, minister Léon De Bruyn en financier Louis Camu, Koninklijk Commissaris voor de Hervorming van de Belgische Administratie.

Op het moment van de bescherming in 2012 is het domein verdeeld in twee private eigendommen. De enige zichtbare begrenzing tussen deze twee eigendommen is de gemeenschappelijke oprit. De tuin kenmerkt zich door een sterk uitgebouwde planten- en bomencollectie.


Info:
kasteel Ronsevaal
Dhr. Alain Camu
Brusselsesteenweg 211-213
9300 Aalst

je kunt deze tuin bezoeken via www.open-tuinen.be
de eigenaar is bovendien voorzitter van Open Tuinen van België.

Bronnen

inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/166
Het Nieuwsblad 8/8/2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.